De Belgische kroonprinses viert vandaag een grote mijlpaal: ze wordt zestien. En dat wordt gevierd met nieuwe foto’s en een nieuwe ‘biografie’.

De oudste dochter van koning Filip en koningin Mathilde blaast vandaag zestien kaarsjes uit. Reden voor het koninklijk huis van onze zuiderburen om twee intieme nieuwe beelden van Elisabeth te delen, en de buitenwereld een blik(je) te gunnen op haar privéleven.

Sportief
Zo valt op de website van de familie nu te lezen dat Elisabeth heel sportief is. Ze houdt van skiën, tennist graag, zeilt en doet ook nog aan diepzeeduiken. Ze is graag in de natuur aan de wandel, en spreekt zoals elke tiener graag af met vriendinnen. Binnenshuis is de kroonprinses volgens haar nieuwe bio te vinden achter haar piano (ze volgt al jaren les), of in de keuken waar ze graag experimenteert met nieuwe recepten.

Royal in de dop
Maar de kroonprinses is vooral ook druk met de voorbereidingen op haar royal bestaan. Als ze niet op school zit, werkt ze als vrijwilliger bij een naschoolse opvang voor kinderen met leerproblemen.

Elisabeth viert haar zestiende verjaardag volgens het paleis ‘in privésfeer’, dus thuis op het paleis in Laken. Daarbij moet ze in elk geval een deel van de dag haar moeder missen: Mathilde vliegt vanavond – net als koningin Máxima trouwens - naar Bangkok voor de crematieceremonie van de overleden Thaise koning Bhumibol.

 

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in