O, om een schatkamer te hebben, als onuitputtelijke bron van flonkers. Grappig is dat royals zelf vrijwel nooit voor het duurste gaan, maar voor het stuk wat hen het meeste aanspreekt of waar ze speciale herinneringen aan hebben. Daarom 5 iconische koninklijke juwelen, mét hun  verhaal.

1 De verlovingsring van prinses Diana

© Hello

© Hello

In 1981 kreeg Lady Diana Spencer van haar aanstaande, kroonprins Charles, een inmiddels beroemde verlovingsring die volgens hem bij haar ogen paste. Een zeldzaam lief gebaar in een relatie die gedoemd was te mislukken. De ring had een diepblauwe 12-karaat Ceylon saffier, die is omringd door 12 diamantjes in wit goud en kostte destijds € 37.000. Na haar dood verdween de ring in een kluis om daar in 2010 uit te worden gehaald door prins William die hem "zwetend dat er iets mee zou gebeuren" meenam op een romantische vakantie in Kenia met zijn vriendin Kate Middleton. Tijdens een stop in een afgelegen Rutundu hut zonder elektriciteit haalde hij de ring uit zijn rugzak, zakte op één knie en vroeg haar ten huwelijk. Kate is zich bewust van de symboliek van de ring en de manier waarop die haar met haar beroemde schoonmoeder verbindt en draagt de saffier altijd.

2 Máxima en de Mellerio

iconische koninklijke juwelen

Koningin Máxima kan terugvallen op een schatkamer vol flonkers, maar de Mellerio parure met robijnen is toch wel een van haar favorieten: zeer koninklijk en al even flamboyant als zij. De set is een familiestuk van de Oranjes, Willem III liet hem in 1889 maken voor de 30ste verjaardag zijn tweede vrouw Emma. De parure bestaat uit een tiara, collier, oorhangers, armbanden en een devant-de-corsage. Emma's dochter Wilhelmina was er niet dol op, Wilhelmina's dochter Juliana vond de Mellerio zo mooi dat ze als een ware kerstboom alle onderdelen tegelijk droeg. Ook andere Oranjes hebben delen van de parure gedragen. De set is overigens geen persoonlijk bezit meer, maar maakt deel uit van de Oranje-Nassau Family Foundation.

3 De Queen en haar parels

iconische koninklijke juwelen

© British Monarchy

Koningin Elizabeth is dol op parels. Ze heeft vele snoeren, zowel met twee als met drie rijen en een paar topstukken in de categorie 'onderwatersprookje'. Het is een familietrekje, want ook haar oma Mary en haar moeder, de Queen Mum, kwamen nooit een snoertje tegen wat hen niet beviel. Haar favorieten zijn twee losse snoertjes die ze samen draagt: de Queen Anne (46 parels) en Queen Caroline (50 parels) kettingen, beide uit de erfenis van koningin Victoria. Ze droeg ze onder andere bij haar huwelijk met prins Philip. Het snoer met de drie rijen behoort tot haar uniform als koningin. Ze heeft er vele, de set die ze van haar grootvader koning George V kreeg, is haar lievelingssieraad.

4 Sofia en de Bloementiara

iconische koninklijke juwelen

© AtTheSpanishCourt

De Spaanse schatkamer ligt vol met moois dat teruggaat tot de 16de eeuw, maar je zou haast denken dat ze maar één tiara hebben. De Bloementiara is de absolute favoriet van de koninklijke Spaanse dames. Het stuk is gemaakt van diamanten in goud en zilver met bloemen en bladmotieven en is persoonlijk bezit van koningin Sofia. Ze kreeg hem van het Spaanse volk voor haar huwelijk met Juan Carlos. De tiara is gekocht bij juwelier Aldao in Madrid in 1962, maar is in werkelijkheid veel ouder. Koning Alfonso XII liet hem in 1879 maken bij Britse juwelier J.P. Collins voor zijn aanstaande, aartshertogin Maria Christina van Austria-Teschen. De tiara was een tijdje niet meer in de familie, maar is teruggekocht als 'huwelijksgeschenk van het volk'. Het sieraad kan ook als collier worden gedragen. Sofia draagt hem vaak en leent hem ook uit aan haar dochters en schoondochter koningin Letizia.

