Nu Máxima en Willem-Alexander echt weer aan het werk zijn na de zomervakantie, rijgen ze de werkbezoeken aan elkaar. Ons koningspaar is een toegankelijk stel en voor royalty-begrippen ongekend toegankelijk en informeel er zijn tóch een paar regels waar het gepeupel zich aan moet houden bij zo’n koninklijk bezoek.

1. Don't speak untill spoken to

Je wacht totdat Máxima of Willem-Alexander het woord tot jou richt, zíj beginnen het gesprek, jij niet. Als ze niets zeggen, knik je alleen even. Je spreekt de koning en koningin aan met ‘Majesteit’.

More content below the advertising

En je stelt jezelf niet voor aan het koningspaar, maar je wordt voorgesteld of ze schudden je zelf de hand. Die neem je dan natuurlijk meteen aan.

2. Koningspaar neemt het initiatief

De regel is: Je schudt ze pas de hand als zij hun hand uitgestoken hebben. Zíj nemen het initiatief tot contact/gesprek/foto.In deze tijd van mobiele telefoons is dat soms wel anders, want een selfie met de koningin is zo geschoten. Ook in dit geval, wacht je totdat de royals initiatief nemen.

Met uitzondering van Koningsdag dan, want dan gaat het allemaal wat losser.

3. Sta op

Verder is het de bedoeling dat je opstaat als de koning of koningin binnenkomt en weggaat. Sta je al? Dan draai je je naar hen toe. Als het koningspaar zit, kan jij ook gaan zitten en je start het gesprek dus pas als zij daartoe de aanzet hebben gegeven.

In Nederland valt het trouwens wel mee met de etiquette, met wat fatsoensregels kom je al een heel eind. Tot vorig jaar mochten mensen in Engeland bijvoorbeeld Queen Elizabeth de rug niet toekeren, dat leverde soms best wat achterwaartse struikelpartijen op.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Deze week stond voor Koningin Máxima helemaal in het teken van haar bezoek aan Jordanië. Sowieso is het weerzien met Abdullah en Rania altijd warm, maar er stond nog veel meer op het programma.

Inmiddels is Koningin Máxima al bijna tien jaar speciaal pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. En daar geniet ze met volle teugen van. 

More content below the advertising

"Ik probeer te helpen, het gaat uiteindelijk om de mensen. Om hun leven beter te krijgen", zei de koningin dinsdag in Amman, aan het einde van een tweedaags werkbezoek voor de VN aan Jordanië.

Máxima zei dat ze "heel veel energie" putte uit haar internationale werk. Dat straalde ze ondanks twee vermoeiende en zoals gebruikelijk volgestopte dagen ook uit. 

Bij de drie veldbezoeken toonde ze zich weer spontaan en betrokken.

En ook tijdens het onderhoud dat ze hield met Koning Abdullah en Rania straalde ze.

Máxima's agenda aankomende week:

Woensdag 20 februari is de koningin in Vlissingen de ondertekening van het lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs in de provincie Zeeland. Koningin Máxima is erevoorzitter Méér Muziek in de Klas.

Daarna worden de koffers gepakt in Huis ten Bosch, want volgend weekend vertrekt de Koninklijke familie voor hun jaarlijkse ski-vakantie in Lech. Je leest er natuurlijk alles over op Nouveau.nl.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

 

Volgend weekend vertrekt de koninklijke familie naar de besneeuwde bergtoppen van het Oostenrijkse Lech. Daar staat maandag 25 februari ook meteen de winterse fotosessie op het programma. Door de jaren heen hebben we kroonprinses Amalia zien opgroeien in de sneeuw. Hier de leukste foto's.

De foto hierboven is in 2018 genomen. over het algemeen vermaakt Amalia zich opperbest tijdens de jaarlijkse fotosessies.

More content below the advertising

Alleen het eerste jaar moet ze nog even een beetje wennen aan alle aandacht.

Dat vind de kroonprinses maar zozo.

In de jaren daarna, mag ze zelf ook op de latten. Eerst voorzichtig aan papa's hand (kijk die geconcentreerde blik)

Maar al snel krijgt ze de smaak te pakken.

En vermaakt ze zicht opperbest in de sneeuw.

Gelukkig is er ook altijd wel iemand in de buurt om even te helpen. Zoals Prinses Mabel hier.

Over het algemeen zijn de fotosessies uiterst zonnig!

En dat levert leuke foto's van de Amalia en haar ouders op.

In 2017 zien we heel de familie in actie op de piste. Amalia als middelste tussen haar ouders en zusjes in.

Volgende week is er weer een nieuwe fotosessie in Lech. Natuurlijk lees je op Nouveau.nl het laatste nieuws en zie je de leukste foto's van Máxima, Amalia, Willem-Alexander, Ariane en Alexia op de ski's.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in