De nieuwste portretfoto's die fotograaf Erwin Olaf van koningin Máxima en haar drie dochters maakte, maken veel los. En dan hebben we waarschijnlijk nog niet eens álle details gezien. Tot nu.

Nog nooit zijn de koningin en de drie prinsessen zo close en serieus vereeuwigd. De fotograaf wilde gisteren niets over de samenwerking kwijt, behalve dat hij tijdens zijn zondagse ontbijtje 'trots zit te zijn'.

Lees ook: Nieuwe foto's: Máxima en haar dochters

Discretie is gewenst
"Nee, ik heb afgesproken dat ik er niet over praat,'' zegt Olaf tijdens een telefoongesprek met het AD. Het is niet de eerste keer dat hij de koninklijke familie fotografeert. Hij portretteerde Máxima, toen nog prinses, ter gelegenheid van haar veertigste verjaardag. Ook maakte hij de foto van koning Willem-Alexander die nu op onze munten is te zien. 

Article continues after the ad

Silhouet in de pupillen
Tekst en uitleg over de fotosessies geeft de 58-jarige fotograaf - die al sinds de jaren 80 in Amsterdam werkt - nooit. Alleen als het gaat over zijn silhouet in de pupillen van koningin Máxima en de prinsessen, wil hij iets meer kwijt. "Dat zie je in al mijn portretten als ze extreem close zijn gemaakt.'' 

'Voor ik het weet praat ik mijn mond voorbij'
Sinds zijn serie Paradise (2001) poetst Olaf zichzelf niet meer weg. "Dat vond ik niet kloppen,'' verklaart hij in het AD. Ziet hij de weerspiegeling als een soort handtekening? Olaf lacht: "Als u dat zo ziet, vind ik dat heel fijn. Maar dan moet ik wel wat beter op mijn houding gaan letten. Ik zit soms nogal in elkaar gezakt. Maar ik moet nu echt ophangen, want voor ik het weet praat ik mijn mond voorbij.''

Bron: AD
Bron beeld: Museum Jan Cunen