nouveau-royalty-willem-alexander-estland-balkon

Na een flitsbezoek aan een Lets museum op dinsdagochtend, arriveerde Koning Willem-Alexander dinsdag in Estland. Behalve de traditionele kranslegging, volgde er nog een boomplanting en natuurlijk een staatsbanket. Wat staat er doorgaans op het menu?

Willem-Alexander plantte bij het presidentieel paleis een eikenboom ter herinnering aan het verjaardagsbezoek aan Estland.

Na afloop van de kranslegging had de koning ontmoetingen met premier Jürin Ratas en parlementsvoorzitter Eiki Nestor.

Article continues after the ad

Druk bezocht

In het jaar dat het eeuwfeest van de onafhankelijkheid wordt gevierd, buitelen de officiële gasten bijna over elkaar. Zo is het Noorse kroonprinselijk paar al in Tallinn geweest, en later dit jaar volgt ook kroonprinses Victoria met haar man prins Daniel.

Uit Groot-Brittannië komt Sophie, gravin van Wessex, en in september is er een visite van paus Franciscus. Volgende week zijn de presidenten van onder meer IJsland, Polen, Georgië, Letland en Litouwen te gast.

Staatsbanket

Tijdens het staatsbanket waren er warme woorden over en weer. 

Het was een klein gezelschap dat een menu met typisch Estse producten kreeg aangeboden, met onder meer gerookte paling en hertenfilet uit Saaremaa, en een mousse van rabarber-witte chocolade en rabarbersorbet toe. 

Muziek zit de Esten in de genen. Dat wist ook Willem-Alexander. "Sprekend over inspiratie uit Estland, mag zeker uw fantastische muziekcultuur niet ongenoemd blijven. 

Arvo Pärt, die hier in ons midden is, behoort tot de favoriete componisten van mijn vrouw en mij. Die bewondering delen wij met heel veel mensen in Nederland", zei de koning in zijn tafelrede.

Na een drukke woensdagochtend in Estland, staat vanavond het volgende staatbanket al weer op het programma. Dit keer in Litouwen. Donderdag is een rustdag in het drukke programma van de koning, daar zal hij wel even aan toe zijn.

Beeld en bron: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in