Deze kerstdagen is voor de royals traditie om een kersttoespraak te houden. Gisteren werden de eerste al uitgezonden. Vandaag is ook onze koning Willem-Alexander aan de beurt met zijn eerder opgenomen toespraak.

De Belgische koning Filip was gisteren de eerste van de Europese monarchen van wie de kersttoespraak werd uitgezonden. Hij moest als enige van de vorsten zijn toespraak in drie talen opnemen; Frans, Nederlands en Duits.

More content below the advertising

De Luxemburgse groothertog Henri kwam maandagavond aan het woord. Hij sprak zijn toespraak uit in de landstaal Lëtzebuergesch, met een aantal passages in het Frans, de tweede taal van het groothertogdom.

Datzelfde deed de Spaanse koning Felipe die eveneens maandagavond - 'noche buena' voor de Spaanstalige wereld, oftewel 'goede avond' - zijn landgenoten toesprak.

Naar zijn toespraak wordt jaarlijks met argusogen gekeken vanwege de politieke spanningen in Spanje en het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië, waar de regionale zender de toespraak niet eens uitzendt.

Eerste Kerstdag

Op Eerste Kerstdag is koning Willem-Alexander de eerste van wie de eerder opgenomen toespraak wordt uitgezonden. Later dinsdagmiddag verzamelen de Britten zich rond het televisietoestel om te kijken naar de toespraak van koningin Elizabeth.

Zelf kijkt de op het landgoed Sandringham verblijvende Queen ook, zo heeft ze wel eens verteld. Maandag deelde het Koninklijke social media-account al een voorproefje van de speech:

De Zweedse koning Carl Gustaf sluit aan het begin van de avond de rij koninklijke sprekers.

Prins Albert van Monaco houdt het bij een korte kerstwens en in Noorwegen en Denemarken is er geen kerst-, maar een nieuwjaarstoespraak op Oudejaarsavond.

Het laatste nieuws over de kersttoespraken vind je op Nouveau.nl/royalty

Beeld en bron: ANP/RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Prinses Caroline van Monaco was al jaren goed bevriend met Karl Lagerfeld, die dinsdag op 85-jarige leeftijd overleed. Zo schitterden ze onder andere elk jaar samen op het Rozenbal.

Een modeprinses en een talentvolle designer: natuurlijk klikte het tussen Caroline en Karl. Of het nou op een groot bal, front row of privé was: de twee waren jarenlang onafscheidelijk. Het mooiste van Caroline en Karl nog een keer in beeld.

More content below the advertising

(Klik op het pijltje voor meer beelden) -->

Hoofdfoto: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Koningin Máxima was vanochtend in het Zeeuwse Vlissingen. En werd daar omringd door honderden kinderen.

In de Lasloods in Vlissingen werd het lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs ondertekend, waar Máxima erevoorzitter van is. En daar waren natuurlijk ook héél veel blije kinderen bij. En de band Bløf, want het is tóch Zeeland. Máxima zong uiteraard meteen lekker mee.

More content below the advertising

In het convenant staan afspraken over het vormgeven van muziekonderwijs in Zeeland de komende jaren. Momenteel krijgen kinderen op veertig procent van alle basisscholen in Zeeland structureel muziekles, in 2021 moet dat tachtig procent zijn.

Máxima droeg een top uit de collectie van Natan.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in