Elke familie heeft zijn eigen gewoontes met de feestdagen. Die van de Britse royal family zijn door de jaren heen steeds maffer geworden.

Op naar Harrods

Article continues after the ad

Ze heeft overal personeel voor, maar queen Elizabeth is erg traditioneel als het gaat om kerstcadeaus voor haar kinderen en (achter)kleinkinderen. Die koopt ze elk jaar zelf, bij Harrods. Dat voor de gelegenheid langer open blijft, alleen voor de koningin.

De queen gaat met de trein

Cadeaus binnen? Dan is het tijd om naar Sandringham te gaan, waar de royal family het feest altijd viert. Dat doen de queen en prins Philip altijd gewoon per trein. De queen huurt een wagon af in een publieke trein van King's Cross naar King's Lyn voor haarzelf, haar man en haar personeel.

De weigh in

Niet iedereens favoriete maffe traditie, maar de queen houdt er naar verluidt enorm van. Voor én na het grote kerstdiner worden alle gasten gewogen op een antieke weegschaal. Die traditie begon in de tijd van koning Edward VII (de overgrootvader van de queen), die zich zo wilde verzekeren dat zijn gasten 'goed doorvoed' waren.

De gekke cadeaus

Bij Harrods koopt de queen vast mooie spullen, maar er worden onder de Windsors traditioneel ook maffe cadeaus uitgewisseld. Daar begon de Queen Mum ooit mee, die bekend stond om haar goede gevoel voor humor. De queen kreeg van prins Harry ooit een douchemuts met de tekst 'Ain't life a b*tch', Harry van schoonzus Kate een Grow Your Own Girlfriend-kit.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in