Voor het eerst sinds hij volgende week precies 20 jaar geleden zijn moeder verloor, heeft de Britse prins Harry zich uitgesproken over de paparazzi die betrokken waren bij het ongeluk van prinses Diana.

In een documentaire die BBC1 maakte om het de tragische dood van Diana op 31 augustus 1997 te herdenken, komen prins Harry en prins William beide aan het woord.

Diana, 7 Days
“Eén van de moeilijkste dingen om te accepteren is het feit dat de mensen die haar de tunnel injoegen, dezelfde mensen waren die foto’s van haar namen toen zij stervende was op de achterbank van de auto”, zegt Harry, die ten tijde van het ongeluk pas 12 jaar was, in een vooruitblik op de 90 minuten durende film: Diana, 7 Days.

Foto's van haar hoofdwond
Harry: “William en ik weten dat. Het is ons meerdere malen verteld door mensen die wisten dat dit het geval was. Ze had een behoorlijke hoofdwond, maar was zeker nog in leven op de achterbank van de auto en dezelfde mensen die het ongeluk veroorzaakten, begonnen haar te fotograferen terwijl zij stervende was in plaats van haar te helpen. Die foto’s kwamen uiteindelijk bij persbureaus terecht in Engeland terecht.”

In een ander clipje onthult prins William dat hij vastbesloten was om zijn moeders dood hem niet te laten ‘breken. Hij wilde niet dat ‘alle liefde en energie’ die zij in hun jeugd had gestopt ‘verloren’ zou gaan. “Als je zoiets traumatisch als de dood van je moeder meemaakt op 15-jarige leeftijd, iets dat helaas heel veel mensen hebben moeten meemaken, kan het je maken of breken. En ik wilde het mij niet laten breken", legt William uit. “Ik wilde dat ze trots kon zijn op de persoon die ik zou worden. Ik wilde niet dat zij zich zorgen zou maken of dat haar nalatenschap zou zijn dat Harry en ik er compleet kapot gemaakt door waren en al het harde werk, liefde en energie die zij ons heeft meegeven toen we jonger waren verloren zou gaan.”

Dronken chauffeur
De Britse prinses Diana verongelukte op 36-jarige leeftijd, nadat de auto waarin zij reed met hoge snelheid door de Pont de l’Alma tunnel in Parijs scheurde, omdat zij werden achtervolgd door paparazzi. Een onderzoek in 2008 wees uit dat de grote nalatigheid van haar chauffeur, Henri Paul, die dronken was op dat moment en de paparazzi de schuld dragen voor het ongeluk, maar niemand werd uiteindelijk vervolgd. 

Waarom wij onze koningin zo geweldig vinden? Ze is geïnteresseerd, warm en spontaan. En ze kan heel geregeld zo ontzettend hard lachen. Zo maar wat (ontzettend leuke) beelden van afgelopen weken.

Tijdens een bezoek aan zorginstelling Nieuw Unicum:

Op de Pabo van de Hogeschool Leiden:

Ook op de Hogeschool Leiden:

Bij de opening van de Week van het Geld:

Met de Olympische medaillewinnaars op Noordeinde:

Na afloop van het Koningsdagconcert in Groningen:

Bij de première van Gurre-Lieder van het Nationale Opera & Ballet:

Beeld: ANP

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in https://www.nouveau.nl/artikel/schrijf-je-nu-voor-de-nouveau-nieuwsbrief

Tweeënnegentig kaarsjes blaast ze vandaag uit, en om dat te vieren trekken de Britten alles uit de kast voor hun koningin.

Normaliter viert de koningin haar verjaardag privé, en worden er om twaalf uur ’s middags alleen wat schoten gelost om haar nieuwe leeftijd te vieren. Maar om onduidelijke redenen, is 2018 anders. Dat brengt natuurlijk het gerucht met zich mee dat het Elizabeths laatste verjaardag als vorst is, maar dat ontkent het paleis nog altijd met klem.

Vandaag (zaterdag) viert de queen haar verjaardag met haar landgenoten in de Royal Albert Hall, waar een groot concert wordt gegeven dat om 21.00 uur ’s avonds (Nederlandse tijd) ook te zien zal zijn op de BBC.

En voor Elizabeth komen niet de minste artiesten opdraven: Sting, Shaggy, Kylie Minogue, Tom Jones, Shawn Mendes en Ladysmith Black Mambazo behoren tot de gelukkigen die de koningin in levende lijve een happy birthday mogen wensen.

Harry en Meghan zijn zeker van de partij, net als Harry’s nichtjes en naar verluidt ook Charles en Camilla, maar Will en Kate laten vermoedelijk verstek gaan. Die hebben wel iets anders aan hun hoofd.

The Queen’s Birthday Party is op 21 april live te zien, om 21.00 uur op BBC One.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in