Je zou misschien verwachten dat de Britse koningin wanneer ze trek heeft aan een belletje rinkelt en bestelt waar ze op dat moment zin in heeft, en dat niet veel later op een gouden dienblad aangereikt krijgt. Toch gaat het er in het paleis iets anders aan toe.

Lees ook: Jarig op 27 april? Dan maak je kans op een feestelijk diner met het koninklijk paar

Aanvinken
Volgens de Independent krijgt the Queen van Mark Flanagan, chef van het paleispersoneel, lijstjes met menusuggesties voor haar neus. Daar staan ontbijt-, lunch-, afternoon tea- en diner-suggesties op die ze kan aankruisen. Dat doet ze twee keer per week, voor een aantal dagen tegelijk. In welke vakjes het vaakst een vinkje verschijnt, zetten we hieronder voor je op een rij.

Ontbijt
De koningin begint haar dag steevast met een kop Earl Grey thee zónder (niet erg Brits) melk of suiker, gecombineerd met een paar biscuitjes. Daarna eet ze een voedzaam ontbijt, dat meestal bestaat uit een schaaltje ontbijtgranen en fruit. Haar lievelings-cereals zouden Kellogg's Special K, Quaker Oats and Weetabix zijn. Af en toe worden de schaaltjes yoghurt afgewisseld met scrambled eggs met gerookte zalm en geschaafde truffel, vertelde Darren McGrady, al elf jaar haar persoonlijke chef, onlangs aan Daily Mail.

Lunch
Voorafgaand aan de lunch neemt Elizabeth vaak een drankje, doorgaans een glaasje gin of Dubonnet, een zoet aperitief, met citroen. Op haar bord liggen ’s middags - áls ze alleen luncht - nauwelijks koolhydraten. Ze vermijdt pasta, rijst of aardappels en houdt het liever simpel met bijvoorbeeld gegrilde kip en salade, of vis met verse spinazie of courgette.

High Tea
Waar wij een high tea zien als een speciaal uitje, pakt de Britse koningin dagelijks uit tijdens haar middagthee, waarbij ze opnieuw voor Earl Grey kiest. Er moeten minstens twee verschillende soorten hartige sandwiches geserveerd worden - zónder korstjes - met bijvoorbeeld zalm, komkommer, mayonaise, ham en mosterd. Daarnaast is ook wat zoetigheid gewenst. Ze is dol op honingcakejes en chocoladetaart, en lust graag jamkoekjes, scones en mini-sandwiches met frambozenjam, uitgesneden in hapklare rondjes. "Ze eet niet altijd alles op, soms verkruimelt ze de scones ook op het tapijt voor de honden", aldus McGrady. 

Diner
’s Avonds laat de royal zich het liefst een goed stuk vlees voorschotelen. Zo zou ze dol zijn op lam, een rosé stukje rundvlees, schapenvlees of parelhoen. Haar steak eet ze graag met champignon-roomsaus met whisky. Ook ligt er dikwijls een stuk zalm op haar dinerbord. 

Later op de avond drinkt ze vrij vaak een glaasje champagne, van een merk als Lanson en Bollinger. Ietwat decadent, maar ach, daar ben je dan ook koningin voor, niet?

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP