Dit is het favoriete maal van de Windsors

Chef Enrico Derflingher werkte begin jaren ’90 in Kensington en Buckingham Palace, en geeft nu het recept prijs van het favoriete maaltje van queen Elizabeth en de rest van de royal family: een heerlijk zomerse risotto met garnalen.

Sappige garnalen, flink wat Parmezaanse kaas en een lekkere scheut bubbeltjeswijn. Dit mag deze zomer zéker een keer op het menu.

Risotto Queen Victoria van Enrico Derflingher

Ingrediënten (voor 4 personen)

-       350 risottorijst (Carnaroli)

-       12 flinke garnalen, gepeld en in drie stukken gesneden

-       35 gram boter en een scheut olijfolie

-       35 gram Parmezaanse kaas (liefst 24 maanden gerijpt)

-       375 ml droge vermout of wijn met een bubbeltje

-       Verse tijm en wilde venkeltopjes

-       Ui (naar smaak)

-       Visbouillon (als het kan zelfgemaakt met de garnalenschalen)

Voeg de boter en de olie toe aan een pan met dikke bodem. Bak de ui in een paar minuten tot hij doorschijnend is. Voeg dan de rijst toe en meng deze goed met de olie. Voeg na 2 minuten 250 ml wijn/vermout toe en laat bijna helemaal verdampen. Roer daarna beetje bij beetje de bouillon door de rijst. Na ongeveer 15-20 minuten is de rijst gaar. Voeg vlak voor het einde van de kooktijd de garnalen toe zodat ze gelijk met de rijst gaar zijn. Roer een klontje boter, de parmezaan, een scheut olijfolie, de verse kruiden en de overgebleven wijn of vermout toe. Laat heel even staan, en eten maar!

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in