Prins Henrik (83), de echtgenoot van de Deense koningin Margarethe (77), weigert naast zijn vrouw te worden begraven als de tijd rijp is. De prins kan het niet verkroppen dat hij nooit koning is geworden.

De prins-gemaal is al jaren duidelijk over zijn onvrede, maar een woordvoerder van de koninklijke familie maakte dit weekend bekend hoever die onvrede precies strekt. “Het is geen geheim dat de prins al jaren ongelukkig is met zijn rol en titel binnen het Deense koningshuis”, liet de woordvoerder weten aan een Deense krant.

In het leven niet naast haar, dan ook niet in de dood
“Zijn besluit om niet naast de koningin begraven te worden, is voor de prins het natuurlijke gevolg van het feit dat hij niet gelijkwaardig aan zijn echtgenote wordt behandeld – omdat hij niet de titel en rol heeft die hij graag wil. In het leven niet naast haar, dan ook niet in de dood.” Dat hij al 45 jaar naast zijn koningin staat en de twee al meer dan 50 jaar getrouwd zijn, doet de verbitterde prins blijkbaar niet van gedachten wisselen. Hij wil de koningstitel (zoals Máxima ook koningin is geworden naast Willem-Alexander), en niets minder.

Discriminatie
“Het maakt me boos dat ik onderworpen word aan discriminatie”, zei hij in het verleden over zijn – overigens heel traditionele – titel prins-gemaal. “Denemarken staat enorm voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar ziet mannen blijkbaar wel als minderwaardig aan hun echtgenotes.”

Article continues after the ad

Het Deense volk is woest over het besluit van de prins. De koningin schijnt er al lang niet meer van wakker te liggen: Henrik ligt al sinds 2002 openlijk dwars over zijn titel. Daar zou zij zich jaren geleden al bij hebben neergelegd.