nouveau-royalty-willem-alexander-estland-balkon

Na een flitsbezoek aan een Lets museum op dinsdagochtend, arriveerde Koning Willem-Alexander dinsdag in Estland. Behalve de traditionele kranslegging, volgde er nog een boomplanting en natuurlijk een staatsbanket. Wat staat er doorgaans op het menu?

Willem-Alexander plantte bij het presidentieel paleis een eikenboom ter herinnering aan het verjaardagsbezoek aan Estland.

Na afloop van de kranslegging had de koning ontmoetingen met premier Jürin Ratas en parlementsvoorzitter Eiki Nestor.

Druk bezocht

In het jaar dat het eeuwfeest van de onafhankelijkheid wordt gevierd, buitelen de officiële gasten bijna over elkaar. Zo is het Noorse kroonprinselijk paar al in Tallinn geweest, en later dit jaar volgt ook kroonprinses Victoria met haar man prins Daniel.

Uit Groot-Brittannië komt Sophie, gravin van Wessex, en in september is er een visite van paus Franciscus. Volgende week zijn de presidenten van onder meer IJsland, Polen, Georgië, Letland en Litouwen te gast.

Staatsbanket

Tijdens het staatsbanket waren er warme woorden over en weer. 

Het was een klein gezelschap dat een menu met typisch Estse producten kreeg aangeboden, met onder meer gerookte paling en hertenfilet uit Saaremaa, en een mousse van rabarber-witte chocolade en rabarbersorbet toe. 

Muziek zit de Esten in de genen. Dat wist ook Willem-Alexander. "Sprekend over inspiratie uit Estland, mag zeker uw fantastische muziekcultuur niet ongenoemd blijven. 

Arvo Pärt, die hier in ons midden is, behoort tot de favoriete componisten van mijn vrouw en mij. Die bewondering delen wij met heel veel mensen in Nederland", zei de koning in zijn tafelrede.

Na een drukke woensdagochtend in Estland, staat vanavond het volgende staatbanket al weer op het programma. Dit keer in Litouwen. Donderdag is een rustdag in het drukke programma van de koning, daar zal hij wel even aan toe zijn.

Beeld en bron: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

De nobelprijswinnaar overleed na een kort ziekbed in Zwitserland. Als secretaris-generaal van de Verenigde Naties heeft hij enorm veel betekend. Zowel Máxima en Willem-Alexander en Mabel reageren geschokt en geraakt op het nieuws.

Hij was de eerste VN-baas uit Sub-Saharaans Afrika en de eerste die uit de eigen gelederen kwam. Hij werd geroemd om zijn diplomatieke houding, die hij combineerde met een flinke eigenzinnigheid, volgens NU.nl.

Reacties

In die hoedanigheid hebben Máxima, Willem-Alexander en Mabel ook kennis met hem gemaakt. Het koningspaar gaf een officiële verklaring vrij:

"Met groot verdriet hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Kofi Annan. Wij herinneren ons zijn warmte en zijn wijsheid. Onvermoeibaar zette hij zich in voor recht en vrede en een beter leven voor mensen overal ter wereld.

Kofi Annan kon mensen bij elkaar brengen. In zijn stem klonken overtuigingskracht en compassie door en daarmee wist hij mensen te raken en te motiveren. In gedachten zijn wij bij zijn vrouw en kinderen"

Prinses Mabel

Prinses Mabel plaatse haar reactie op Twitter. Ze is oud-directeur van The Elders, waar Kofi Annan deel van uitmaakte.

Beeld: ANP

Tussen alle officiële gelegenheden door, die hoorde bij haar positie van Princess of Wales, nam Diana de tijd om persoonlijke bedankbriefjes te schrijven. En daar was ze enorm consequent in.

In de biografie Diana: Her True Story, schreef Andrew Morton dat Diana na haar bruiloft in 1981 veel van de ontvangen gelukswensen (zo’n 47.000) persoonlijk bedankte. Met een beetje hulp van de staff, dat wel, maar toch.

Lady Di begreep maar al te goed dat een persoonlijk geschreven bericht veel indruk maakt. Recent onderzoek wijst zelfs uit dat mensen gelukkig worden van het krijgen van een handgeschreven kaartje.

De onderzoekers denken dat dit voornamelijk te maken heeft met de persoonlijke aandacht en de tijd die de kaartschrijver heeft genomen om iets extra’s te doen voor de ontvanger.

En bij persoonlijke bedankkaartjes  gaat ook het volgende op: Beter laat dan nooit.

Goed voornemen!

Beeld: ANP. Bron: Huffington Post

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in