Hoewel het Koninklijk Paleis in London maar liefst 19 zalen openstelt voor publiek, blijft Buckingham Palace voor velen één groot mysterie. Niet zo gek, want er blijven nog 756 ruimtes over waar we níet naar binnen mogen gluren. Mogelijk prachtige, 400 jaar oude balzalen, badkamers met gouden kranen en slaapvertrekken met dikke spreien... Of zouden de privévertrekken inmiddels aanzienlijk moderner zijn ingericht, zoals de studeerkamer van prins William?

Lees ook
Koning Willem-Alexander gunt klein kijkje op privéfeest

We gunnen de Koninklijke familie hun privacy, maar wat zouden veel mensen graag even een kijkje nemen in hun alledaagse leven. Gewoon, om te zien of het sprookje inderdaad overeenkomt met de (harde) werkelijkheid.

Naar de bios en de dokter op eigen terrein
Af en toe ontsnapt een sprankje informatie voorbij de streng bewaakte paleisdeuren. Zo is inmiddels bekend dat de Koninklijke residentie eigenlijk bestaat uit een soort mini dorp, volledig uitgerust met een kerk, postkantoor, bioscoop en een artsenpraktijk waar (kleine) operaties uitgevoerd kunnen worden. Maar dat is lang niet alles, de Queen Mum heeft in haar 65 jaar van regeren ook voor haarzelf heel handige toevoegingen aangebracht, waar wij burgers, ook bijzonder verguld mee zouden zijn.

Geld 'printen' in de kelder
Zo staat er in de kelder een ATM waar geld geprint kan worden, exclusief te gebruiken door het Koninklijk Huis. Geniaal! En vast ook een prima vondst voor Duchess of Cambridge Kate bij het betalen van al haar outfits. Zeker nu, met het oog op alle feestelijkheden rondom het huwelijk van zus Pippa. Het moet Queen Elizabeth toch ook een bijzonder gevoel geven om zelf geld te kunnen printen voorzien van haar eigen beeltenis.

Een kelder vol kunst
In dezelfde, ver van armoedig te noemen, kelder, heeft de koningin een uitgebreide privé kunstcollectie hangen met duizenden schilderijen, waarvan een selectie afkomstig van de beroemde Venetiaanse kunstenaar Canaletto, uit 1700. Een klein gedeelte van zo’n 450 kunststukken is opengesteld voor het grote publiek, de rest blijft in de kelder en uitsluitend te bezichtigen door koninklijke vrienden en kennissen.

Op afstand bestuurbare kroonluchters
Een documentaire van BBC toonde de enorme kroonluchters die in het paleis hangen, met het verhaal dat de prachtige, maar enorme gevaartes aan de plafonds afstand bestuurbaar zijn. Voor het vervangen van een lampje of om het stof netjes en veilig te kunnen verwijderen.

De fenomenale tuin die qua omvang dertig voetbalvelden beslaat, huist 25 verschillende rozensoorten waarvan één soort vernoemd naar prins William, de Royal William roos.

Geesten in de het paleis?
Maar het paleis is niet alleen pracht en praal. Er gaan stemmen op over geesten. Een gek verhaal over een aap doet de ronde, die op het terrein gestorven zou zijn en af en toe ’s nachts rond zou dolen op het grote terras. Een andere anekdote gaat over ene Major John Gwynne, voormalig secretaris van wijlen King Edward VII. De goede man pleegde zelfmoord na de scheiding van zijn vrouw. Stafleden van het Koninklijk Huis fluisteren sindsdien soms geweerschoten te horen uit de richting van het kantoor waar Gwynne vroeger werkte. Griezelig!

Bron: Townandcountry