Ontelbare hoeden heeft ze gedragen in haar leven, als prinses en als koningin. De mooiste hoofddeksels van Beatrix door de jaren heen zijn nu te zien op Paleis Het Loo in de expositie Chapeaux!, die de prinses gisteren zelf opende. Zónder hoed.

De collectie hoeden van Beatrix: of je nu fan bent of juist niet, dat ze de status ‘legendarisch’ verdienen, zal iedereen beamen.

Eyecatchers
Wie herinnert zich niet het paarse model met sierlijke roos, dat dan nog koningin Beatrix in 2002 droeg op het huwelijk van prins Willem-Alexander en prinses Máxima? Of de extravagante hoed met lichtblauwe veren die ze draagt als zoon Friso met Mabel Wisse Smit trouwt? Op Prinsjes­dag 2010 is het een lila toque, een soort hoge baret, die ze combineert met een lila mantelpak. Stuk voor stuk unica met een hoog designgehalte.

Een hoed waar je u tegen zegt
Al dat fraais ligt normaal gesproken op planken in een hoedenkamer in het huis van onze voormalige vorstin. Maar onlangs zijn ze, samen met zo’n 110 andere vorstelijke hoofddeksels, ­verhuisd naar Paleis Het Loo, voor de tentoonstelling Chapeaux!. Uiteraard zorgvuldig verpakt in vloeipapier en in zuurvrije kartonnen dozen, want de hoed is voor de koningin als een helm voor een motorcoureur: onderdeel van haar werkkleding. Die hoed draagt aanzienlijk bij aan haar voorname uitstraling. Maar hij heeft meer functies. Zo geldt de hoed ­oorspronkelijk als de vervanging van de kroon. Ook zorgt hij ervoor dat de koningin in menigten duidelijk ­herkenbaar is. Mensen die langs de kant staan te wachten, hoeven haar gezicht niet te zien om in de verte al haar silhouet te kunnen ontwaren: een A-lijn rok of jurk met wijde zeven­achtste mouwen, beschaafde pumps en ... een hoed waar je u tegen zegt. En ‘Majesteit’.

Lees ook: Prinses Beatrix doet het voor, haar mooiste hoedjes op een rij

Wie maken deze hoeden?
Wie vertrouw je met de gewichtige taak van het creëren van zo’n voornaam accessoire? De prinses verlaat zich hoofd­zakelijk op drie Nederlandse hoedenontwerpers, van wie chapelier Harry Scheltens de bekendste is. Maar ook modistes Suzanne Moulijn en Amy Bloemheuvel, tevens haar kamenierster, maken hoeden voor haar. Tijdens een bezoek aan de prinses bespreken de hoedenmakers het type hoed dat zij zou willen dragen bij een bepaalde gelegenheid. Dat het ontwerp feilloos moet combineren met het pakje of de jurk die ze zal dragen, spreekt vanzelf. Na het overleg gaat de modiste aan de slag met een eerste ontwerp in 3D. Dat presenteert zij bij een volgend bezoek aan de prinses. En dan is het passen geblazen; in een paar sessies groeit het ontwerp uit tot de perfecte hoed.

Windvast
Trudie Rosa de Carvalho, conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo, heeft uitgebreid studie gemaakt van Beatrix’ fenomenale hoedencollectie. Haar valt op dat elke hoed aan bepaalde eisen voldoet. Zo is de kleur vaak dezelfde als die van de outfit; zo nodig verft de modiste de hoed in de juiste kleur. Ook moet het gezicht van de ­prinses goed zichtbaar blijven voor het publiek. Vandaar dat Beatrix meestal een hoed zonder rand draagt of een model met omhoogslaande rand. Verder sluit de hoed goed aan en zit hij stevig vast, met bijvoorbeeld lange hoeden­spelden. “Als de koningin uit een auto stapt of in een winderig havengebied staat om een schip te dopen, mag de hoed niet afwaaien.”

De hoedencollectie van prinses Beatrix is in al haar glorie te bewonderen op de tentoonstelling Chapeaux! in Paleis Het Loo, van 23 maart t/m 27 augustus. De tentoon­stelling is ontworpen door Maarten Spruyt en Tsur Reshef en georganiseerd in samenwerking met de Koninklijke ­verzamelingen, beheerd door het Koninklijk Huisarchief.

www.paleishetloo.nl

Petje af voor de hoeden die koningin Máxima afgelopen weken koos bij verschillende gelegenheden. Groot, klein, lekker opvallend, soms een beetje bijzonder en een grote favoriet kwamen allemaal voorbij.

