Prinses Beatrix wordt vandaag tachtig. Nouveau dook in de RVD-archieven voor de leukste privékiekjes van onze voormalig koningin.

Van een dot van een baby tot jonge prinses, koningin, moeder, oma en uiteindelijk weer terug naar prinses. Nederland heeft heel wat mogen meebeleven met prinses Beatrix. Vandaag viert ze haar tachtigste verjaardag en kijken we - dankzij de RVD - even mee terug naar haar leven in vogelvlucht.

Beatrix, 1938

Samen met zusje Margriet

1967: troonopvolger Willem-Alexander wordt geboren

En er volgen nog twee zoons (hier in 1978)

In 1980 verandert prinses Beatrix in koningin Beatrix

Aan het roer van het land én de Groene Draeck

Ook haar rol als oma pakt Beatrix vol overgave opTot 2002 met prins Claus aan haar zijde, en daarna gesteund door haar zoons en schoondochters

En met hondje Chip (hier in 2005) als gezelschap

Uiteindelijk ging ze van koningin...Terug naar prinses... maar geliefd bleef ze. Gefeliciteerd!

Beeld: RVD
Hoofdfoto: RVD/Jeroen van der Meyde

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP