Prinses Beatrix wordt vandaag tachtig. Nouveau dook in de RVD-archieven voor de leukste privékiekjes van onze voormalig koningin.

Van een dot van een baby tot jonge prinses, koningin, moeder, oma en uiteindelijk weer terug naar prinses. Nederland heeft heel wat mogen meebeleven met prinses Beatrix. Vandaag viert ze haar tachtigste verjaardag en kijken we - dankzij de RVD - even mee terug naar haar leven in vogelvlucht.

Beatrix, 1938

Samen met zusje Margriet

1967: troonopvolger Willem-Alexander wordt geboren

En er volgen nog twee zoons (hier in 1978)


In 1980 verandert prinses Beatrix in koningin BeatrixAan het roer van het land én de Groene Draeck


Ook haar rol als oma pakt Beatrix vol overgave op


Tot 2002 met prins Claus aan haar zijde, en daarna gesteund door haar zoons en schoondochters

En met hondje Chip (hier in 2005) als gezelschap


Uiteindelijk ging ze van koningin...


Terug naar prinses... maar geliefd bleef ze. Gefeliciteerd!

Beeld: RVD
Hoofdfoto: RVD/Jeroen van der Meyde

Een drukte van jewelste op Paleis Noordeinde, waar twee avonden op rij hoogwaardigheidsbekleders werden ontvangen door een stralend koningspaar.

Ons koningspaar ontving vanavond (dinsdag) de voormalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en zijn echtgenote op Paleis Noordeinde. Daarbij droeg Máxima opvallend genoeg (en lekker down to earth) dezelfde outfit van Claes Iversen die ze vandaag droeg in Zeeland.

Het was druk op Noordeinde deze week: maandagavond verwelkomden Willem-Alexander en Máxima ook al de Chinese premier Li Keqiang en zijn vrouw. Die ontmoeting stond in het teken van de goede betrekkingen tussen China en Nederland. De Oranjes gaan zelf ook geregeld naar China voor een bezoekje. Voor die gelegenheid koos de koningin voor een Natan.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen vanavond Ban Ki-moon, de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, op Paleis Noordeinde. Hij neemt zijn vrouw Yoo Soon-Taek mee.

Ban Ki-moon is in Nederland vanwege de lancering van de Global Commission on Adaptation. Deze internationale klimaatcommissie, opgericht op initiatief van Nederland, gaat met landen wereldwijd in gesprek zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

Ban Ki-moon is voorzitter van de commissie.

Het koningspaar kent Ban Ki-moon goed. Willem-Alexander had met hem te maken als voorzitter van de VN-adviesraad water- en sanitatie en Máxima als pleitbezorger voor betere toegang tot financiële diensten.

In 2016 werd Ban Ki-moon ook al eens met zijn vrouw ontvangen op Noordeinde, toen voor een diner.

Bron en beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in