Geen land zo dol op tuinieren als Engeland. De Chelsea Flower Show trekt dan ook altijd miljoenen bezoekers, waaronder ditmaal voor het eerst Kate, de hertogin van Cambridge.

Reden voor Kate's aanwezigheid was dat er een bloem naar haar dochtertje Charlotte (1) is genoemd. De Prinses Charlotte Chrysant is een mooie roze bloem met groene topjes aan de bloemlinten en de hertogin had er haar favoriete bijpassende Catherine Walker voor aangetrokken. De royal visit had met de chrysant een Nederlands tintje, want de bloem ↓ is gecreëerd door topveredelaar Deliflor in Maasdijk.

© Deliflor

© Deliflor

De Queen: heerlijk gevoel voor humor

© British Monarchy

© British Monarchy

Kate was echter niet de hoofdpersoon tijdens het koninklijk bezoek aan deze ode aan alles wat groeit en bloeit. Koningin Elizabeth is beschermvrouw van de Chelsea Flower Show en was dan ook eregast van de tentoonstelling. Ze poseerde voor een cut-out van haar eigen hoofd, gevuld met bloemen, gecreëerd door bloemist Ming Veevers Carter van de New Covent Garden Flower Market. En ze blijkt op haar negentigste nog een geweldig gevoel voor humor te hebben. Kruidentuinierster Jekka McVikar vertelde haar dat Lelietjes ter Dale ooit werden gebruikt als vergif. "Ze zei: 'Ik krijg twee bosjes per week. Misschien willen ze me dood?'"

Prinses Anne genoot van de kruidentuin
Queen CFS 2016 4

Ook andere Windsors rukten uit voor de Chelsea Flower Show, zoals prinses Anne, de dochter van de Queen. Zij bezoekt hier de 'St. John's Hospice Garden: A Modern Apothecary', een kruidentuin vol geneeskrachtige bloemen en planten. De prinses is erg geïnteresseerd in natuurgeneeswijzen en heeft een complete apotheek vol homeopathische middeltjes voor zichzelf en haar honden.

Veld vol gebreide klaprozen
Queen CFS 2016 3

De royals waren het er over eens dat dit een van de meest ontroerende 'tuinen' is. Dit veld van 'poppies' bestaat uit 300.000+ gebreide klaprozen waaraan 50.000 mensen 'tussen de 2 en 102' aan hebben meegewerkt. Het ontwerp is van de Australische designer Philip Johnson.

Ook de zusjes York waren aanwezig
Queen CFS 2016 6

Ook prinsessen Eugenie (links) en Beatrice van York, de dochters van prins Andrew en hertogin Sarah 'Fergie' van York waren aanwezig bij de opening van de Chelsea Flower Show. Eugenie had een dagje vrij genomen van haar werk in een galerie en Beatrice had als fulltime nietsnut royal werkeloze alle tijd van de wereld om van de bloemen te genieten. De Chelsea Flower Show is tot en met 28 mei te zien op de Royal Hospital Grounds in west-Londen.

En onze queen draagt... Jan Taminiau! En het Stuart-diadeem met diamant niet te vergeten. Willem-Alexander en Máxima voegen zich vanavond bij een hele rits Britse royals (en prinses Mabel!) voor een staatsbanket. En iedereen is daarvoor op z'n chiquest.

Genoeg royals te zien op Buckingham Palace vanavond (dinsdag). Maar ze konden eigenlijk allemaal wel inpakken toen koningin Máxima ten tonele verscheen. Met niet alleen de gigantische Stuart-diamant, maar ook een geweldige blauwe paillettenjurk met cape van een nu nog onbekende designer. Al rieken zowel de kleur als het borduurwerk met pailletten als de cape naar Jan Taminiau.

Update: het is inderdaad een ontwerp van Jan Taminiau!

