Die blauwe inhuldigingsjurk is natuurlijk dé klassieker, maar Máxima droeg in haar vijf jaar als koningin heel wat spektakelstukken. De redactie van Nouveau over onze persoonlijke favorieten. 

Claudia Straatmans, hoofdredacteur
Mijn favoriet is de one-shoulder Red Jan Taminiau, met een stof waar ze in China van watertanden. Het lijkt eeuwenoude zijde, en is roder dan het diepste bollenveld. Elegant, gekleed, en toch sexy. En een uitstekende tribute aan Hollandse meesters tijdens een staatsbezoek aan de Italiaanse president.

Annemarie Oude-Essink, art director
Ik ben onder de indruk van de blauwe jas/cape die Máxima droeg op Koningsdag 2017. Een monument, eenvoudig van vorm en een dessin aflopend van de nacht naar de zon. Spannend en minimaal maar een enorme eyecatcher. 

Merijn van den Boom, coördinator online
Als Máxima iets weet, dan is het wel hoe ze haar pluspunten accentueert. Ik vond daarom de Claes Iversen die ze in China droeg práchtig en kleurrijk.

Inge van der Steeg, online producer
Een toekomstige koningin in een spijkerjasje. Ik weet nog dat ik op Koninginnedag 2004 in Amsterdam liep op de vrijmarkt en dat iedereen het erover had. Een leuke spontane outfit en heel iets anders dan wij ooit gezien hadden. Volgens mij is ze toen trendsetter geweest van de revival van het spijkerjasje.

Wies Verbeek, coördinator lifestyle
Deze jumpsuit van Roland Mouret is absoluut mijn favoriet. Toen ik haar daarin zag  bij het Koninklijk Concertgebouworkest 2017 was ik helemaal flabbergasted. Ik hou er van als ze er een beetje stoer maar toch vrouwelijk uit ziet.  En dan die schoenen eronder. Zo ontzettend mooi!

Claudia Witteveen, royaltywatcher online
Ik ben een sucker voor officiële gelegenheden waarbij Máxima een ordelint draagt, en ook voor Máxima in Jan Taminiau, die haar lichaam toch het allerbest lijkt te begrijpen. Ook leuk: de koningin is zelf ook dol op deze jurk. Ze droeg 'm niet alleen tijdens het staatsbezoek van de Argentijnse president, maar ook op het huwelijk van haar broer Juan. 

Michelle Bruin, stagiaire
Mijn favoriet is de trouwjurk van Máxima. Ik weet nog dat mijn moeder helemaal klaar zat die dag en continue zei: 'Oh wat mooi!'. En toen, die traan.. Wat een sensatie was dat.Anita Willemars, coördinator mode
Ik hou van Máxima's rode jas met borduursels. Zo grappig om eenzelfde kledingstuk als de koningin te hebben. En zo bijzonder dat ze dus ook gewoon betaalbare kleding koopt. In die jas zie ik pas echt goed hoe mooi en stijlvol Máxima is. Ze draagt de jas ook wel als jurk (robe manteau), mijn inziens een vrouw met lef.

Marion Florusse, chef tekst
Ik ben eigenlijk de laatste die zich herinnert wat Máxima draagt, maar ik herinner me wel goed die te koude avondjurk op de dag van de inhuldiging. Op de foto heeft ze 'm aan tijdens het huwelijk van Carl Philip van Zweden. 

Ursula van Riel, eindredacteur
Ik ben wellicht niet origineel, maar wat zou het - wat mij betreft - anders kunnen zijn dan Het Postzakpak van Jan Taminiau? Daar was en ben ik helemaal gek van. Máxima heeft het een paar keer verschillende versies gedragen, maar mijn favoriete look blijft met hooggesloten jasje.

Beeld: ANP/RVD

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Het is al een tijdje stil rondom ons koningspaar, vanwege de zomervakantie natuurlijk. Maar komende week keren de Oranjes dan toch eindelijk weer terug naar Wassenaar. Al is het de vraag wanneer we Máxima voor het eerst weer aan het werk zien.

Het is nog heel even vakantie, in De Eikenhorst. De meiden hoeven pas maandag de 27e weer naar school, en op die dag begint ook het werkschema van de koning weer. Die opent die dag het mbo-jaar 2018-2019 in Tilburg.

Agenda
Voor Máxima staat echter pas op 10 september een eerste werkverplichting in de agenda: dan opent zij een theater in Meierijstad. Overigens is het heus de verwachting dat de koningin voor die datum alweer gespot wordt. Er zullen de komende weken meer agendapunten worden toegevoegd voor Máxima, en ze staat er ook om bekend regelmatig onaangekondigd ergens op bezoek te gaan. Zodra het zover is, lees je er uiteraard over hier op Nouveau.nl.

Hoe lang we precies nog moeten wachten op de eerste foto's van Máxima post-vakantie, is dus nog niet bekend. Maar gezien de schema's van de meiden en Willem-Alexander, lijkt het wel zeker dat de royals komende week in elk geval terugkeren op Nederlandse bodem. We hebben ze gemist deze zomer.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

De moeilijke prinsessenstart van Meghan komt door haar eigen familie, maar voor de meeste prinsessen is hun start in de royal family niet eenvoudig. Sofia van Zweden spreekt er openhartig over.

“Toen mijn relatie met Carl Philip bekend werd, kreeg ik een gigantische haatstorm over me heen”, vertelt de 33-jarige prinses tijdens een tv-interview. “Mensen hadden meningen over mij, mijn relatie en nog veel meer. Dat verraste me, en ik was er ook een tijdje echt ondersteboven van.”

“Het was een moeilijke tijd”, zegt de prinses die inmiddels alweer ruim acht jaar samen is met het broertje van kroonprinses Victoria. “Mensen vielen overal over: over wat ik deed, en ook over hoe ik eruit zag.

Voordat ze voor de knappe prins viel, werkte Sofia als glamourmodel en zat ze in de realityshow Paradise Hotel. Het royal koppel ontmoette elkaar in een nachtclub in Stockholm. Niet iedereen was gecharmeerd van het model, maar inmiddels is ze een populaire royal, moeder van twee mooie kindjes en happily married. Sofia: “Het was liefde op het eerste gezicht.”

Beeld: Kungahuset.se

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in