Iedereen kent de befaamde en alom gekopieerde pittige, blonde coupe die de Britse prinses Diana in de jaren negentig had. Met de losse, stoere lokken stal ze over de hele wereld vele harten - het kapsel dat volgens haar vaste kapper Sam McKnight destijds eigenlijk 'per ongeluk' ontstaan was tijdens een fotoshoot. Én het kapsel waaraan hij zijn vaste aanstelling als Diana's kapper te danken had.

Lees ook
Prins Harry bekent dat hij 'bijna een zenuwinzinking had' na de dood van Diana

Surprise!
Voordat Sam zijn schaar in de blonde lokken van 'prinses Di' mocht zetten, ontmoette hij haar een keer tijdens een shoot voor Vogue. Er was hem vooraf wel verteld dat het om 'een belangrijk persoon' ging, maar dat hij aan het werk ging met de beroemde royal kwam als een grote verrassing.

En weg was de spanning...
"Ze kwam die dag de trap op van de studio in Hackney en bracht ieder van ons meteen op zijn gemak", herinnert Sam zich in gesprek met Today. "Ze had de gave andermans ongemak of zenuwen onmiddellijk weg te nemen met een grapje en een lach."

Wat als...?
Bij de shoot droeg Diana haar haar nog wat langer en Sam koos ervoor om het onder een kroon naar achter te binden, zodat het iets korter leek. De prinses reageerde enthousiast en vroeg daarop wat Sam met haar kapsel zou doen, als hij volledig de vrije hand zou krijgen. Sam gaf daarop brutaal aan het in dat geval helemaal kort te zullen knippen en dan verder te kijken wat het beste bij haar zou passen.

It-coupe
"Wil je het nu meteen knippen?", reageerde ze spontaan. En zo geschiedde. Diana’s stoere, blonde, korte coupe, het kapsel waarmee ze zo beroemd werd, was een feit. Een haarstijl die daarna door ontelbaar veel enthousiaste aanhangers gekopieerd is.

Het kapsel sloeg in als een bom
Diana’s eerste publieke optreden met het korte kapsel sloeg in als een bom. "Het was werkelijk verbazingwekkend. Pas toen ontdekte ik hoe ongelooflijk veel invloed ze had op de pers. En tot hoever die zich uitstrekte", aldus Sam.

Hip en modern
Haar nieuwe look trok misschien ook wel zo enorm veel positieve aandacht, omdat het moderniteit uitstraalde. "Het was de tijd van de supermodellen en er heerste een tendens richting korter haar, met scherpere lijnen. Een nieuwe stijl, weg van de enorme schoudervullingen en franjes uit de jaren tachtig." Een hippe, moderne stijl waar de prinses nu in één klap aan voldeed.

Met de kapper naar een vluchtelingenkamp
Die knipbeurt was het begin van een langdurige, heel vertrouwelijke band tussen Sam en de prinses. Daarbij verzorgde Sam naast haar periodieke knipbeurten niet alleen haar haarstyling verzorgde voor belangrijke diners, feesten en andere publieke optredens, maar vergezelde hij haar ook bij minder feestelijke momenten, zoals bij bezoeken aan vluchtelingenkampen en ziekenhuisbezoeken in landen als Afghanistan, Pakistan en India. Sam prijst haar geduld en charme, ook op de minder comfortabele momenten die voorbij kwamen.

'Iedereen voelde zich gelijk'
"Ze had de natuurlijke gave zoals dokters die hebben om iedereen, wie dan ook, op dezelfde kalme, vriendelijke manier tegemoet te treden en ervoor te zorgen dat de ander zich volledig op zijn of haar gemak voelde. Of ze óns nu toesprak, zoals tijdens de allereerste shoot, of een kind zonder armen of benen... Iedereen voelde zich gelijk in haar gezelschap."

Vreemd
Aanvankelijk vond Sam het wat vreemd om de prinses ook tijdens dat soort reizen te moeten vergezellen. Maar al gauw begreep hij dat haar kapsel hoorde bij wat ze uitstraalde en dat ze dat beeld graag voor haar publiek in stand hield. "Ik bezoek plaatsen en mensen die verwachten prinses Diana te zien, en die mensen wil ik niet teleur stellen", vertelde ze Sam ooit. "Ze willen mij niet net van de sportschool zien komen, ze willen prinses Diana zien." En dus blijkbaar geen moe, geen voldane vrouw zonder make up en geen vrouw met het zweet nog in het haar.

Macht
"Dat bewees voor mij, hoe serieus ze haar eigen rol nam", vertelt Sam. "Ze wist heel goed hoeveel macht ze had." En terwijl Diana haar uiterste best deed die publieke rol zo goed mogelijk te vervullen, ondanks alle hobbels waar haar persoonlijk leven onder te lijden kreeg, begeleidde Sam haar en was hij, samen met de rest van de wereld, getuige van haar breuk met prins Charles en hun pijnlijke scheiding.

Verraad
Wat Diana in die tijd deelde met haar kapper zal niemand ooit te weten komen, zoals het een betrouwbare kapper betaamt. "Dat zou verraad zijn aan de fijne vriendschap die we hadden. En dat zou ik nooit doen. De relatie tussen een vrouw en haar kapper is altijd een intieme", aldus Sam.

'Ze werd net zichzelf'
Hij was er kapot van toen 'Lady Di' plotseling overleed, te meer daar ze naar zijn gevoel net echt zichzelf aan het worden was. Een prachtige, moderne en zelfbewuste vrouw. Sam schreef er een boek over met de titel Hair by Sam McNight, waarin hij naast prinses Di ook vertelt over zijn werk voor David Bowie, Madonna en Kate Moss.

Bron: Today