Prinses Charlene van Monaco (38) is druk in de weer geweest als ambassadeur van haar land in het algemeen en sport in het bijzonder.

Bekend is dat Charlene haar peutertweeling Jacques en Gabriella niet graag achterlaat en niet heel vaak op werkbezoek gaat. Met haar achtergrond als Olympisch zwemster is ze echter wel redelijk makkelijk te porren voor de promotie van sportieve activiteiten. Vandaar dat ze voor enkele dagen afreisde naar Londen, waar ze meteen een bijzondere aankondiging deed.

In de loge met prins Harry

© Eric Mathon / Palais Princier

De prinses was aanwezig bij de Captain's Run in Twickenham en woonde samen met prins Harry de wedstrijd van Zuid-Afrika (waar ze het grootste deel van haar jeugd doorbracht) tegen Engeland bij. Hij is beschermheer van de Engelse rugbybond, zij sinds 2012 beschermvrouwe van de Monegaskische.

Groot rugbynieuws

© Eric Mathon / Palais Princier

Tijdens een ander event kondigde ze aan dat de World Rugby Awards vanaf 2017 minimaal twee jaar in Monaco zullen worden gehouden. Haar sportgekke man prins Albert probeert het ministaatje wat minder neer te zetten als belastingparadijs voor de steenrijken en wat meer als luxe eventcenter. Zo'n prestigieus toernooi past daar prima bij.

Lieve cadeautjes

© Eric Mathon / Palais Princier

"Monaco is een passende locatie om rugby op een speciale manier te vieren," zegt Bill Beaumont, voorzitter van de wereld-rugbybond. "Ik wil Hunne Doorluchtige Hoogheden prins Albert en prinses Charlene bedankten voor hun steun en enthousiasme en voor het warme welkom dat het vorstendom dit event geeft." Jacques en Gabriella kunnen zich alvast gaan warmlopen.

Lekker netwerken

© Eric Mathon / Palais Princier

Daarnaast had Charlene nog een afspraak met Tim Laurence, de man van prinses Anne, met betrekking tot het Engelse Royal National Lifeboat Institution. Tim is daar bestuurslid van, Charlene geeft al haar hele leven zwemles aan arme kinderen, om verdrinking tegen te gaan. In dat raakvlak vonden de twee elkaar tijdens een 'constructieve meeting'. Charlene heeft al vaker in haar eentje buitenlandse werkbezoeken afgelegd, maar het is voor het eerst dat daar zo'n royal tintje aan zit.

Op stap met haar broer

© Eric Mathon / Palais Princier

Ook nam de prinses samen met haar broer Gareth Wittstock en Evelyne Genta, de ambassadeur van Monaco in Londen, deel aan de ceremonie van Remembrance Sunday. Dit is de Engelse versie van 'Dodenherdenking', waarop de slachtoffers van oorlogen in het algemeen en de Eerste Wereldoorlog in het bijzonder worden herdacht. Charlene was erg aangedaan door de ceremonie en plaatste een persoonlijk eerbetoon tussen de klaprozen die symbool staan voor de vele gevallenen.