Kate droeg een ontwerp van haar favoriet Alexander McQueen met de Lover's Knot-tiara en oorbellen van Diana

Er werd vanochtend al driftig gegokt naar de sieraden van Máxima. Zou ze voor het eerst in veertig jaar de beroemde Stuart-diamant weer eens laten shinen? Ja hoor! Niet alleen het diadeem, maar ook de gigantische steen zelf verschenen in Buckingham Palace ten tonele. Blijkbaar was de generale repetitie in Luxemburg, waar Máxima tijdens een staatsbezoek het diadeem zonder de bijbehorende diamant droeg, goed in de smaak gevallen.

Met z'n allen

Máxima was uiteraard niet de enige die goed in de juwelen zat deze avond. Voor het banket was menig Britse royal uitgelopen. Naast koningin Elizabeth, Charles en Camilla en Will en Kate gaven ook prinses Anne, prins Edward en prinses Michael van Kent acte de présence.

Voor het banket in de balzaal van het paleis waren ongeveer 150 gasten uitgenodigd. Traditioneel begint het diner met een speech door de koningin, die een toost uitbrengt op het bezoekende staatshoofd. Daarna zal Willem-Alexander het glas heffen op de koningin. En wordt er natuurlijk buitengewoon posh gedineerd.

Logeren

Na het diner hoeft ons koningspaar niet meer op pad: ze logeren vannacht op het paleis. Morgen wacht ze weer een lange dag in Londen. In de loop van de dag vind je het beste van dag 2 in Londen uiteraard terug op Nouveau.nl.

Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Willem-Alexander en Máxima zijn in Londen, en daarvoor wordt flink uitgepakt door de Britse royals.

Update: bekijk hier de foto's van het staatsbanket van dinsdagavond.

De Oranjes werden vanochtend ontvangen door prins Charles en Camilla, en werden daarna verwelkomd door koningin Elizabeth en premier Theresa May. Er was even sprake van dat prins Philip daar ook bij zou zijn, maar dat bleek uiteindelijk niet het geval. De prins is met pensioen, en doet nog maar zelden publieke optredens.

 

De koningin heette haar Nederlandse tegenhangers welkom met een ceremonie op Horse Guards Parade. Máxima draagt voor de dag een nieuwe mantel van Claes Iversen (zie hieronder). Wat ze daar onder draagt (ook Claes?) zullen we nog even moeten afwachten.

Slapen op het paleis

Er werd na deze plechtigheden geluncht op Buckingham Palace (waar de Oranjes vannacht ook slapen), waarna onze koning en koningin naar een expositie in de Picture Gallery gingen en een krans legden bij het graf van de onbekende soldaat in Westminster Abbey. Daar stond ook een rondleiding op het programma.

In de Picture Gallery

De rest van de dag zat al even afgeladen vol, want aansluitend hield koning Willem-Alexander een toespraak in het Britse Parlement en sprak het koningspaar met een aantal parlementariërs. Daarna was het hup, naar Clarence House. In de woning van Charles en Camilla werden ze namelijk verwacht voor de afternoon tea.

Allemaal in de grime

Daarna begon de aankleedmarathon van de royals, die zich om 21.00 uur onze tijd op Buckingham Palace melden voor een staatsbanket. Met naast Elizabeth, Charles en Camilla óók Will en Kate in de gelederen. En aangezien Willem-Alexander en Máxima de guests of honor zijn, is ook schoonzus Mabel - die natuurlijk in Londen woont - van harte uitgenodigd.

De Stuart

Dat ons heel wat pracht te wachten staat is een zekerheidje. Zeker nu rondzoemt dat Máxima misschien wel het beroemde Stuart-diadeem inclusief het pronkstuk de Stuart-diamant (à bijna veertig karaat) uit de kast trekt. Die werd in 1972 voor het laatst in zijn volledigheid gedragen, door koningin Juliana tijdens een bezoek aan Buckingham Palace.

Máxima droeg het diadeem onlangs in Luxemburg (zie hierboven), maar dan wel zonder die grote diamant.

Was hij dinsdagavond dan eindelijk in zijn totaliteit te zien? Je leest het hier.

Houd Nouveau.nl in de gaten voor het laatste nieuws rondom het staatsbezoek!

Bron outfit: Modekoninginmaxima.nl Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in