Bijna twintig jaar na de tragische dood van zijn moeder, prinses Diana, deelt prins Harry zijn ervaringen over hoe hij is omgegaan met het immense verdriet. Zijn eerlijkheid is indrukwekkend.

Harry heeft verteld dat hij na het ongeluk in Parijs in 1997, meerdere keren op het randje balanceerde van een zenuwinzinking.

Het kan iedereen overkomen
Harry is doorgaans al vrij extravert, maar de Britse prins komt hier ook mee naar buiten omdat hij zo het stigmatiseren wil tegengaan van mensen die dit ook overkomt. En hij wil benadrukken dat het belangrijk is om hulp te zoeken als je psychisch in de war bent.

Lees ook: Geveild: prinses Diana's handgeschreven brieven (over Harry's streken)

'Ik weigerde nog aan haar te denken'
In een recent interview met de Telegraph's podcast Mad World sprak de 32-jarige Harry openhartig over hoe zijn leven veranderde in "totale chaos" in de tientallen jaren die volgden. Toen zijn moeder omkwam in Parijs, was Harry pas twaalf jaar oud. In het interview onthulde hij dat hij alleen met haar dood kon omgaan door emotioneel afstandelijk te worden en "door mijn kop in het zand te steken. Ik weigerde nog aan haar te denken, want wat zou dat helpen? Het zou me alleen maar verdrietig maken, ik kreeg haar er toch niet mee terug. Wat mijn gevoelens aangaat, dacht ik: 'Oké, zorg dat je nooit ergens emotioneel bij betrokken raakt."

Rouwen voor het oog van iedereen
De prins vertelde ook dat het nog zwaarder was dat hij 'publiekelijk' moest rouwen, alle ogen waren op de koninklijke familie gericht - en dat eiste zijn tol in elk aspect van zijn leven. "Ik kan met zekerheid zeggen dat het verliezen van mijn moeder op twaalfjarige leeftijd, en die emotionele blokkade die daarop volgde, een groot effect heeft gehad op mijn persoonlijk leven én mijn werk", zegt Harry. "Ik heb waarschijnlijk verschillende keren heel dicht bij een totale zenuwinzinking gezeten; als er sprake was van rouw, of leugens en misvattingen - en dat vanuit alle hoeken op me afkwam."

William zei: 'Zoek professionele hulp'
Tegen de tijd dat Harry de 25 jaar was gepasseerd, ging het alleen maar bergafwaarts. Uiteindelijk moedigde zijn broer, prins William, hem aan om professionele hulp te zoeken. Harry bezocht "meer dan een paar keer" een therapeut. "Mijn broer was een geweldige steun voor me", aldus Harry. "Hij bleef zeggen: 'Dit klopt niet, dit is niet normaal. Je moet echt met iemand gaan praten. Dat is juist goed'." 

Eindelijk 'in a good place'
Harry bekende ook dat hij is gaan boksen om de strijd aan te gaan met allerlei angsten die hij door de jaren heen ontwikkelde. Dat, en het werk dat hij de laatste jaren heeft gedaan, hebben ervoor gezorgd dat hij zich eindelijk goed voelt.

Levenslessen
"Juist door het proces waar ik de laatste tweeënhalf, drie jaar doorheen ben gegaan, ben ik nu in staat om mijn werk én privé-leven serieus te nemen. Nu stop ik bloed, zweet en tranen in de dingen die voor mij, en voor anderen, echt het verschil maken", zei hij. "En ik weet inmiddels hoe belangrijk het is om over je problemen te praten. Als je je mond houdt, wordt een situatie alleen maar slechter."

En onze queen draagt... Jan Taminiau! En het Stuart-diadeem met diamant niet te vergeten. Willem-Alexander en Máxima voegen zich vanavond bij een hele rits Britse royals (en prinses Mabel!) voor een staatsbanket. En iedereen is daarvoor op z'n chiquest.

Genoeg royals te zien op Buckingham Palace vanavond (dinsdag). Maar ze konden eigenlijk allemaal wel inpakken toen koningin Máxima ten tonele verscheen. Met niet alleen de gigantische Stuart-diamant, maar ook een geweldige blauwe paillettenjurk met cape van een nu nog onbekende designer. Al rieken zowel de kleur als het borduurwerk met pailletten als de cape naar Jan Taminiau.

