De Jordaanse Koning Abdullah II en zijn vrouw, koningin Rania, brengen in november een staatsbezoek aan Nederland. Koning Willem-Alexander heeft het koninklijk paar voor het bezoek uitgenodigd.

Abdullah en Rania zijn sinds 1999 koning en koningin van het Hasjemitische koninkrijk Jordanië. De prins ontmoette de in Koeweit geboren Rania in 1993 en het stel trouwden datzelfde jaar nog. De beeldschone koningin wordt geprezen om haar filantropische werk en onberispelijke stijl, hoewel haar liefde voor Westerse haute couture ook bekritiseerd wordt door religieuze moslims. Rania, die vorige week haar 47ste verjaardag vierde, en Abdullah (55) hebben samen twee zoons en twee dochters.

Het staatsbezoek bevestigt de uitstekende bilaterale betrekkingen tussen Nederland en Jordanië, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. “Beide landen werken nauw samen op verschillende gebieden zoals werkgelegenheid, onderwijs en de opvang van de vluchtelingen in het land. Ook zijn Jordanië en Nederland partners in de anti-ISIS coalitie. Het staatsbezoek biedt tevens een goede gelegenheid om de economische samenwerking te verbreden en intensiveren.”

Het vorige Jordaanse staatsbezoek aan Nederland vond plaats in 2006. Samen met koningin Beatrix bezochten Rania en Abdullah toen onder meer Flevoland.

Article continues after the ad