Prinses Beatrix bezoekt het eiland voor het eerst sinds haar aftreden. De afgelopen dagen genoot ze met volle teugen en oogde enorm ontspannen.

Woensdagmiddag (lokale tijd) kwam de prinses aan op een regenachtig Bonaire. Op het internationale vliegveld Flamingo werd Beatrix begroet door Rijksvertegenwoordiger Jan Helmond en de gezaghebber van Bonaire, Edison Rijna.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door STINAPA Bonaire (@stinapabonaire) op

Het officiële programma begon donderdagochtend in het hoofdkantoor van Stinapa, de natuurorganisatie van Bonaire die de prinses ook heeft uitgenodigd voor haar bezoek.

Ze wilde onder meer alles wilde weten over de haaien die rond het eiland opduiken. Ook woonde ze een symposium bij waar gediscussieerd werd over de vraag of economie en natuur op Bonaire in balans zijn.

Hoe gaat het met Zaria?

Bij haar vorige bezoek zette Beatrix twaalf jaar geleden op Klein Bonaire ook een kleine zeeschildpad uit, die ze vernoemde naar haar kleinkind Zaria, de toen net geboren dochter van prins Friso en prinses Mabel.

In een van de gesprekken met haar gastheren van Stinapa vroeg ze zich hardop af hoe het met de schildpad zou zijn vergaan.

Een tweede schildpad kreeg de naam van kleindochter Eloïse, de dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien.

Advies aan studenten

Bij haar bezoek een school voor speciaal onderwijs, Kolegio Strea Briante, gaf ze nog wat advies aan een jonge scholiere die ook prinses wilde worden.

Andere kinderen wilden actrice worden of zangeres. Niet direct makkelijke beroepen, zo stelde Beatrix vast. En prinses zijn is ook niet altijd makkelijk, zo voegde ze er ten behoeve van de aspirant-prinses aan toe.

Het meisje hoopte aan het einde van het gesprek, toen Beatrix alle kinderen een hand gaf en complimenteerde met hun prestaties in de film, op een knuffel.

"Mag ik een knuffel?" luidde het verzoek, een 'brasa'. Dat doen echte prinsessen niet, zo leerde de scholiere snel, maar Beatrix (80) liet zien wel met haar tijd te zijn mee gegaan. In plaats van een knuffel kreeg het meisje een koninklijke 'high five' en daar was ze even blij mee.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Blauw Bloed (@blauwbloedtv) op

Vrijdag wachtte een bezoek aan het Nationaal Park

Buiten de zwerm persmuskieten, een aantal flamingo's en warawara's - een valkachtige vogel - en een geit kreeg prinses Beatrix vrijdagmorgen bij haar uitstapje naar het Washington Slagbaai Nationaal Park op Bonaire niet veel 'wild life' te zien.

Maar de woeste natuur van het oudste park van de voormalige Nederlandse Antillen was niettemin betoverend.

Blijf dansen

 "Blijf dansen, blijf muziek maken". Dat was de raad die prinses Beatrix vrijdagmiddag gaf aan de ouderen die deelnemen aan activiteiten van Hòfi Kultural.

Dat is een bewonersinitiatief dat een ontmoetingsplek wil bieden voor heel Bonaire en waar culturele activiteiten kunnen worden ontplooid.

Zoals het dansen en musiceren waarop Beatrix bij haar bezoek door zowel jong als (heel) oud werd getrakteerd. De dansstapjes waren dan ook ministapjes.

Zaterdagochtend sloot Prinses Beatrix haar bezoek af met het bijwonen van een debat van de zogenoemde Junior Rangers, jongeren die zich onder meer inzetten voor de promotie van natuurbeheer en natuurbehoud van het eiland.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Het natuurreservaat Washington Slagbaai Nationaal Park op #Bonaire biedt inheemse beschermde diersoorten een veilige leefomgeving. In het park leven papegaaien, flamingo’s, parkieten en leguanen. Prinses Beatrix bezoekt het natuurreservaat en spreekt met rangers, onderzoekers en medewerkers. Morgen wordt het bezoek aan #Bonaire afgesloten met het bijwonen van het debat van de #STINAPA Junior Rangers. De natuurambassadeurs leren al meer dan tien jaar trainingen over de bijzondere flora en fauna op het eiland en het belang van natuurbeheer en -behoud. #prinses #beatrix #natuurreservaat #natuurbeheer #natuurbescherming #Caribisch Nederland #Bonaire #DCNA #rangers #juniorrangers #educatie #liefdevoordenatuur #10jaarbestaan 📸 Hollandse Hoogte, RVD

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Dat waren een paar prachtige dagen op Bonaire voor de prinses!

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

De Zweedse kroonprinses Victoria werd woensdag in Helsingborg bijna omver gelopen door honderden dolenthousiaste kinderen die zich in de wijk Drottninghög hadden verzameld om haar te begroeten.

Waarschijnlijk hadden alle plaatselijke kleuterscholen hun jeugd meegenomen, want volgens de plaatselijke krant was het "bijna hysterisch en de kroonprinses moest moeite doen om de kinderen tot bedaren te brengen.” 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Helsingborgs stad (@helsingborgsstad) op

Gelukkig is Victoria wel wat gewend, want ze bleef goedgehumeurd ook al waren sommige kinderen veel te opdringerig.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Fan account (@swedish.royal_family) op

Victoria was naar de Zuid-Zweedse stad gekomen om drie projecten te bekijken die te maken hebben met duurzaamheid, het milieu en klimaatverandering. 

Beeld en bron: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Mama-in-spe Meghan koos voor een bezoekje vandaag (woensdag) een wel héél budgetproof jurkje uit de mama-collectie van H&M.

Nog leuker: het jurkje, dat normaal drie tientjes kost, is nu ook nog eens in de sale voor maar 17,99. Dus als je nog een zwangere met Meghan-liefde kent...

Beeld: H&M

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in