Mijlpaal voor prinses Laurentien: ze wordt vandaag 50 jaar. In een eerder interview zei ze dat ze er naar uitkeek: "Ik voel me energiek en ik vind het ook wel grappig om vijftig te worden."

De prinses, getrouwd met prins Constantijn, is het schoolvoorbeeld van een moderne medior en een moderne royal. Hoewel ze lid is van het Koninklijk Huis, krijgen zij noch haar man een toelage. Ze verdient haar eigen geld door middel van diverse functies. "Ik krijg daar veel energie van," zegt ze. "En het houdt me scherp."

CV vol prachtige functies
Laurentien 50 1
Laurentien 50 1

Naast Laurentiens activiteiten als lid van het Koninklijk Huis is de prinses, opgeleid als communicatiespecialist, onder andere Fellow bij de European Climate Foundation. Special Advisor voor Rewilding Europe en Senior adviseur bij de Haven van Rotterdam. Daarnaast is ze president van Fauna en Flora International, een internationale natuurbeschermingsorganisatie, waar ze al sinds 2003 bij betrokken is.

Laurentien is een chique dame

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

Het bekendst is de prinses om haar inzet voor laaggeletterden. Zo is ze erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en probeert ook op Europees niveau het probleem aan te pakken als UNESCO Special Envoy on Literacy and Development. “Laaggeletterdheid heeft grote negatieve invloed op kwaliteit van leven en de gezondheid van deze mensen," zegt ze. "Functionele gezondheidsvaardigheden, het kunnen lezen en schrijven, zijn belangrijke voorwaarden om communicatief, kritisch en dus gezondheidsvaardig te zijn.” Zo praat ze ook echt: Laurentien is een héél chique dame.

Nieuw boek: 'Nog lang en gelukkig'
Laurentien 50 Jeroen Smit boek
Laurentien 50 Jeroen Smit boek

Naast de Mr. Finney kinderboeken schreef ze onlangs samen met journalist Jeroen Smit het boek ‘Nog lang en gelukkig’. Hiervoor spraken de auteurs met mensen in leidende functies over hun dilemma’s, zorgen en twijfels. Aan het woord komen onder anderen Neelie Kroes, Marc Bolland (Marks & Spencer), Ben van Beurden (Shell), eurocommissaris Frans Timmermans, burgemeester Ahmed Aboutaleb en Paul Polman (Unilever).

Teamwork binnen de familie
Laurentien 50 Eloise leest voor
Laurentien 50 Eloise leest voor

Vervolgens werden voor 'Nog lang en gelukkig' hun antwoorden voorgelegd aan negentien kinderen tussen negen en twaalf jaar oud. Hen werd advies gevraagd. “Hun intuïtieve, heldere wijsheid helpt volwassenen om anders te denken”, aldus de prinses. Dochter Eloïse las bij de presentatie een stukje voor.

Moeder van al wat grotere kinderen
Laurentien 50 boekpresentatie
Laurentien 50 boekpresentatie

Zelf heeft Laurentien al wat grotere kinderen: Eloise (13) gaat naar het Van Maerlandt in Den Haag. Claus Casimir (12) zal na de zomer doorstromen naar een brugklas en ook Leonore (9) heeft de leeftijd waarop de prinses weer wat meer armslag krijgt voor haar werkzaamheden. Plannen om het rustiger aan te doen heeft ze vooralsnog niet, ze lijkt eerder zin te hebben om te diepte in te gaan: "Het gaat er vooral om: hoe ga ik mijn leven inrichten, wat ga ik doen en waar kan ik impact maken nadat ik vijftig ben."

Queen Elizabeth weet wel wat ze cadeau geeft: ze schonk prins Harry en zijn Meghan het prachtige York Cottage voor hun huwelijk.

De cottage staat op de gronden van haar landgoed Sandringham in Norfolk, waar de koningin zelf ook graag veel tijd doorbrengt. Zo’n geschenk is koninklijke traditie: Will en Kate kregen ook een buitenverblijf na hun jawoord.

Het idee is dat de newlyweds een plekje hebben waar ze naartoe kunnen gaan om te genieten van hun rust, zonder nieuwsgierige toeristen (die ze bij Kensington Palace natuurlijk volop hebben) en fotografen.

Ook als er straks eventueel babynieuws aankomt, kan zo’n huis goed van pas komen. Will en Kate kozen er bijvoorbeeld voor om hun kinderen de eerste jaren van hun leven te laten opgroeien op het platteland.

Zij keerden pas afgelopen september definitief terug naar Londen, omdat prins George daar naar de basisschool gaat.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Op de laatste avond van het Staatsbezoek van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima aan Luxemburg werden de warme banden tussen beide landen nog eens aangehaald. Máxima droeg voor de gelegenheid haar rode Valentino kaftan die prachtig wervelde in de wind.

Máxima droeg haar haar los, wat de lengte en vorm van de jurk accentueert.

Zo te zien ontlokte de outfit ook aan Willem Alexander een warme blik.

En Groothertog Henri begroet haar zelfs met een handkus, iets dat onze koningin wel kan waarderen.

Na aankomst trakteerde het koningspaar hun gasten op een concert van de Nederlandse violiste Simone Lamsma.

Vanmiddag komt het Staatsbezoek ten einde.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in