De ‘Grand Mazarin’, een roze diamant van bijna twintig karaat die gedragen werd door menig Franse royal, wordt begin november geveild. En dat belooft wat.

Louis XIV droeg ‘m. Net als zijn echtgenote. Al droegen zij de Grand Mazarin als onderdeel van een groter sieraad. Toch is de diamant zelf imposant genoeg: de verwachting van veilingshuis Christie’s is dat de steen tussen de zes en negen miljoen dollar zal opleveren.

Unieke geschiedenis
Op 14 november vindt in Genève de veiling ‘Magnificent Jewels’ plaats, en daar maakte de Grand Mazarin dus deel van uit. Het is misschien niet de grootste of duurste diamant die er over de toonbank gaat, maar wel de enige met een koninklijke geschiedenis.

Gedragen door bijna alle Franse royals
De Grand Mazarin komt uit een Indiase mijn, en kwam in 1661 in handen van Louis XIV. De zonnekoning liet de steen verwerken in een kroon, gedragen door zijn vrouw Marie-Thérèse. Na haar overlijden droeg hij de steen zelf in een ketting. De steen bleef 250 jaar deel van de Franse juwelenverzameling, en werd totaal gedragen door vier koningen, hun vier vrouwen, twee keizers en hun echtgenotes.

Privébezit
In 1887 werd de Grand Mazarin voor het eerst verkocht, aan juwelier Frédéric Boucheron. Die leende de steen uiteindelijk in de jaren zestig uit aan het Louvre. Uiteindelijk werd de diamant verkocht aan een privéverzamelaar, die ‘m nu dus weer van de hand doet voor de hoofdprijs.

Meer weten? Christie's biedt voorafgaand aan de grote veilingsdag alvast onderstaande geschiedenislesje.

 

Ja, we zwijmelen gewoon nog even door hoor. Nu er steeds meer beelden van het huwelijk binnendruppelen, viel ons die bijzondere momenten op waarbij het stel echt even alleen oog lijkt te hebben voor elkaar... 

1. Meghan naast haar prins:

2. Hand in hand in de koets:

3. Volgens liplezers zegt Harry op dit moment: "You look amazing... I'm so lucky."

4. Prachtig beeld van Harry die zijn bruid naar buiten begeleidt...

 

Een bericht dat is gedeeld door @cmillertiu op

5. Het gelukkige stel in de kerk voordat de ceremonie begint...

 

Een bericht gedeeld door Clem (@lclemenstagram) op

6. Harry helpt Meghan galant de auto in:

 

Een bericht gedeeld door AL’ NYAH (@al_nyah) op

7. Vlak voor dé kus:

8. Harry doet voorzichtig Meghan's sluier af. Meghan kijkt hem aan en hij zegt schattig: "Hi". Zucht...

 

Als íets 'not done' is op een trouwerij, is het wel wit dragen. De kleur van de bruidsjurk. Oprah koos voor een beige outfit, maar eenmaal in Engeland, besefte dat door het felle zonlicht, de jurk bijna wit werd op foto's. Gelukkig was daar Team Stella McCartney om haar uit de brand te helpen: