"Mijn as wordt verstrooid in Zuid-Afrika"

Prinses Irene van inmiddels 77 jaar oud, breekt met een

Prinses Irene in het AD © Pim Ras
Prinses Irene in het AD © Pim Ras

Prinses Irene in het AD
© Pim Ras

familietraditie: zij zal na haar dood niet worden bijgezet in het familiegraf in Delft. Dat heeft zij gezegd in een interview met het Algemeen Dagblad. De prinses wil dat haar as in Zuid-Afrika wordt uitgestrooid door haar nabestaanden.

De tweede dochter van de voormalige koningin Juliana en prins Bernhard is zo verknocht aan het land, omdat ze er een natuurreservaat heeft opgezet. Bergplaas is een gebied van 5000 hectare en ligt in het zuid-oosten van Zuid-Afrika. Daarover heeft ze een boek geschreven met de titel Bergplaas, dat volgende week verschijnt.

In de Nieuwe Kerk in Delft zijn vrijwel alle Oranjes bijgezet in de Koninklijke grafkelders. De lange traditie is al in 2013 verbroken door prins Johan Friso. De familie besloot hem te begraven in Lage Vuursche, vlakbij het huis van zijn moeder, prinses Beatrix.

Pijnlijk

De inmiddels in Wassenaar wonende prinses vertelt dat ze haar jeugd op paleis Soestdijk als moeilijk heeft ervaren. ‘Ik vond het pijnlijk afgescheiden te zijn van anderen door de hekken om het paleis en de aparte school waar we heen gingen.’ Met deze beslissing volgt Irene meer haar hart.

Oproep

Irene doet ook een oproep aan Shell, dat al jaren naar schaliegas wil gaan boren in het natuurreservaat Bergplaas in het zuid-oosten van Zuid-Afrika dat zij vijftien jaar geleden heeft opgezet. ‘Ik zou willen zeggen: doe dit alsjeblieft niet.’ Ze noemt het ,,fantastisch'' dat ze met juridische procedures de oliegigant al zeven jaar weet tegen te houden.

irene
irene

Bron: Algemeen Dagblad

Tweeënnegentig kaarsjes blaast ze vandaag uit, en om dat te vieren trekken de Britten alles uit de kast voor hun koningin.

Normaliter viert de koningin haar verjaardag privé, en worden er om twaalf uur ’s middags alleen wat schoten gelost om haar nieuwe leeftijd te vieren. Maar om onduidelijke redenen, is 2018 anders. Dat brengt natuurlijk het gerucht met zich mee dat het Elizabeths laatste verjaardag als vorst is, maar dat ontkent het paleis nog altijd met klem.

Vandaag (zaterdag) viert de queen haar verjaardag met haar landgenoten in de Royal Albert Hall, waar een groot concert wordt gegeven dat om 21.00 uur ’s avonds (Nederlandse tijd) ook te zien zal zijn op de BBC.

En voor Elizabeth komen niet de minste artiesten opdraven: Sting, Shaggy, Kylie Minogue, Tom Jones, Shawn Mendes en Ladysmith Black Mambazo behoren tot de gelukkigen die de koningin in levende lijve een happy birthday mogen wensen.

Harry en Meghan zijn zeker van de partij, net als Harry’s nichtjes en naar verluidt ook Charles en Camilla, maar Will en Kate laten vermoedelijk verstek gaan. Die hebben wel iets anders aan hun hoofd.

The Queen’s Birthday Party is op 21 april live te zien, om 21.00 uur op BBC One.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in 

Ben jij net als wij helemaal in de ban van Dutch design en de modekeuzes van Máxima? Dan is dit boek over designer Jan Taminiau echt iets voor jou.

Met het vijfde jubileum van koningsdag in de kijker, komen er heel wat boeken uit over koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Maar het nieuwe boek over Jan Taminiau is misschien wel de mooiste van allemaal.

In het boek wordt aan de hand van tientallen topstukken van de Nederlandse designer de rijkdom en diepte van zijn werk getoond. Klassiek, vrouwelijk, conceptueel en experimenteel: een Taminiau heeft het allemaal. En dat levert vanzelfsprekend prachtige plaatjes en verhalen op.

Jan Taminiau is vanaf dinsdag overal verkrijgbaar.

Beeld: Uitgeverij Waanders/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in