Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Koningin Máxima: Jaaroverzicht 2018

Het was een moeilijk jaar voor koningin Máxima, die in tien maanden tijd haar vader én haar zusje verloor. Toch hield ze zich dapper en stijlvol staande in een veelbewogen 2018.  Niets menselijks is koningin Máxima (47) vreemd. Ja, haar leven kent hoge pieken: geslaagde staatsbezoeken zoals dat a...

Koningin Máxima: Jaaroverzicht 2018

Het was een moeilijk jaar voor koningin Máxima, die in tien maanden tijd haar vader én haar zusje verloor. Toch hield ze zich dapper en stijlvol staande in een veelbewogen 2018. 

Niets menselijks is koningin Máxima (47) vreemd. Ja, haar leven kent hoge pieken: geslaagde staatsbezoeken zoals dat aan Groot-Brittannië, en haar werk voor de VN dat enorm zijn vruchten afwerpt.

Maar er zijn ook dalen. Vorig jaar was het vader Jorge die op zijn 89ste bezweek aan leukemie. Dit jaar was dat het grote verlies van zusje Inés, die zichzelf op 6 juni op 33-jarige leeftijd het leven ontnam.

Het heeft ons heel erg aangegrepen,’ verbrak de Koning Willem-Alexander de stilte in Riga, een paar dagen na het nieuws over zijn schoonzusje.

Zelf ging Máxima dertien dagen na het overlijden van haar zusje weer aan het werk, met een bezoek aan het protonentherapiecentrum in Groningen, dat ze had moeten afzeggen na het slechte nieuws vanuit Argentinië.

Dapper gaf ze daar een speech over haar verdriet en over Inés. 

Waar haal je op zo’n moment kracht vandaan, als je zó in de spotlights staat als Máxima?

Family first

Uit haar gezin, lijkt het voornaamste antwoord. Of beter nog: uit haar familie, die door het verlies van de patriarch en benjamin hechter dan ooit lijkt te zijn.

Op Prinsjesdag 2018 waren zowel Máxima’s moeder Maria - in een Prada-jurk van haar dochter - als broer Juan aanwezig in de Ridderzaal. Voor het eerst. 

De maanden na Inés' overlijden stonden in het teken van zelf vrede vinden. Iets waarbij de steun vanuit het Nederlandse volk haar enorm hielp, zo zei ze bij de zomerfotosessie bij De Eikenhorst, een krappe maand later.

‘Alle reacties waren zó dierbaar en zo steunend. Het heeft echt geholpen. Vanaf het eerste moment, zelfs bij de dood van mijn vader, heb ik zoveel warme woorden gekregen en zoveel sympathie en steun.’

Werk aan de winkel

Uiteindelijk was het juist Máxima’s werk dat haar hielp de draad weer op te pakken.

‘Ik krijg er veel energie van,’ zei ze in een interview. ‘Werken hoort bij wie ik ben. Mijn man heeft mij zo ontmoet, als werkende vrouw. Ik zou het niet anders kunnen. Ik vind onafhankelijkheid heel erg belangrijk.’

Die werklust liet bracht haar in 2018 over heel de wereld.

Ze reisde dit jaar naar Zwitserland voor het World Economic Forum