In een zeldzaam tv-interview naar aanleiding van de documentaire The Coronation, over haar kroning in 1953, deed de queen verrassend leuke uitspraken…

Over de zware kroon bijvoorbeeld, van bijna anderhalve kilo, die de toen 27-jarige Elizabeth in Westminster Abbey op kreeg. ‘Je kunt niet omlaag kijken om je speech te lezen, die moet je recht voor je houden. Zou je dat wel doen, dan zou je nek breken. En de kroon afvallen. Dus ja, er zitten wat nadelen aan kronen, maar verder zijn het best belangrijke dingen.’ Ook herinnert ze zich de prachtige jurk die ze droeg, behangen met parels, goud en zilver, en die haar daarom gewoon verzwaarde. ‘Ik herinner me dat ik op een gegeven moment over het tapijt liep en niet meer vooruit kwam.’ En dan nog de uren durende rit door Londen in de Gold State Coach. ‘Horrible. Die koets is niet bedoeld om te reizen. Dat ging stapvoets, de paarden konden natuurlijk niet sneller.’ De kroon, die ze overnam van haar vader koning George, was aanvankelijk groter – ‘een onhandelbaar ding’ –, maar de doorsnede bleef gelijk. ‘Gelukkig was de vorm van ons hoofd gelijk. Als je de kroon opzet, zit ie ook. Dan blijft ie gewoon goed zitten.’

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP