De ‘Grand Mazarin’, een roze diamant van bijna twintig karaat die gedragen werd door menig Franse royal, wordt begin november geveild. En dat belooft wat.

Louis XIV droeg ‘m. Net als zijn echtgenote. Al droegen zij de Grand Mazarin als onderdeel van een groter sieraad. Toch is de diamant zelf imposant genoeg: de verwachting van veilingshuis Christie’s is dat de steen tussen de zes en negen miljoen dollar zal opleveren.

Unieke geschiedenis
Op 14 november vindt in Genève de veiling ‘Magnificent Jewels’ plaats, en daar maakte de Grand Mazarin dus deel van uit. Het is misschien niet de grootste of duurste diamant die er over de toonbank gaat, maar wel de enige met een koninklijke geschiedenis.

Article continues after the ad

Gedragen door bijna alle Franse royals
De Grand Mazarin komt uit een Indiase mijn, en kwam in 1661 in handen van Louis XIV. De zonnekoning liet de steen verwerken in een kroon, gedragen door zijn vrouw Marie-Thérèse. Na haar overlijden droeg hij de steen zelf in een ketting. De steen bleef 250 jaar deel van de Franse juwelenverzameling, en werd totaal gedragen door vier koningen, hun vier vrouwen, twee keizers en hun echtgenotes.

Privébezit
In 1887 werd de Grand Mazarin voor het eerst verkocht, aan juwelier Frédéric Boucheron. Die leende de steen uiteindelijk in de jaren zestig uit aan het Louvre. Uiteindelijk werd de diamant verkocht aan een privéverzamelaar, die ‘m nu dus weer van de hand doet voor de hoofdprijs.

Meer weten? Christie's biedt voorafgaand aan de grote veilingsdag alvast onderstaande geschiedenislesje.