Ze zijn aanwezig om hun landgenoten te steunen, maar wist je dat menig royal tijdens de Olympische Spelen de liefde van zijn of haar leven tegen het lijf liep?

Het is kennelijk een romantische setting, zo tussen de vaderlandslievende topsporters. Want bovengemiddeld veel royals liepen hun partners tegen het lijf tijdens de Olympische Spelen. Veel leuker dan een medaille, toch?

Article continues after the ad

Koning Carl Gustav van Zweden liep tijdens de Spelen van 1972 in München de bevallige Silvia Sommerlath tegen het lijf. Zij werkte daar als gastvrouw en tolk voor meerdere hoogwaardigheidsbekleders, onder wie de toenmalige kroonprins. Vier jaar later trouwden ze.

Kroonprins Frederik van Denemarken viel tijdens de Spelen van 2000 in Sydney voor een Australische schoonheid. Marketingconsultant Mary vierde een feestje in een pub, en leerde een leuke man kennen die vooral niet vermeldde dat hij een prins was. Vier jaar later werd ze kroonprinses van het ver weg gelegen Denemarken.

De voormalige koning van Noorwegen, toen nog kroonprins Olav, heeft speciale herinneringen aan zijn deelname aan de Spelen van 1928 in Amsterdam. Hij verloofde zich tijdens het evenement in het diepste geheim met zijn toekomstige vrouw Märtha. Een jaar later stapten ze in het huwelijksbootje.

Infanta Cristina, de dochter van het Spaanse koningspaar, leerde haar echtgenoot Iñaki Urdangarín kennen in Atlanta, tijdens de Zomerspelen van 1996. Hij bleek ook voor Spanje uit te komen (als handballer), zij was er om de vlag te dragen (al heeft zij ook een Olympisch verleden, als zeilster tijdens de Spelen van 1988). De twee trouwden in 1997, en in 2000 won hij brons tijdens de Spelen in Sydney.

Albert en Charlene doen ook mee, met een asterisk. Deze twee leerden elkaar op een niet-Olympisch evenement (wel in sportieve sferen uiteraard) kennen in 2000, maar maakten wel hun publieke debuut tijdens de Spelen van 2006.