De meeste koningshuizen die op social media van zich laten horen maken hiervoor gebruik van een keurige woordvoerder, maar er zijn al wat royals hier en daar die de hun eigen Instagram besturen. Vooral de jongere garde weet soms miljoenen volgers te boeien met hun koninklijke levens.

Koningin Rania van Jordanië - Instagram/@queenrania
Rania Al-Abdullah, de vrouw van de koning van Jordanië, Abdullah bin al-Hussein en moeder van prinses Iman gebruikt haar positie als platform om overal ter wereld jeugd en educatieprogramma’s te steunen. Zelf heeft zij ook kinderboeken geschreven. Op Instagram zien haar 3,6 miljoen volgers Rania allerlei events bijwonen die haar doelen steunen, gehuld in de designeroutfits die doen watertanden. 

Prins Hamdan Bin Mohammed Al Maktoum van Dubai - Instagram/@faz3
De kroonprins van Dubai is een van de meest begeerde vrijgezelle royals. Hij staat bekend als dierenliefhebber en dichter en studeerde aan de London School of Economics. Zijn ruim 5,6 miljoen volgers krijgen een mix van liefdevolle familiefoto’s, kiekjes met leeuwen, paarden en olifanten te zien en krijgen een inkijkje in zijn vele avontuurlijke hobby’s zoals parachutespringen en speervissen.

 

❤️ @zayedhamdan

Een bericht gedeeld door Fazza (@faz3) op

Prinses Maria-Olympia - Instagram/@OlympiaGreece
Olympia is het oudste kind en de enige dochter van kroonprins Pavlos en kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland. Ze is studente aan de vooraanstaande modeacademie Parsons in New York en werd uitgeroepen tot de meest gewilde single girl ter wereld. Haar 124.000 volgers op Instagram kunnen meegenieten van haar jetsetlifestyle: skiën in Aspen met de Kennedy’, kerst op de Bahama’s en in de zomer legt haar jacht in Mykonos aan om te feesten. Uiteraard zit zij ook op Fashion Week vooraan waar zij de frontrow deelt met vrouwen als Emma Watson. 

 

Oscar Oscar Oscar✨ @wmag September issue

Een bericht gedeeld door Olympia of Greece (@olympiagreece) op

Prins Mateen van Brunei - Instagram/@tmski
Hij is een van de Sultan van Brunei’s 12 kinderen en prins van een van de rijkste landen ter wereld. De 26-jarige is net als William en Harry afgestudeerd aan de Sandhurst Military Academy en houdt net als de Britse prinsen van een spelletje polo. Daarnaast laat hij graag zijn 596.000 Instagramvolgers zijn gespierde lijf zien wat hem de titel meest gewilde Aziatische royal opleverde.

Kroonprinses Marie-Chantal van Griekenland - Instagram/@mariechantal22
Olympia heeft haar flair voor de social media spotlight niet van een vreemde. Haar moeder Marie-Chantal, kroonprinses van Griekenland loopt met 117.000 Instagramvolgers maar een handjevol volgers achter op haar populaire dochter. Op Instagram promoot zij haar kinderlijn Marie-Chantal en neem ze ons mee op haar reizen rond de wereld.

 

A new chapter begins #hoyas2021 2 down three to go ?

Een bericht gedeeld door Marie-Chantal Of Greece (@mariechantal22) op

 

"Met het grootste respect gedenken wij Wim Kok", zeggen koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix in een verklaring op het overlijden van Wim Kok.

"Gedurende vele jaren zette hij zich gewetensvol in voor ons land. Als vakbondsvoorzitter behoorde hij tot degenen die de basis legden onder ons poldermodel. Als minister van Financiën en minister-president boezemde hij vertrouwen in door zijn integriteit en zijn talent om complexe problemen hanteerbaar te maken."

Ook het koningshuis prijst de betrokkenheid van Kok. "Sociale bewogenheid was de grondtoon in zijn leven. Nederland is hem veel dankbaarheid verschuldigd. Op deze verdrietige dag gaan onze gedachten uit naar zijn vrouw en zijn familie."

Wim Kok en Koningin Beatrix

Koningin Beatrix was voor Wim Kok een 'sparringpartner' in de jaren dat hij als minister-president elke maandag bij haar op bezoek ging. Kok zei dat in 2013 bij de NOS dat hij haar rol altijd 'buitengewoon' heeft gewaardeerd.

