Deze kerstdagen is voor de royals traditie om een kersttoespraak te houden. Gisteren werden de eerste al uitgezonden. Vandaag is ook onze koning Willem-Alexander aan de beurt met zijn eerder opgenomen toespraak.

De Belgische koning Filip was gisteren de eerste van de Europese monarchen van wie de kersttoespraak werd uitgezonden. Hij moest als enige van de vorsten zijn toespraak in drie talen opnemen; Frans, Nederlands en Duits.

Article continues after the ad

De Luxemburgse groothertog Henri kwam maandagavond aan het woord. Hij sprak zijn toespraak uit in de landstaal Lëtzebuergesch, met een aantal passages in het Frans, de tweede taal van het groothertogdom.

Datzelfde deed de Spaanse koning Felipe die eveneens maandagavond - 'noche buena' voor de Spaanstalige wereld, oftewel 'goede avond' - zijn landgenoten toesprak.

Naar zijn toespraak wordt jaarlijks met argusogen gekeken vanwege de politieke spanningen in Spanje en het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië, waar de regionale zender de toespraak niet eens uitzendt.

Eerste Kerstdag

Op Eerste Kerstdag is koning Willem-Alexander de eerste van wie de eerder opgenomen toespraak wordt uitgezonden. Later dinsdagmiddag verzamelen de Britten zich rond het televisietoestel om te kijken naar de toespraak van koningin Elizabeth.

Zelf kijkt de op het landgoed Sandringham verblijvende Queen ook, zo heeft ze wel eens verteld. Maandag deelde het Koninklijke social media-account al een voorproefje van de speech:

De Zweedse koning Carl Gustaf sluit aan het begin van de avond de rij koninklijke sprekers.

Prins Albert van Monaco houdt het bij een korte kerstwens en in Noorwegen en Denemarken is er geen kerst-, maar een nieuwjaarstoespraak op Oudejaarsavond.

Het laatste nieuws over de kersttoespraken vind je op Nouveau.nl/royalty

Beeld en bron: ANP/RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in