Wij zetten ze op een rijtje.

Hoedje van...

Willem-Alexander en Máxima brachten de afgelopen week drie dagen een bezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Voor elke gelegenheid koos de koningin een bijzonder hoofddeksel.

1. Dol op deze

De koningin maakte een grappige en ook wel een beetje opvallende keuze tijdens een bezoek aan een wijngaard in Bernkastel-Kues. Ze koos ten eerste voor een hoed die ze al tien keer eerder droeg, maar de zwarte vilten relevé van Fabienne Delvigne droeg ze ook nog eens twee keer eerder bij een bezoek aan Duitsland.

2. Vandaag is rood

Tijdens de tweede dag van het werkbezoek wilde de koningin lekker knallen en dus koos ze een lipstick rode turban (een kleintje deze keer) van wederom Fabienne Delvigne. Ja, het is echt haar favoriete hoedenmaakster.

3. Flaphoed

Op de derde dag van het werkbezoek aan Duitsland kwam er 'een flapper' tevoorschijn, een bordeaux rode. Ook deze hoed zagen we al eerder voorbij komen vorig jaar. En ja de maakster, het wordt eigenlijk een beetje saai zo, is ook deze keer Fabienne Delvigne. Never change a winning team. 

4. Lekker bol

Eenmaal teruggekomen in Nederland stond er een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen in de provincie Zeeland gepland. Ook daar werd weer een hoofddeksel tevoorschijn getoverd. De rode turban (een bolle) komt uit het atelier van Fabienne Delvigne.

5. Bibi

Een dag na het streekbezoek was de koningin aanwezig bij de jubileumviering van het 40-jarig bestaan van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag. Haar hoed, die de prachtige naam bibi kreeg, is van fluweel en voile. En ja, ook deze maakte Fabienne Delvigne.

3 vragen aan dé hoedenmaakster van Máxima

Koningin Máxima draagt vaak een hoed, dus waarom wij eigenlijk niet? We stelden drie vragen aan Fabienne Delvigne, hoedenontwerpster voor menig Europees koningshuis, ook voor Máxima.

Wanneer draag je nu wel of geen hoed?
‘Een hoed kun je elke dag dragen! Om jezelf tegen zon of regen te beschermen, maar ook om een outfit extra in de verf te zetten.’

Wanneer draag je zelf een hoed?
‘Zo vaak als mogelijk. Ik grijp ook elke verschijning op cocktailparty’s of sociale bijeenkomsten aan om mijn creaties te laten zien.’

De hoedentrend voor dit seizoen
Urban chic, vertaald in verfijnde materialen zoals fluweel, vilt, leer en hoogpolig vilt. De kleuren: nuances van blauw en cognac, gemengd met poederroze. ‘Die staan voor de eenvoud en elegantie van het Huis Fabienne Delvigne.’

Bron: Modekoninginmaxima en Nouveau. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ons koningspaar gaat komende week op bezoek bij de Britse royals. En hoewel die elkaar natuurlijk nog wel eens tegenkomen, is zo'n officieel bezoek al best even geleden.

Voor royalliefhebbers wordt volgende week een feest: Willem-Alexander en Máxima gaan op tweedaags staatsbezoek naar Londen, logeren op Buckingham Palace en treffen naast koningin Elizabeth óók Charles en Camilla én premier Theresa May. Op Nouveau.nl doen we er uiteraard uitgebreid verslag van.

De Oranjes waren in 2013 voor het laatst op Buckingham Palace, toen om als nieuwe koning en koningin kennis te maken met queen Elizabeth. Eerder dat jaar werden ze nog samen gezien met Charles en Camilla, die naar onze troonwisseling kwamen.

In 2014 trof Máxima Camilla nog een keer, tijdens de Franse herdenking van de 70e verjaardag van D-Day. Een jaar later vloog Máxima naar Londen om samen met Kate Middleton deel te nemen aan de Britse Dodenherdenking.

Of de Oranjes Will en Kate ook deze ronde treffen is nog niet bekend: er is dinsdagavond wel een staatsbanket op het paleis, dus wie weet...

Meghan en Harry zijn dan uiteraard nog in Australië. Op die ontmoeting zullen we dus gewoon moeten blijven wachten.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in