De nieuwste portretfoto's die fotograaf Erwin Olaf van koningin Máxima en haar drie dochters maakte, maken veel los. En dan hebben we waarschijnlijk nog niet eens álle details gezien. Tot nu.

Nog nooit zijn de koningin en de drie prinsessen zo close en serieus vereeuwigd. De fotograaf wilde gisteren niets over de samenwerking kwijt, behalve dat hij tijdens zijn zondagse ontbijtje 'trots zit te zijn'.

Lees ook: Nieuwe foto's: Máxima en haar dochters

Discretie is gewenst
"Nee, ik heb afgesproken dat ik er niet over praat,'' zegt Olaf tijdens een telefoongesprek met het AD. Het is niet de eerste keer dat hij de koninklijke familie fotografeert. Hij portretteerde Máxima, toen nog prinses, ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Ook maakte hij de foto van koning Willem-Alexander die nu op onze munten is te zien. 

Silhouet in de pupillen
Tekst en uitleg over de fotosessies geeft de 58-jarige fotograaf - die al sinds de jaren 80 in Amsterdam werkt - nooit. Alleen als het gaat over zijn silhouet in de pupillen van koningin Máxima en de prinsessen, wil hij iets meer kwijt. "Dat zie je in al mijn portretten als ze extreem close zijn gemaakt.'' 

'Voor ik het weet praat ik mijn mond voorbij'
Sinds zijn serie Paradise (2001) poetst Olaf zichzelf niet meer weg. "Dat vond ik niet kloppen,'' verklaart hij in het AD. Ziet hij de weerspiegeling als een soort handtekening? Olaf lacht: "Als u dat zo ziet, vind ik dat heel fijn. Maar dan moet ik wel wat beter op mijn houding gaan letten. Ik zit soms nogal in elkaar gezakt. Maar ik moet nu echt ophangen, want voor ik het weet praat ik mijn mond voorbij.''

Bron: AD
Bron beeld: Museum Jan Cunen

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in