Mijlpaal voor prinses Laurentien: ze wordt vandaag 50 jaar. In een eerder interview zei ze dat ze er naar uitkeek: "Ik voel me energiek en ik vind het ook wel grappig om vijftig te worden."

De prinses, getrouwd met prins Constantijn, is het schoolvoorbeeld van een moderne medior en een moderne royal. Hoewel ze lid is van het Koninklijk Huis, krijgen zij noch haar man een toelage. Ze verdient haar eigen geld door middel van diverse functies. "Ik krijg daar veel energie van," zegt ze. "En het houdt me scherp."

CV vol prachtige functies
Laurentien 50 1

Naast Laurentiens activiteiten als lid van het Koninklijk Huis is de prinses, opgeleid als communicatiespecialist, onder andere Fellow bij de European Climate Foundation. Special Advisor voor Rewilding Europe en Senior adviseur bij de Haven van Rotterdam. Daarnaast is ze president van Fauna en Flora International, een internationale natuurbeschermingsorganisatie, waar ze al sinds 2003 bij betrokken is.

Laurentien is een chique dame

[sm-video-embed]

[/sm-video-embed]

Het bekendst is de prinses om haar inzet voor laaggeletterden. Zo is ze erevoorzitter van Stichting Lezen & Schrijven en probeert ook op Europees niveau het probleem aan te pakken als UNESCO Special Envoy on Literacy and Development. “Laaggeletterdheid heeft grote negatieve invloed op kwaliteit van leven en de gezondheid van deze mensen," zegt ze. "Functionele gezondheidsvaardigheden, het kunnen lezen en schrijven, zijn belangrijke voorwaarden om communicatief, kritisch en dus gezondheidsvaardig te zijn.” Zo praat ze ook echt: Laurentien is een héél chique dame.

Nieuw boek: 'Nog lang en gelukkig'
Laurentien 50 Jeroen Smit boek

Naast de Mr. Finney kinderboeken schreef ze onlangs samen met journalist Jeroen Smit het boek ‘Nog lang en gelukkig’. Hiervoor spraken de auteurs met mensen in leidende functies over hun dilemma’s, zorgen en twijfels. Aan het woord komen onder anderen Neelie Kroes, Marc Bolland (Marks & Spencer), Ben van Beurden (Shell), eurocommissaris Frans Timmermans, burgemeester Ahmed Aboutaleb en Paul Polman (Unilever).

Teamwork binnen de familie
Laurentien 50 Eloise leest voor

Vervolgens werden voor 'Nog lang en gelukkig' hun antwoorden voorgelegd aan negentien kinderen tussen negen en twaalf jaar oud. Hen werd advies gevraagd. “Hun intuïtieve, heldere wijsheid helpt volwassenen om anders te denken”, aldus de prinses. Dochter Eloïse las bij de presentatie een stukje voor.

Moeder van al wat grotere kinderen
Laurentien 50 boekpresentatie

Zelf heeft Laurentien al wat grotere kinderen: Eloise (13) gaat naar het Van Maerlandt in Den Haag. Claus Casimir (12) zal na de zomer doorstromen naar een brugklas en ook Leonore (9) heeft de leeftijd waarop de prinses weer wat meer armslag krijgt voor haar werkzaamheden. Plannen om het rustiger aan te doen heeft ze vooralsnog niet, ze lijkt eerder zin te hebben om te diepte in te gaan: "Het gaat er vooral om: hoe ga ik mijn leven inrichten, wat ga ik doen en waar kan ik impact maken nadat ik vijftig ben."

"Met het grootste respect gedenken wij Wim Kok", zeggen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in een verklaring op het overlijden van Wim Kok.

"Gedurende vele jaren zette hij zich gewetensvol in voor ons land. Als vakbondsvoorzitter behoorde hij tot degenen die de basis legden onder ons poldermodel. Als minister van Financiën en minister-president boezemde hij vertrouwen in door zijn integriteit en zijn talent om complexe problemen hanteerbaar te maken."

Ook het koningshuis prijst de betrokkenheid van Kok. "Sociale bewogenheid was de grondtoon in zijn leven. Nederland is hem veel dankbaarheid verschuldigd. Op deze verdrietige dag gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw en zijn familie."

Wim Kok en Koningin Beatrix

Koningin Beatrix was voor Wim Kok een 'sparringpartner' in de jaren dat hij als minister-president elke maandag bij haar op bezoek ging. Kok zei dat in 2013 bij de NOS dat hij haar rol altijd 'buitengewoon' heeft gewaardeerd.

