Gisteravond is Amsterdams geliefde burgemeester overleden. Eberhard van der Laan werd 62.

In een persbericht laat de gemeente weten: ‘Het gemeentebestuur en de medewerkers van de gemeente Amsterdam betreuren het verlies van een geliefde burgemeester en leven mee met zijn familie en andere naasten.’
Van der Laan had uitgezaaide longkanker. Eind januari maakte hij dat bekend. Daarop kwamen veel steunbetuigingen. Een kleine maand geleden, op 18 september, legde hij zijn taken als burgemeester neer en nam met een brief afscheid van alle Amsterdammers, waarin hij schreef: ‘Lieve Amsterdammers, zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel.’
Van der Laan werd op 28 juni 1955 in Leiden geboren. Hij studeerde rechten in Amsterdam. Na een politieke carrière werd hij in 2010 burgemeester en was hij al snel geliefd bij de Amsterdammers. Hij was een verbinder en werd geroemd om zijn directe bestuursstijl.

Het koningspaar reageert bedroefd
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben op de facebookpagina van het Koninklijk Huis bedroefd gereageerd: “Wij herinneren ons Eberhard van der Laan als een gedreven burgemeester met hart voor zijn stad en een vurig geloof in een samenleving waarin iedereen meetelt. Hij was markant in zijn optreden en bewogen in zijn omgang met mensen. Wij wensen zijn vrouw en kinderen kracht toe bij dit grote verlies.”
Koning Willem-Alexander en de burgemeester hadden een goede band met elkaar sinds de huldiging tot staatshoofd die in 2013 plaatsvond in Amsterdam. Die hechte relatie was goed te zien op een van de laatste keren dat Van der Laan in de openbaarheid trad, namelijk toen de koning hem kwam bezoeken in de Jordaan. Aan de arm van Willem-Alexander liep hij over straat, zo duidelijk ziek en kwetsbaar. Een ontroerend moment, dat veel mensen in het hele land raakte.

Beeld Willem-Alexander en Eberhard van der Laan: AT5

 

Prinses Laurentien is één van de inspirerende sprekers van de Nouveau Matinee. Op 14 juni in het Concertgebouw te Amsterdam geeft ze een korte lezing. Daar kun je bij zijn.

Als auteur en oprichter van de Missing Chapter Foundation deelt Laurentien de beste levens- en leiderschapslessen uit het boek dat ze samen met Jeroen Smit schreef: Nog lang en gelukkig, Voorleesboek voor volwassenen die de weg een beetje kwijt zijn, waarin kinderen CEO's advies geven. 

We zijn ontzettend blij zijn we dat we prinses Laurentien aan het rijtje inspirerende sprekers kunnen toevoegen.

Bestel hier je tickets

En verder?

Succesvol fotografe Sacha de Boer vertelt hoe zij middenin een topcarrière als journalist en nieuwslezeres haar passie volgde en de overstap maakte naar fotografie.

Barbara van Beukering gaat in gesprek met kunstenares Ans Markus (bekend van de prachtige schilderijen van personen in windsels) en Hedy d'Ancona over belangrijkste inzichten en gelukkig ouder worden. 

Daarnaast wil je ongetwijfeld de charismatische schrijver en Nouveau-columnist Tommy Wieringa ontmoeten. Wie kan er beter voorlezen uit eigen werk? Vergeet ook je eigen ‘Wieringa’ niet, want wellicht weet je een handtekening van Tommy te scoren.

Er zijn beauty workshops door Sisley, zangeres Ntjam Rosie treedt op en filosoof Lammert kamphuis deelt zijn filosofie voor een weergaloos leven. We sluiten af met een gezellige borrel.

Kortom, het wordt een leuke en inspirerende middag. Er zijn nog een paar kaarten! 

Klik hier voor meer informatie

De trouwjurk van prinses Mabel is te bewonderen bij een nieuwe tentoonstelling in Rotterdam. En dus kwam de powervrouw 'm ook zelf even bewonderen.

De tentoonstelling in de Kunsthal viert het 25-jarig jubileum van designduo Viktor & Rolf, dus zijn enkele van hun beroemdste stukken er te bewonderen. Natuurlijk hoort  Mabels strikkenjurk daarbij, net als haar 'rouwjapon' (met de witte mouw).

Mabel toog zaterdag zelf naar Rotterdam om de tentoonstelling te openen, en stond ineens zichtbaar geëmotioneerd oog in oog met haar jurk. In haar speech vertelde ze ook hoe mooi Friso de jurk gevonden had. Bekijk dat bijzondere moment hieronder. 

De jurken van Viktor & Rolf zelf bewonderen? Dat kan tot en met 30 september.

Beeld: ANP
Bron: Blauw Bloed

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in