Nummer 6 – De bijna-opvolgster van Grace Kelly

Wie is de ultieme modeprinses? Nouveau zet de tien meest originele moderoyals van door de jaren heen op een rij, op zoek naar de absolute nummer één. Vandaag: een adellijke actrice.

Vandaag schijnen we de spotlights op de nummer zes in onze top tien modeprinsessen: prinses Ira von Fürstenberg (77).

De achternaam schreeuwt mode, en inderdaad: Ira is een voormalig schoonzus van Diane von Fürstenberg. Overigens is dat wel haar minst imposante familieband. Ze is de dochter van een Duitse prins en een Fiat-erfgenaam. Haar overgrootmoeder was de Amerikaanse erfgenaam Jane Campbell. En ze stamt af van de Schotse aristocraten-familie waar de Monegasken ook hun roots in hebben.

Royale banden genoeg dus, maar Ira verdiende haar sporen niet als dame van adel maar als beeldschone actrice (in B-films door de decennia heen) en als PR-manager voor Valentino. Ze stond meermalen in de Vogue. Dat schepte natuurlijk diepe modebanden waar ze tegenwoordig nog steeds zijlings van profiteert. Al houdt ze zich nu vooral bezig met haar eigen sieradenlijn.


Overigens had het allemaal heel anders kunnen lopen, voor Ira. Na het overlijden van Grace Kelly gingen in Monte Carlo hardnekkige geruchten dat prins Reinier een oogje op haar had. De twee zouden een affaire zijn begonnen, maar omdat de zoon van Ira voor zijn beurt sprak en die relatie openbaarde, kwam het nooit tot een aanzoek en dus een Monegaskisch prinsessendom.

De top tien tot zover:
10: Maria-Olympia van Griekenland
9: Madeleine van Zweden
8: Elisabeth Von Thurn und Taxis
7: Michael of Kent
6: Ira von Fürstenberg

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP