Prinses Charlene zet zich in tegen verdrinkingsdood en voegt de daad bij het woord: haar driejarige tweeling kan volgens de prinses nu al zwemmen.

Als oud-zwemster hoefde de prinses niet lang na te denken over haar eigen goede doel toen ze zes jaar geleden in Monaco aankwam. De Princess Charlene de Monaco Foundation licht mensen voor over de gevaren van water, leert kinderen zwemmen en informeert mensen over voorzorgmaatregelen.

'Doodeng'
In het Franse blad Pointe de Vue deelde de prinses onlangs dat ze haar eigen kindjes ook al heeft leren zwemmen. Geen overbodige luxe in het met zwembaden overladen Monte Carlo. “Niet lang geleden was ik ergens waar de zwembaden niet uitgerust zijn met voorzorgmaatregelen. Daar zag ik mijn dochtertje op een zwembadspeeltje af lopen. Een doodenge gedachte, dat zoiets gebeurt als je niet oplet.”

Gelukkig is het voor Gabrielle en Jacques niet aan de orde. Charlene: “Ze kunnen al zwemmen en kunnen zich redden in het water. Hen beschermen tegen verdrinking was voor mij natuurlijk een prioriteit.”

Tragedie
Het kan ook anders, ondervond ze onlangs aan den lijve. “Een paar weken geleden verloor een van mijn vriendinnen haar 19 maanden oude dochter”, aldus de prinses. “Ze viel in het zwembad, en toen ze werd gevonden was het te laat. Het feit dat zo’n tragedie zo dicht bij mij heeft plaatsgevonden, versterkt mijn vastbeslotenheid om mijn missie voort te zetten.”

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meestal zien we ze alleen samen op stijve doopfoto's, maar voor de 70e verjaardag van prins Charles heeft de Britse royal family een modern jasje aangetrokken.

De prins poseerde samen met zijn vrouw Camilla, zijn zoons, schoondochters en drie kleinkinderen (eigenlijk vier zelfs) voor deze losse kiekjes. Wat een prachtige familie! En er werd zelfs een 'blooperfoto' vrijgegeven. Heerlijk.

En zo was het eigenlijk bedoeld

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Dol op documentaires? Vanavond begint op TV5MONDE de eerste van vijf documentaires over sterke vrouwen uit de geschiedenis. Allemaal koninginnen met kracht en moed. Bianca van Castilië staat vanavond centraal.

Bianca van Castilië was niet alleen maar een bijzonder gelovige regentes, hoewel het eeuwige leven van haar gekroonde zoon Lodewijk IX, een obsessie voor haar was. Deze vrouw met een uitzonderlijke persoonlijkheid domineert de 13e eeuw door haar karakter en moed. Boeiend!

De komende weken volgen nog meer koninklijke documentaires over onder andere Maria de' Medici (koningin van Frankrijk), Nefertiti (koningin van Egypte), Marie Thèrese van Frankrijk (dochter van Marie-Antoinette) en Mary Stuart (koningin van Schotland).

Hier alvast een voorproefje van vanavond (nog met Engelse ondertiteling, maar vanavond is dat gewoon Nederlands)

Secrets d'Histoire is iedere dinsdag te zien bij TV5MONDE om 18.40 uur (Nederlands ondertiteld). Je kunt TV5MONDE zien bij de volgende providers via kanaal: Ziggo 71,  Caiway 41, Delta 500, T-Mobile 421.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in