Volgens Kok daagde de koningin uit tot nadenken en bood ze een kritisch klankbord. Ze ondertekent niet alleen wetten, 'maar ze heeft een méning', zei Kok toen. Beatrix toonde altijd een 'zeer intensieve betrokkenheid' bij alle onderwerpen die speelden in de ministerraad, aldus Kok, die premier was van 1994 tot 2002.

Hij zei dat Beatrix de monarchie duidelijk heeft gevestigd en dat het koningschap inmiddels in brede kring is geaccepteerd. 'Vooral door de perfectie manier waarop ze invulling gaf aan haar functie.'

Wim Kok en Willem-Alexander

Wim Kok belt Willem-Alexander in 2001 woedend uit bed, nadat de toenmalige kroonprins tijdens een persontmoeting had verwezen naar een ingezonden brief van de Argentijnse dictator Videla. Kok onthulde dat in een documentaire van Andere Tijden.

Willem-Alexander had tijdens een werkbezoek in New York journalisten verwezen naar een brief in een Argentijnse krant die Máxima's vader Jorge Zorreguieta zou vrijpleiten van een kwalijke rol tijdens het Videla-regime.

Al snel bleek dat de brief was geschreven door Videla zelf; niet bepaald een betrouwbare bron.

De uitlating van de prins kwam op een ongelukkig moment omdat Kok bezig was Zorreguieta te vertellen dat hij niet naar de bruiloft van zijn dochter kon komen.  

Kok was boos over de uitlating van de prins. "Ik heb dat telefonisch laten weten", zei Kok. "Het was misschien een uur of tien of elf bij ons, dus dat zijn doorgaans tijdstippen dat je daar nog op één oor ligt."

De oud-premier vertelde in Andere Tijden dat hij niet veel tijd had. "Dus dat is niet al te gepolijst gegaan. Ik was wel heel erg boos", aldus Kok.

Weg geplaveid voor huwelijk Willem-Alexander en Máxima

De oud-staatsman heeft alsnog succesvol de weg geplaveid voor het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Hij wist het verzet tegen de partnerkeuze van de prins van Oranje te kanaliseren door Jorge Zorreguieta weg te houden bij de trouwplechtigheid op 2 februari 2002.

Zorreguieta zag er uiteindelijk zelf vanaf om aanwezig te zijn bij de huwelijksvoltrekking. Met een verklaring van Zorreguieta in de hand, kon Wim Kok het parlement om de voor de erfopvolging en het toekomstige koningschap noodzakelijke toestemming vragen voor het huwelijk. 

Kok redde met zijn handelen de monarchie, maar de PvdA-leider vond het eigenlijk maar zonde van zijn kostbare tijd dat hij zich intensief moest bezighouden met het liefdesleven van Willem-Alexander.

Hartkwaal

Wim Kok overleed zaterdag te midden van zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen ten gevolge van een hartkwaal. Hij is 80 jaar geworden.

Bron: NU.nl en ANP. Beeld: ANP

 

Na het bezoek aan Duitsland vorige week had Koningin Máxima deze week een druk binnenlands programma.

Dinsdag was een volle dag met het streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen.

De koningin droeg een nieuwe creatie van Claes Iversen en een hoed van haar favoriete hoedenontwerpster Fabienne Delvigne.

Het koningspaar bezocht 5 steden en ging toen met gierende banden richting Den Haag voor het bezoek van Ban Ki-Moon.

Máxima opende  woensdag het vernieuwde kantoor van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag. De koningin verzorgde de openingshandeling en daarvoor hoefde ze dit keer geen lintje door te knippen.

De blouse en rok zijn beide van Natan. Op de muur was een herinneringsplaquette bevestigd waarin Máxima een 3D-geprint logo van het Verbond zette.

Later die woensdag werd de koningin in het Vredespaleis in Den Haag verwacht waar ze de opening van het One Young World The Hague-congres bijwoonde. Hiervoor trok ze wel een ander outfit van Saloni aan.

Dit weekend is ze ongetwijfeld druk geweest met de voorbereiding op het bezoek aan Engeland volgende week.

De grote vraag is of ze ook de wereldberoemde ‘Stuart’ diadeem heeft ingepakt. De kostbare diamant is voor het laatst gezien bij het staatsbezoek dat koningin Juliana in 1972 bracht aan de Britse vorstin dus het lijkt een mooi moment om deze weer eens te tonen.

Beeld: ANP. Bron kleding: Modekoninginmaxima.nl

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in