Volgens Kok daagde de koningin uit tot nadenken en bood ze een kritisch klankbord. Ze ondertekent niet alleen wetten, 'maar ze heeft een méning', zei Kok toen. Beatrix toonde altijd een 'zeer intensieve betrokkenheid' bij alle onderwerpen die speelden in de ministerraad, aldus Kok, die premier was van 1994 tot 2002.

Hij zei dat Beatrix de monarchie duidelijk heeft gevestigd en dat het koningschap inmiddels in brede kring is geaccepteerd. 'Vooral door de perfectie manier waarop ze invulling gaf aan haar functie.'

Wim Kok en Willem-Alexander

Wim Kok belt Willem-Alexander in 2001 woedend uit bed, nadat de toenmalige kroonprins tijdens een persontmoeting had verwezen naar een ingezonden brief van de Argentijnse dictator Videla. Kok onthulde dat in een documentaire van Andere Tijden.

Willem-Alexander had tijdens een werkbezoek in New York journalisten verwezen naar een brief in een Argentijnse krant die Máxima's vader Jorge Zorreguieta zou vrijpleiten van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime.

Al snel bleek dat de brief was geschreven door Videla zelf; niet bepaald een betrouwbare bron.

De uitlating van de prins kwam op een ongelukkig moment omdat Kok bezig was Zorreguieta te vertellen dat hij niet naar de bruiloft van zijn dochter kon komen.  

Kok was boos over de uitlating van de prins. "Ik heb dat telefonisch laten weten", zei Kok. "Het was misschien een uur of tien of elf bij ons, dus dat zijn doorgaans tijdstippen dat je daar nog op één oor ligt."

De oud-premier vertelde in Andere Tijden dat hij niet veel tijd had. "Dus dat is niet al te gepolijst gegaan. Ik was wel heel erg boos", aldus Kok.

Weg geplaveid voor huwelijk Willem-Alexander en Máxima

De oud-staatsman heeft alsnog succesvol de weg geplaveid voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Hij wist het verzet tegen de partnerkeuze van de prins van Oranje te kanaliseren door Jorge Zorreguieta weg te houden bij de trouwplechtigheid op 2 februari 2002.

Zorreguieta zag er uiteindelijk zelf vanaf om aanwezig te zijn bij de huwelijksvoltrekking. Met een verklaring van Zorreguieta in de hand, kon Wim Kok het parlement om de voor de erfopvolging en het toekomstige koningschap noodzakelijke toestemming vragen voor het huwelijk. 

Kok redde met zijn handelen de monarchie, maar de PvdA-leider vond het eigenlijk maar zonde van zijn kostbare tijd dat hij zich intensief moest bezighouden met het liefdesleven van Willem-Alexander.

Hartkwaal

Wim Kok overleed zaterdag te midden van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen ten gevolge van een hartkwaal. Hij is 80 jaar geworden.

Bron: NU.nl en ANP. Beeld: ANP

 

Na het bezoek aan Duitsland vorige week had Koningin Máxima deze week een druk binnenlands programma.

Dinsdag was een volle dag met het streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen.

De koningin droeg een nieuwe creatie van Claes Iversen en een hoed van haar favoriete hoedenontwerpster Fabienne Delvigne.

Het koningspaar bezocht 5 steden en ging toen met gierende banden richting Den Haag voor het bezoek van Ban Ki-Moon.

Máxima opende  woensdag het vernieuwde kantoor van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag. De koningin verzorgde de openingshandeling en daarvoor hoefde ze dit keer geen lintje door te knippen.

De blouse en rok zijn beide van Natan. Op de muur was een herinneringsplaquette bevestigd waarin Máxima een 3D-geprint logo van het Verbond zette.

Later die woensdag werd de koningin in het Vredespaleis in Den Haag verwacht waar ze de opening van het One Young World The Hague-congres bijwoonde. Hiervoor trok ze wel een ander outfit van Saloni aan.

Dit weekend is ze ongetwijfeld druk geweest met de voorbereiding op het bezoek aan Engeland volgende week.

De grote vraag is of ze ook de wereldberoemde ‘Stuart’ diadeem heeft ingepakt. De kostbare diamant is voor het laatst gezien bij het staatsbezoek dat koningin Juliana in 1972 bracht aan de Britse vorstin dus het lijkt een mooi moment om deze weer eens te tonen.

Beeld: ANP. Bron kleding: Modekoninginmaxima.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in