5 Margrethe en haar Madeliefje
iconische koninklijke juwelen

Koningin Margrethe van Denemarken heeft grote belangstelling voor geschiedenis en kent het verhaal achter elk topstuk in de kluis. Haar lievelingsstuk is een broche in de vorm van een madeliefjes (Daisy in het Engels en dat is tevens haar bijnaam). De broche was in 1935 een huwelijksgeschenk voor prinses Ingrid van Zweden, die op haar 10de haar moeder Margareta verloor. Haar vader, kroonprins Gustaf Adolf van Zweden liet de speld maken van diamanten die van haar moeder waren geweest.

Dierbaar familiestuk

iconische koninklijke juwelen

© Kongehuset.dk

Ingrid droeg de broche bij haar intocht in Denemarken en schonk hem kort voor haar dood aan haar oudste dochter, de huidige koningin Margrethe, toen die zestig werd. "Ik was intens ontroerd," zegt Daisy in de documentaire 'De Kongelige Juveler'. "Ze was zelf net negentig geworden, ik werd zestig, ik had de broche op mijn bruiloft mogen dragen en hem toen van haar krijgen – dat was heel bijzonder." De broche wordt dan ook regelmatig gelucht en zal later vermoedelijk naar prinses Isabella (9) gaan. De oudste dochter van kroonprins Frederik heet voluit Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, dus de broche linkt ook haar met de eerdere generaties.

De opnames van The Crown seizoen 3 zijn in volle gang. Hoofdrolspeelsters Olivia Colman (koningin Elizabeth) en Helena Bonham Carter (prinses Margaret) werden samen gespot tijdens een filmdag bij Winchester Cathedral.

Volgens insiders kwamen de actrices daar bijeen om scènes op te nemen voor de begrafenis van Winston Churchill.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

NEWS! #HelenaBonhamCarter and Olivia Coleman filming #TheCrown . Thanks to vk.com\hbc_group

Een bericht gedeeld door Helena Bonham Carter (@bonham.carter) op

Het is voor het eerst dat we de nieuwe cast van The Crown in actie zien. Wel werden eerder al de eerste officiële foto's van de nieuwe Elizabeth, Margaret, Philip en Anthony vrijgegeven. 

Seizoen drie van The Crown begint met een helemaal verse cast omdat er een tijdssprong gemaakt wordt. Toch heeft de oude cast de serie ook nog niet losgelaten. Voormalig hoofdrolspeelster Claire Foy won maandag nog een Emmy Award voor haar vertolking van Elizabeth.

Wanneer we de nieuwe Elizabeth in actie zien, is helaas nog niet bekend. De eerste twee seizoenen van The Crown kwamen in de maand november op Netflix, maar de verwachting is dat de serie pas ergens in 2019 weer terugkeert. In de tussentijd houden we je hier natuurlijk op de hoogte van al het nieuws rondom onze favoriete serie.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Die prachtige Italiaanse japon willen we natuurlijk óók op Paleis Noordeinde zien. Máxima, Willem-Alexander, prins Constantijn en prinses Laurentien verschenen zojuist op het balkon voor de traditionele balkonscène.

Maar zelden was het op de derde dinsdag van september zúlk ontzettend mooi weer als vandaag. En dat maakte de plaatjes van de Oranjes op het balkon van het werkpaleis des te mooier.

Natuurlijk hielp Máxima ook flink, in die prachtige Luisa Beccaria. Laurentien droeg vandaag een jurk van Hardies Couture.

We kunnen er hier geen genoeg van krijgen, maar gelukkig hoeven we ook niet erg lang zonder Máxima: donderdag verschijnt ze alweer bij een evenement voor Meer Muziek in de Klas. Toch zal het even duren voor we onze koningin weer op chique zien. Op 10 oktober gaan de Oranjes op werkbezoek in Duitsland, en staan er twee diners op de agenda.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in