Het was op 29 juli 1981 dat de 32-jarige prins Charles in het huwelijk trad met zijn prachtige en nog piepjonge 20-jarige Lady Diana Spencer. De hele wereld keek applaudisserend toe tijdens de tocht die zij destijds met haar acht meter lange sluier maakte, richting het altaar. Een sprookjeshuwelijk waar menig romantische ziel zich die dag vol overgave aan verkneukeld moet hebben.

We zagen het prinselijk paar per koets naar Buckingham Palace vertrekken alwaar zij, vanaf het balkon, de beroemde kus uitwisselden. Maar hoe verliep hun gezamenlijk leven daarna, tijdens al die momenten buiten de schijnwerpers? 

Huwelijksreis om bij te komen 
Diana schreef erover, in brieven aan haar persoonlijk secretaresse. Die binnenkort geveild zullen worden in Gloucestershire, Engeland. Een prachtige kijk in haar huiselijk leven, waarin haar zachte, betrokken kant wederom sterk naar voren komt. 

Slaap ingehaald
Over de huwelijksreis schreef prinses Di op 15 augustus 1981 dat ze vooral ‘flink wat slaap in had kunnen halen’ tijdens hun verblijf op het Koninklijk jacht Brittania. Het was een van de vele opmerkelijke brieven die haar persoonlijk secretaresse Jane Parsons van haar ontving. 

Lees ook: Kate Middleton blaast 35 kaarsjes uit - en nu wordt alles anders

24.000 bedankbrieven 
Uit de briefwisseling tussen beiden komt niet alleen informatie naar voren over hun huwelijk en de periode vlak daarna. Ook de 4500 ontvangen cadeautjes, na de geboorte van prins William, en de 24.000 bedankbriefjes die daarop verzonden werden, zijn hierin terug te lezen. Net als Diana’s bezorgdheid voor haar personeel, bang dat ze hen te veel werk gaf, tegen een te lage vergoeding, en zij overbelast zouden raken in deze absurd drukke periode. 

'Er komt voorlopig geen nieuwe baby'
Zo schreef ze hen op 25 juni, na haar zoons komst, met de woorden: ‘Ik weet dat jullie bedolven worden onder een lawine van post, maar maak jullie niet druk; er komt voorlopig geen nieuwe baby, in ieder geval niet totdat ik helemaal tot rust gekomen ben.’ Ook Charles was met hun personeel begaan, zo schreef hij hen in diezelfde tijd: ‘Mijn oprechte excuses voor al het werk dat nu op jullie schouders terecht komt dankzij ons!’ 

Ter illustratie: een van de vele brieven die Diana schreef

‘Hij herkende me onmiddellijk!’ 
Een derde brief geeft een beeld van haar blijdschap in juli 1983, nadat ze terugkeerde van een reis door Australië, en ze haar kleine William eindelijk weer in haar armen had. ‘Hij herkende me onmiddellijk, wat zo’n enorme opluchting voor me was! Soms nemen kinderen het hun ouders oprecht kwalijk als ze een tijdje weg zijn. Het is zo heerlijk om weer terug te zijn, laten we hopen dat we de rest van het jaar thuis mogen blijven, en dat er voorlopig niet meer gereisd hoeft te worden.’ 

De veiling 
Tijdens de veiling zullen niet alleen brieven, maar ook huwelijkscadeaus die zij ontvingen, onder de hamer gaan. Als ook gedroogde bloemen, afkomstig uit Diana’s huwelijksboeket, kerstkaarten en foto’s, en uitnodigingen van talloze koninklijke festiviteiten. Voor informatie: Stroud Auctions

Voor wie kans wil maken; op 12 april gaan de stukken om 10 uur definitief onder de hamer. Vooraf oriënteren kan op 11 april, tussen 10.00 en 19.00.

Make-uploos, aan het watersporten en met zoontje Jacques (dochtertje Gabriella bleef thuis) binnen handbereik is Charlene van Monaco op haar gelukkigst. Dat bleek zondag wel.

De prinses kwam samen met prins Albert naar de Riviera Water Bike Challenge, een evenement waarvan de opbrengsten naar Charlene’s eigen stichting gaan. Daar klommen ze niet alleen allebei op een waterfiets, maar toonden ze zich ook erg happy.

De twee zoenden zelfs in aanwezigheid van de fotografen. En toen Charlene haar zonnebril even afzette zagen Monegasken iets wat ze al een tijd niet gezien hadden van hun prinses: een clean gezichtje dat er ook niet overmatig strakgetrokken uitzag. We like.

 

Принцеса Шарлийн от Монако се състезава в предизвикателство с водни колела на Ривиерата в подкрепа на едноименната си фондация. Родена в Зимбабве и бивша олимпийска шампионка по плуване на ЮАР, Шарлийн Уитсток създава фондацията си "Принцеса Шарлийн", която работи с деца в неравностойно положение, като им осигурява безплатни уроци по плуване и провежда информационни кампании, свързани с безопасността във водата photo credit: Eric Gaillard/ Reuters #monaco #riviera #princesscharlene #water #waterbikechallenge #charlene #princess #challenge #sea #ocean #watersafety #children #competition #capitalbg

Een bericht gedeeld door Capital.bg (@capital.bg) op

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Aankomende donderdag treedt Koningin Máxima, voor het eerst sinds het overlijden van haar zusje, weer in openbaarheid. Afgelopen vrijdag kwam ze terug uit Argentinië, waar ze na de begrafenis van Inés was achtergebleven. Het wordt meteen een volle dag voor de koningin.

Den Haag

Donderdagochtend is Máxima aanwezig bij het symposium ter gelegenheid van 10 jaar Wijzer in Geldzaken. In de Ridderzaal spreekt ze, bij wijze van terugblik op de inspanningen van het platform de laatste tien jaar.

Ze is erevoorzitter van het platform, dat verantwoord financieel gedrag in Nederland moet stimuleren.

Enschede

’s Middags is ze in Enschede bij de opening van Gebouw Zuid van de Performance Factory. Ze opent deze werk- en ontmoetingsplek, met onder andere een foodhal en krijgt ook een rondleiding.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in