Koningin Elizabeth en prins Philip zijn absoluut de koninklijke recordhouders. Maar ook deze drie royal koppels zijn al meer dan vijftig jaar getrouwd.

Keizer Akihito en keizerin Michiko van Japan
Getrouwd sinds 10 april 1959 (58 jaar)

Het huwelijk tussen kroonprins Akihito en Michiko Shoda (de dochter van een rijke zakenman) was een primeur in Japan: Michiko was de eerste commoner die in de Japanse royal family trouwde. In 1989 werd het koppel het keizerspaar, en naar verwachting doen ze in 2019 afstand van de troon.


Article continues after the ad

Voormalig koning Constantijn en koningin Anne-Marie van Griekenland
Getrouwd sinds 18 september 1964 (53 jaar)

In het jaar waarin hij koning werd, trouwde de Griekse Constantijn met de 18-jarige prinses Anne-Marie van Denemarken. Zij is de jongere zus van koningin Margrethe van Denemarken en het nichtje van koning Carl Gustav van Zweden. Want zo ging dat destijds, onder royals. Het Griekse koningshuis werd in 1973 opgeheven en het stel werd in 1967 uit het land gezet, maar het koppel is nog altijd samen. Ze wonen tegenwoordig zelfs weer in Griekenland (sinds 2013).


Koningin Margrethe en prins Henrik van Denemarken
Getrouwd sinds 10 juni 1967 (50 jaar)

Prinses Margrethe trouwde met de Franse diplomaat Henri de Laborde de Monpezat, die we tegenwoordig kennen als de loslippige prins Henrik. Heel plezierig komen ze de laatste tijd niet in de pers, want het zit Henrik ook na vijftig jaar huwelijk nog dwars dat hij geen koning genoemd wordt. Maar mooi wel dat ze nog steeds getrouwd zijn.