"Mijn as wordt verstrooid in Zuid-Afrika"

Prinses Irene van inmiddels 77 jaar oud, breekt met een

Prinses Irene in het AD © Pim Ras

Prinses Irene in het AD
© Pim Ras

familietraditie: zij zal na haar dood niet worden bijgezet in het familiegraf in Delft. Dat heeft zij gezegd in een interview met het Algemeen Dagblad. De prinses wil dat haar as in Zuid-Afrika wordt uitgestrooid door haar nabestaanden.

De tweede dochter van de voormalige koningin Juliana en prins Bernhard is zo verknocht aan het land, omdat ze er een natuurreservaat heeft opgezet. Bergplaas is een gebied van 5000 hectare en ligt in het zuid-oosten van Zuid-Afrika. Daarover heeft ze een boek geschreven met de titel Bergplaas, dat volgende week verschijnt.

In de Nieuwe Kerk in Delft zijn vrijwel alle Oranjes bijgezet in de Koninklijke grafkelders. De lange traditie is al in 2013 verbroken door prins Johan Friso. De familie besloot hem te begraven in Lage Vuursche, vlakbij het huis van zijn moeder, prinses Beatrix.

Pijnlijk

De inmiddels in Wassenaar wonende prinses vertelt dat ze haar jeugd op paleis Soestdijk als moeilijk heeft ervaren. ‘Ik vond het pijnlijk afgescheiden te zijn van anderen door de hekken om het paleis en de aparte school waar we heen gingen.’ Met deze beslissing volgt Irene meer haar hart.

Oproep

Irene doet ook een oproep aan Shell, dat al jaren naar schaliegas wil gaan boren in het natuurreservaat Bergplaas in het zuid-oosten van Zuid-Afrika dat zij vijftien jaar geleden heeft opgezet. ‘Ik zou willen zeggen: doe dit alsjeblieft niet.’ Ze noemt het ,,fantastisch'' dat ze met juridische procedures de oliegigant al zeven jaar weet tegen te houden.

irene

Bron: Algemeen Dagblad

Máxima is er een ster in, en ook de andere prinsessen en koninginnen gaan stuk voor stuk voor de bijl: het jumpsuit is in rap tempo een royal klassieker aan het worden.

Chique, maar veelzijdig. Heel gek is het niet, dat royalvrouwen van over de hele wereld als een blok vallen voor een goed jumpsuit. Net als onze eigen Anita trouwens. Letizia van Spanje en onze eigen Máxima lieten zich er deze maand ook weer in zien. De beste royal-voorbeelden op een rij.

Chique in blauw

Net even anders in bruin

In vlammend rood

Of oranje natuurlijk

En voor de durfal: een printje

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Een echte stijlkoningin weet high en low moeiteloos te combineren. Wat dat betreft is koningin Letizia van Spanje een schoolvoorbeeld: zij ging deze week voor een budgetjurk met peperdure oorbellen.

De Spaanse beauty droeg bij een evenement in Salamanca een prachtige jurk van het Spaanse high street-merk Massimo Dutti. Prijskaartje: 89,95 euro. Heel betaalbaar voor bijna alle vrouwen, maar vooral in schril contrast met de sieraden waarmee de koningin het jurkje combineerde.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

La reina Letizia dio la bienvenida a la temporada de otoño-invierno con un nuevo vestido estampado bicolor en blanco y negro, de corte evasé y largo midi con el cuello redondo y tres botones en el hombro, de Massimo Dutti, el cual combinó con unos salones en azul marino de Carolina Herrera y una cartera de la misma firma, modelo “Baret”, a juego con los zapatos. Para resaltar su figura añadió un cinturón, el cual acomodó de forma cruzada. Los pendientes con forma de pluma de la colección Plume de Chanel, diseñados en oro blanco y diamantes. #reinaletizia #queenletizia #moda #fashion #trend #look #outfit #style #Vanidades #VanidadesUSA

Een bericht dat is gedeeld door @ vanidadesusa op

Haar beeldschone bladoorbellen komen namelijk van Chanel, en kosten - slik - meer dan zesduizend euro. Maar on the bright side: die passen natuurlijk wel o-ve-ral bij.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in