Morgen is het weer de derde dinsdag van september: Prinsjesdag! Door vele wordt deze maand ook Hoedjesmaand genoemd. Als mode- en royal liefhebbers is deze dag een gouden combinatie. Want wat zal Máxima weer dragen? 20 september 2016 rijdt onze Koningin voor de 15de keer met de Gouden Koets door Den Haag. Máxima kleedt zich als stijlicoon zeker divers, maar voor de opening van het parlementaire jaar kiest zij voor statisch en glamourous. Dit zijn haar bekendste outfits op deze speciale dag.

More content below the advertising

prinsjesdag

In 2002 kleurde Máxima rood op haar eerste prinsjesdag. Ze was toen net een half jaar getrouwd met onze huidige koning. Haar kapsel en decolleté van de rode jurk van ontwerper Natan kregen extra veel aandacht. Hiervan heeft Máxima geleerd, want sindsdien heeft zij op Prinsjesdag nooit meer zoiets gewaagds gekocht.

 

prinsjesdag

In 2013 pakte Máxima haar eerste Prinsjesdag als koningin uit met een goudkleurige Jan Taminiau. Met een statig en kuis uiterlijk, verhipte zij haar japon met een subtiel riempje. Natuurlijk was zij dit jaar al bekend met deze ontwerper. Hij had namelijk haar blauwe huldigingsoutfit gemaakt. Ondanks de spanning die op de nieuwe koningin haar gezicht te lezen was, verliep de dag prima.

 

prinsjesdag

In 2014 was de lach van de koningin weer betoverend. Met haar grote, maar modieuze, kapsel trakteert zij ons op een rode zijden Valentino. Zij mixed and matched perfect met haar handschoenen en hoofddeksel die het geheel positief rood maakten.

 

prinsjesdag

Vorig jaar maakte Máxima 2 opvallende keuzes: geen hoed en korte mouwen. De laatste is voor het eerst! Geen hoed was ook tegen alle verwachtingen in en mensen reageerde verrast op social media. Ze vonden het jammer dat de vorstin lijkt te hebben gebroken met de hoedjestraditie. Dit is daarentegen geen overtreding van de officiële dresscode. De koningin wordt verwacht in een lange japon en moet daarbij een hoofddeksel of haarddecoratie dragen. Máxima had vorig jaar dus voor het laatste gekozen.

Máxima droeg een handbeschilderde zijden organza japon, gedecoreerd met verschillende kraalsoorten en borduurtechnieken. Het tafereel op Koningin Máxima's jurk is geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch, gemaakt door ontwerper Jan Taminiau.

 

Voor de Duke en Duchess van Sussex breekt er een spannende tijd aan nu de kleine echt aanstaande is. Meghan was deze week in New York voor haar babyshower en ze gaat dit weekend waarschijnlijk naar Marokko, maar daarna gaat de laatste fase van de zwangerschap echt in. Voor elke aanstaande ouder spannend, maar Meghan en Harry hebben ook nog wat extra royal regels om zich aan te houden.

1. Het geslacht van de kleine Sussex blijft geheim tot de geboorte

In Amerika is het steeds populairder om het geslacht van je kindje te weten voor de bevalling en zelfs te delen met familie en vrienden met een ‘gender reveal party’.

More content below the advertising

Bij een bezoek aan Birkenhead vorige maand, zei Harry dat hij en Meghan het geslacht zelf niet willen weten en het liever een verrassing laten zijn. Of dat waar is of niet, doet er niet toe, de buitenwacht krijgt het geslacht in ieder geval pas te horen als de kleine spruit er is.

2. Meghan bevalt in het ziekenhuis

In het verleden bevielen leden van koninklijke huize altijd thuis. Princess Diana was de eerste die met deze traditie brak. Zij stond erop om in het ziekenhuis te bevallen van William en Harry, omdat haar dat veiliger leek. 

Zij beviel in St. Mary´s Hospital in Londen, net als Kate van haar drie kinderen. De staff van het ziekenhuis heeft het verzoek gekregen geen vakantie op te nemen in april, dus….

3. Queen Elizabeth hoort het nieuws als eerste

De koningin wordt als eerste geïnformeerd over de geboorte van het nieuwe gezinslid.

4. De bevalling wordt begeleid door de koninklijke gynaecoloog

De koninklijke familie heeft hun eigen gynaecoloog: Alan Farthing.

5. De aankondiging van de geboorte komt op een sokkel bij Buckingham Palace

Hoewel we tegenwoordig met alle moderne technieken binnen een mum van tijd op de hoogte zijn van de ‘new arrival’, is het traditie dat er een officiële aankondiging op een ezel voor het paleis wordt geplaatst.

6. De baby krijgt een speciale deken bij de eerste presentatie aan het volk

Als moeder en kind het goed maken, volgt de traditionele fotosessie buiten het ziekenhuis om de kleine voor te stellen aan het publiek.

Sinds de koningin Prince Charles in 1948 in een deken wikkelde van G.H. Hurt & Sons. uit Nottingham, volgen alle koninklijke moeders haar voorbeeld. Meghan hoeft zich dus alleen druk te maken over wat zij aantrekt.

7. Het duurt een paar dagen voordat de naam bekend wordt gemaakt

Bij William’s kinderen duurde het 2 of 3 dagen voordat het gepeupel op de hoogte wordt gebracht van de naam van het nieuwste lid van de koninklijke familie.

8. De kleine krijgt een koninklijke naam

De royals zijn dol olp vernoemen binnen de familie en hoewel Harry en Meghan wel vaker het protocol gebroken hebben, zetten de Britse bookmakers in op Victoria, Diana, Albert of Philip, omdat die namen al een tijdje niet gebruikt zijn.

Ook zal de kleine minimaal 3 namen dragen. We zullen zien!

9. Het kindje krijgt meerdere peetouders

Hoewel kinderen normaal gesproken hooguit twee peetouders hebben, gaat dat er in het koningshuis anders aan toe. Prins George heeft er bijvoorbeeld zeven en Prinses Charlotte vijf. Directe familieleden worden doorgaans niet gekozen, het zijn vaak bekenden en neven en nichten van de ouders. Sorry William en Catherine!

Bron: cosmo.uk. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Onze koningin heeft een koninklijke walk-in-closet waar we allemaal jaloers op zijn. Ze schijnt zo'n 800 outfits te hebben en daar komen elk jaar om en nabij 50 stuks bij. Veel outfits zien we vaker voorbijkomen. 

Je denkt dan dat het iets nieuws is, maar de koningin geeft dan net een andere twist aan de betreffende look.

More content below the advertising

Net iets korter

Zoals bijvoorbeeld de prachtige japon die Máxima afgelopen week droeg bij een bezoek aan Jordanië. Het gaat om een ingekorte versie van een japon van Giambattista Valli. 

Twee keer het blauwtje

Uiteraard was dat niet de enige keer, want ook de blauwe inauguratiejurk van Jan Taminiau uit 2013 wist ze op een slimme manier nog een keer te dragen. Een paar jaar later kwamen we deze japon namelijk weer bij een staatsbezoek aan Denemarken tegen, maar dan gedragen zonder de statige cape.

2013

2015

Iets aangepaste versie

De koningin heeft ons ook verrast tijdens het Bevrijdingsconcert in 2014. Daarin verscheen ze namelijk in een felgroene japon van haar schoonmoeder Beatrix. Alleen heeft ze deze wel wat laten aanpassen: zo zijn de accenten (zoals bij de hals en de mouwen) anders.

Bron: Modekoninginmaxima/Blauw Bloed Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in