Voor leuke 40+ vrouwen met stijl

Kersttoespraken van de koningen

Deze kerstdagen is voor de royals traditie om een kersttoespraak te houden. Gisteren werden de eerste al uitgezonden. Vandaag is ook onze koning Willem-Alexander aan de beurt met zijn eerder opgenomen toespraak. De Belgische koning Filip was gisteren de eerste van de Europese monarchen van wie de...

Kersttoespraken van de koningen

Deze kerstdagen is voor de royals traditie om een kersttoespraak te houden. Gisteren werden de eerste al uitgezonden. Vandaag is ook onze koning Willem-Alexander aan de beurt met zijn eerder opgenomen toespraak.

De Belgische koning Filip was gisteren de eerste van de Europese monarchen van wie de kersttoespraak werd uitgezonden. Hij moest als enige van de vorsten zijn toespraak in drie talen opnemen; Frans, Nederlands en Duits.

De Luxemburgse groothertog Henri kwam maandagavond aan het woord. Hij sprak zijn toespraak uit in de landstaal Lëtzebuergesch, met een aantal passages in het Frans, de tweede taal van het groothertogdom.

Datzelfde deed de Spaanse koning Felipe die eveneens maandagavond - 'noche buena' voor de Spaanstalige wereld, oftewel 'goede avond' - zijn landgenoten toesprak.

Naar zijn toespraak wordt jaarlijks met argusogen gekeken vanwege de politieke spanningen in Spanje en het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië, waar de regionale zender de toespraak niet eens uitzendt.

Eerste Kerstdag

Op Eerste Kerstdag is koning Willem-Alexander de eerste van wie de eerder opgenomen toespraak wordt uitgezonden. Later dinsdagmiddag verzamelen de Britten zich rond het televisietoestel om te kijken naar de toespraak van koningin Elizabeth.

Zelf kijkt de op het landgoed Sandringham verblijvende Queen ook, zo heeft ze wel eens verteld. Maandag deelde het Koninklijke social media-account al een voorproefje van de speech: