"Mijn as wordt verstrooid in Zuid-Afrika"

More content below the advertising

Prinses Irene van inmiddels 77 jaar oud, breekt met een

Prinses Irene in het AD © Pim Ras

Prinses Irene in het AD
© Pim Ras

familietraditie: zij zal na haar dood niet worden bijgezet in het familiegraf in Delft. Dat heeft zij gezegd in een interview met het Algemeen Dagblad. De prinses wil dat haar as in Zuid-Afrika wordt uitgestrooid door haar nabestaanden.

De tweede dochter van de voormalige koningin Juliana en prins Bernhard is zo verknocht aan het land, omdat ze er een natuurreservaat heeft opgezet. Bergplaas is een gebied van 5000 hectare en ligt in het zuid-oosten van Zuid-Afrika. Daarover heeft ze een boek geschreven met de titel Bergplaas, dat volgende week verschijnt.

In de Nieuwe Kerk in Delft zijn vrijwel alle Oranjes bijgezet in de Koninklijke grafkelders. De lange traditie is al in 2013 verbroken door prins Johan Friso. De familie besloot hem te begraven in Lage Vuursche, vlakbij het huis van zijn moeder, prinses Beatrix.

Pijnlijk

De inmiddels in Wassenaar wonende prinses vertelt dat ze haar jeugd op paleis Soestdijk als moeilijk heeft ervaren. ‘Ik vond het pijnlijk afgescheiden te zijn van anderen door de hekken om het paleis en de aparte school waar we heen gingen.’ Met deze beslissing volgt Irene meer haar hart.

Oproep

Irene doet ook een oproep aan Shell, dat al jaren naar schaliegas wil gaan boren in het natuurreservaat Bergplaas in het zuid-oosten van Zuid-Afrika dat zij vijftien jaar geleden heeft opgezet. ‘Ik zou willen zeggen: doe dit alsjeblieft niet.’ Ze noemt het ,,fantastisch'' dat ze met juridische procedures de oliegigant al zeven jaar weet tegen te houden.

irene

Bron: Algemeen Dagblad

Prins George en prinses Charlotte hebben een weekje vrij van school. Dus namen papa en mama Will en Kate óók een week vrijaf.

De Britse royals slijten de voorjaarsvakantie volgens insiders altijd óf met een skivakantie, óf in Anmer Hall, hun landhuis in Norfolk waar George en Charlotte de eerste jaren van hun leven opgroeiden.

More content below the advertising

Kroonprinsje George zit in het eerste jaar van zijn basisschool, en Charlotte in het laatste jaar van haar peuterspeelzaal. Ze krijgen daardoor tegelijk vakantie, iets wat hun royal-ouders aangrijpen als een kans voor wat quality time.

Will en Kate doen hun best om hun kinderen, ook prinsje Louis die de familie vorig jaar volmaakte, een zo normaal mogelijke jeugd te gunnen. "We spelen heel graag samen buiten", deelde Kate onlangs tijdens een bezoek aan een basisschool. "En we vinden het fijn om veel tijd samen door te brengen."

Dat zit er deze week wel in.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Prinses Christina is vandaag 72 geworden. Wij doken in de archieven voor de leukste nostalgische foto's van de jongste zus van prinses Beatrix.

Kerstvakantie op Paleis Soestdijk, in 1959

More content below the advertising

Christina trouwt met Jorge, 1975

Met mama Juliana, in 1982

Met Viktoria en Jaime de Bourbon de Parme in Italië, in 2017

Beeld: ANP/RVD - Jeroen van der Meyde