Nu Máxima en Willem-Alexander echt weer aan het werk zijn na de zomervakantie, rijgen ze de werkbezoeken aan elkaar. Ons koningspaar is een toegankelijk stel en voor royalty-begrippen ongekend toegankelijk en informeel er zijn tóch een paar regels waar het gepeupel zich aan moet houden bij zo’n koninklijk bezoek.

1. Don't speak untill spoken to

Je wacht totdat Máxima of Willem-Alexander het woord tot jou richt, zíj beginnen het gesprek, jij niet. Als ze niets zeggen, knik je alleen even. Je spreekt de koning en koningin aan met ‘Majesteit’.

En je stelt jezelf niet voor aan het koningspaar, maar je wordt voorgesteld of ze schudden je zelf de hand. Die neem je dan natuurlijk meteen aan.

2. Koningspaar neemt het initiatief

De regel is: Je schudt ze pas de hand als zij hun hand uitgestoken hebben. Zíj nemen het initiatief tot contact/gesprek/foto.In deze tijd van mobiele telefoons is dat soms wel anders, want een selfie met de koningin is zo geschoten. Ook in dit geval, wacht je totdat de royals initiatief nemen.

Met uitzondering van Koningsdag dan, want dan gaat het allemaal wat losser.

3. Sta op

Verder is het de bedoeling dat je opstaat als de koning of koningin binnenkomt en weggaat. Sta je al? Dan draai je je naar hen toe. Als het koningspaar zit, kan jij ook gaan zitten en je start het gesprek dus pas als zij daartoe de aanzet hebben gegeven.

In Nederland valt het trouwens wel mee met de etiquette, met wat fatsoensregels kom je al een heel eind. Tot vorig jaar mochten mensen in Engeland bijvoorbeeld Queen Elizabeth de rug niet toekeren, dat leverde soms best wat achterwaartse struikelpartijen op.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

In een unieke nieuwe documentaire over koningin Elizabeth komen alle jonge royals aan het woord. En komt Meghan oog in oog te staan met haar beroemde trouwjurk.

Ongeëvenaarde toegang, dat belooft de documentaire Queen of the World. Waarin de filmmakers Buckingham Palace in gaan en onder andere spreken met William, Harry en Meghan. Die laatste gaat voor de camera's op bezoek bij haar trouwjurk, en daarvan zit al een klein stukje in de trailer voor het kijkcijferkanon.

Meghans echtgenoot zorgt als altijd voor een vrolijke noot als hij personeel in opleiding vraagt of ze de koningin al zijn tegengekomen in de wandelgangen. Zijn advies: "Als dat gebeurt: raak niet in paniek. Doen jullie toch wel. Dat gevoel hebben we allemaal."

De docu wordt volgende week uitgezonden op de Britse zender ITV. Of deze ook de Nederlandse televisie haalt is nog niet bekend, maar mocht het zover komen dan lees je dat uiteraard op Nouveau.nl.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

De opnames van The Crown seizoen 3 zijn in volle gang. Hoofdrolspeelsters Olivia Colman (koningin Elizabeth) en Helena Bonham Carter (prinses Margaret) werden samen gespot tijdens een filmdag bij Winchester Cathedral.

Volgens insiders kwamen de actrices daar bijeen om scènes op te nemen voor de begrafenis van Winston Churchill.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

NEWS! #HelenaBonhamCarter and Olivia Coleman filming #TheCrown . Thanks to vk.com\hbc_group

Een bericht gedeeld door Helena Bonham Carter (@bonham.carter) op

Het is voor het eerst dat we de nieuwe cast van The Crown in actie zien. Wel werden eerder al de eerste officiële foto's van de nieuwe Elizabeth, Margaret, Philip en Anthony vrijgegeven. 

Seizoen drie van The Crown begint met een helemaal verse cast omdat er een tijdssprong gemaakt wordt. Toch heeft de oude cast de serie ook nog niet losgelaten. Voormalig hoofdrolspeelster Claire Foy won maandag nog een Emmy Award voor haar vertolking van Elizabeth.

Wanneer we de nieuwe Elizabeth in actie zien, is helaas nog niet bekend. De eerste twee seizoenen van The Crown kwamen in de maand november op Netflix, maar de verwachting is dat de serie pas ergens in 2019 weer terugkeert. In de tussentijd houden we je hier natuurlijk op de hoogte van al het nieuws rondom onze favoriete serie.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in