Voor het eerst sinds hij volgende week precies 20 jaar geleden zijn moeder verloor, heeft de Britse prins Harry zich uitgesproken over de paparazzi die betrokken waren bij het ongeluk van prinses Diana.

In een documentaire die BBC1 maakte om het de tragische dood van Diana op 31 augustus 1997 te herdenken, komen prins Harry en prins William beide aan het woord.

Diana, 7 Days
“Eén van de moeilijkste dingen om te accepteren is het feit dat de mensen die haar de tunnel injoegen, dezelfde mensen waren die foto’s van haar namen toen zij stervende was op de achterbank van de auto”, zegt Harry, die ten tijde van het ongeluk pas 12 jaar was, in een vooruitblik op de 90 minuten durende film: Diana, 7 Days.

Foto's van haar hoofdwond
Harry: “William en ik weten dat. Het is ons meerdere malen verteld door mensen die wisten dat dit het geval was. Ze had een behoorlijke hoofdwond, maar was zeker nog in leven op de achterbank van de auto en dezelfde mensen die het ongeluk veroorzaakten, begonnen haar te fotograferen terwijl zij stervende was in plaats van haar te helpen. Die foto’s kwamen uiteindelijk bij persbureaus terecht in Engeland terecht.”

In een ander clipje onthult prins William dat hij vastbesloten was om zijn moeders dood hem niet te laten ‘breken. Hij wilde niet dat ‘alle liefde en energie’ die zij in hun jeugd had gestopt ‘verloren’ zou gaan. “Als je zoiets traumatisch als de dood van je moeder meemaakt op 15-jarige leeftijd, iets dat helaas heel veel mensen hebben moeten meemaken, kan het je maken of breken. En ik wilde het mij niet laten breken", legt William uit. “Ik wilde dat ze trots kon zijn op de persoon die ik zou worden. Ik wilde niet dat zij zich zorgen zou maken of dat haar nalatenschap zou zijn dat Harry en ik er compleet kapot gemaakt door waren en al het harde werk, liefde en energie die zij ons heeft meegeven toen we jonger waren verloren zou gaan.”

Dronken chauffeur
De Britse prinses Diana verongelukte op 36-jarige leeftijd, nadat de auto waarin zij reed met hoge snelheid door de Pont de l’Alma tunnel in Parijs scheurde, omdat zij werden achtervolgd door paparazzi. Een onderzoek in 2008 wees uit dat de grote nalatigheid van haar chauffeur, Henri Paul, die dronken was op dat moment en de paparazzi de schuld dragen voor het ongeluk, maar niemand werd uiteindelijk vervolgd. 

Tijdens haar bezoek aan Drachten werd de koningin gevraagd om een reactie op het vreselijke treinongeluk in Oss vanmorgen waarbij vier kinderen om het leven kwamen. 

"Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun kinderen hebben verloren door een verschrikkelijk ongeluk in Oss'', laat koningin Máxima weten. Ze voegt eraan toe dat zij en koning Willem-Alexander enorm meeleven. "We hebben geen woorden'', aldus Máxima vanmorgen tijdens een bezoek aan Drachten.

Donderdagochtend kwamen vier kinderen om het leven toen de elektrische kar waarin zij zaten werd aangereden door een trein bij een spoorwegovergang in Oss. Nog een kind en een volwassene, de bestuurster van de zogeheten stint, liggen volgens de politie in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Bron en beeld: ANP

Nu Prinsjesdag erop zit, gaan we Máxima weer meer en meer zien. Vandaag (donderdag) ging ze op bezoek in Drachten. En daar droeg ze een wel heel opvallend sieraad.

De koningin was in Drachten bij ondertekening van het convenant Méér Muziek in de Klas, een stichting waar ze erevoorzitter van is. Het doel van de stichting is dat alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen van Nederland structureel muziekonderwijs krijgen.

We zien Máxima regelmatig aan het werk voor Méér Muziek in de Klas, en inmiddels is het zo'n beetje een zekerheidje geworden dat onze koningin een opvallende outfit aantrekt voor haar ochtenden omringd door schoolkinderen. In juni koos ze bijvoorbeeld voor haar inmiddels bekende jumpsuit van Natan, en afgelopen december straalde ze in een geweldige Natan met veren.

Wat dat betreft stelde ze ook deze donderdag niet teleur met een bekende kleurige rok en een wel heel opvallende oranje ketting met bijpassende oorbellen (ook allemaal van Natan). Die ze ook al eerder combineerde met deze outfit, zoals op dit kerstportret uit 2016.

UPDATE: Máxima besteedde in Drachten ook aandacht aan het vreselijke bakfietsongeluk dat vanochtend plaatsvond in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

Beeld: ANP/RVD - Jeroen van der Meyde

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in