Update: het is inderdaad een ontwerp van Jan Taminiau!

Kate droeg een ontwerp van haar favoriet Alexander McQueen met de Lover's Knot-tiara en oorbellen van Diana

Er werd vanochtend al driftig gegokt naar de sieraden van Máxima. Zou ze voor het eerst in veertig jaar de beroemde Stuart-diamant weer eens laten shinen? Ja hoor! Niet alleen het diadeem, maar ook de gigantische steen zelf verschenen in Buckingham Palace ten tonele. Blijkbaar was de generale repetitie in Luxemburg, waar Máxima tijdens een staatsbezoek het diadeem zonder de bijbehorende diamant droeg, goed in de smaak gevallen.

Met z'n allen

Máxima was uiteraard niet de enige die goed in de juwelen zat deze avond. Voor het banket was menig Britse royal uitgelopen. Naast koningin Elizabeth, Charles en Camilla en Will en Kate gaven ook prinses Anne, prins Edward en prinses Michael van Kent acte de présence.

Voor het banket in de balzaal van het paleis waren ongeveer 150 gasten uitgenodigd. Traditioneel begint het diner met een speech door de koningin, die een toost uitbrengt op het bezoekende staatshoofd. Daarna zal Willem-Alexander het glas heffen op de koningin. En wordt er natuurlijk buitengewoon posh gedineerd.

Logeren

Na het diner hoeft ons koningspaar niet meer op pad: ze logeren vannacht op het paleis. Morgen wacht ze weer een lange dag in Londen. In de loop van de dag vind je het beste van dag 2 in Londen uiteraard terug op Nouveau.nl.

Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Willem-Alexander en Máxima zijn in Londen, en daarvoor wordt flink uitgepakt door de Britse royals.

Update: bekijk hier de foto's van het staatsbanket van dinsdagavond.

De Oranjes werden vanochtend ontvangen door prins Charles en Camilla, en werden daarna verwelkomd door koningin Elizabeth en premier Theresa May. Er was even sprake van dat prins Philip daar ook bij zou zijn, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De prins is met pensioen, en doet nog maar zelden publieke optredens.

 

De koningin heette haar Nederlandse tegenhangers welkom met een ceremonie op Horse Guards Parade. Máxima draagt voor de dag een nieuwe mantel van Claes Iversen (zie hieronder). Wat ze daar onder draagt (ook Claes?) zullen we nog even moeten afwachten.

Slapen op het paleis

Er werd na deze plechtigheden geluncht op Buckingham Palace (waar de Oranjes vannacht ook slapen), waarna onze koning en koningin naar een expositie in de Picture Gallery gingen en een krans legden bij het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey. Daar stond ook een rondleiding op het programma.

In de Picture Gallery

De rest van de dag zat al even afgeladen vol, want aansluitend hield koning Willem-Alexander een toespraak in het Britse Parlement en sprak het koningspaar met een aantal parlementariërs. Daarna was het hup, naar Clarence House. In de woning van Charles en Camilla werden ze namelijk verwacht voor de afternoon tea.

Allemaal in de grime

Daarna begon de aankleedmarathon van de royals, die zich om 21.00 uur onze tijd op Buckingham Palace melden voor een staatsbanket. Met naast Elizabeth, Charles en Camilla óók Will en Kate in de gelederen. En aangezien Willem-Alexander en Máxima de guests of honor zijn, is ook schoonzus Mabel - die natuurlijk in Londen woont - van harte uitgenodigd.

De Stuart

Dat ons heel wat pracht te wachten staat is een zekerheidje. Zeker nu rondzoemt dat Máxima misschien wel het beroemde Stuart-diadeem inclusief het pronkstuk de Stuart-diamant (à bijna veertig karaat) uit de kast trekt. Die werd in 1972 voor het laatst in zijn volledigheid gedragen, door koningin Juliana tijdens een bezoek aan Buckingham Palace.

Máxima droeg het diadeem onlangs in Luxemburg (zie hierboven), maar dan wel zonder die grote diamant.

Was hij dinsdagavond dan eindelijk in zijn totaliteit te zien? Je leest het hier.

Houd Nouveau.nl in de gaten voor het laatste nieuws rondom het staatsbezoek!

Bron outfit: Modekoninginmaxima.nl Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in