Actrice Keira Knightley heeft zich in een essay fel uitgesproken tegen Kate Middleton. Ze is het oneens met hoe de duchess zichzelf presenteert na het krijgen van een kind. 'Je verbergt onze pijn.'

Knightley schreef een essay met de titel 'The Weaker Sex', als onderdeel van een collectie verhalen onder de noemer 'Feministen dragen geen roze (en andere leugens)', meldt Refinery29. Ze vertelde daarin over haar eigen bevalling, en uitte ook haar ongenoegen met de manier waarop Kate zich na alle drie haar bevallingen perfect gekapt presenteerde aan de buitenwereld.

Article continues after the ad

Slagveld

"Kate stond zeven uur na de bevalling buiten het ziekenhuis met een gezicht vol make-up en hoge hakken aan", schrijft de actrice. "De wereld wilde haar zo zien. Verstop je maar. Verberg onze pijn, onze gespleten lichamen, onze lekkende borsten, onze razende hormonen. Zie er prachtig uit. Stijlvol. Laat je slagveld niet zien, Kate."

Ze vervolgt: "Zeven uur nadat je een gevecht aan bent gegaan om leven en dood, zeven uur nadat je lichaam open is gegaan en er bloederig, schreeuwend leven uit kwam. Laat dat niet zien. Laat dat niet merken. Sta daar met je meisje, en laat je foto nemen door een troep mannelijke fotografen."

Eerlijkheid

Dat veel vrouwen het ontzettend knap vinden dat Kate zo plichtsgetrouw op de foto gaat na haar bevallingen, gaat er bij Keira niet in. Zij pleit juist voor volop eerlijkheid rondom bevallingen. En deelt daarom ook haar kant van het verhaal. "Je kwam met open ogen uit me", schrijft ze over haar dochter. "Armen in de lucht. Gillend. Ze legden je op me, bedekt met bloed, vernix, je hoofd nog helemaal uit vorm."

"Je begon direct te drinken, en dat deed pijn. Ik herinner me de poep, de kots, het bloed, de hechtingen. Ik herinner me mijn slagveld. En dan ben ik het zwakkere geslacht?"

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in