van Loon

Museum Van Loon in Amsterdam voegt een geschilderd portret van Martine van Loon-Labouchère toe aan de collectie. Zij was jarenlang grootmeesteres van (toen nog koningin) Beatrix. Het portret is gemaakt door Nederlandse portrettist Sam Drukker ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Ze onthulde het portret donderdag zelf, samen met de kunstenaar.

Het schilderij is toegevoegd aan de portretcollectie van Museum Van Loon, die bestaat uit ruim 150 portretten. Het portret werd onthuld in de Blauwe Salon. Op dit moment is het werk te zien naast het portret dat Hans Bayens schilderde van professor jonkheer Maurits van Loon (1923-2006).

De feestelijke onthulling maakt onderdeel uit van 'Het Weekend van het Portret'. In Loods 6 zullen op 28, 29 en 30 oktober maar liefst 108 hedendaagse portretten worden tentoongesteld. Het doel van de stichting en van dit weekend is deze kunstvorm te stimuleren in Nederland. Dit weekend is ook de start van de competitie voor de Nederlandse Portretprijs.

Tevens was het portret een goed cadeau, omdat het geslacht van Loon viert dat het 600 jaar geleden (in 1416) is dat de naam voor het eerst werd vermeld. Het huis aan de Keizersgracht is in 1672 ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De familie stelt haar huis al jaren open voor publiek. Er zijn ook meubilair, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen te zien en een tuin in de stijl van de 17e eeuw.

De expositie is vanaf 20 oktober te zien in Museum van Loon te Amsterdam. Koop hier je kaarten.

Bewaren

Die prachtige Italiaanse japon willen we natuurlijk óók op Paleis Noordeinde zien. Máxima, Willem-Alexander, prins Constantijn en prinses Laurentien verschenen zojuist op het balkon voor de traditionele balkonscène.

Maar zelden was het op de derde dinsdag van september zúlk ontzettend mooi weer als vandaag. En dat maakte de plaatjes van de Oranjes op het balkon van het werkpaleis des te mooier.

Natuurlijk hielp Máxima ook flink, in die prachtige Luisa Beccaria. Laurentien droeg vandaag een jurk van Hardies Couture.

We kunnen er hier geen genoeg van krijgen, maar gelukkig hoeven we ook niet erg lang zonder Máxima: donderdag verschijnt ze alweer bij een evenement voor Meer Muziek in de Klas. Toch zal het even duren voor we onze koningin weer op chique zien. Op 10 oktober gaan de Oranjes op werkbezoek in Duitsland, en staan er twee diners op de agenda.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

En de koningin draagt... Italiaans design! Máxima straalt in de Ridderzaal in pastel.

De koning en koningin kwamen vanmiddag rond 13.00 uur in de Glazen Koets aan bij de Ridderzaal voor de Troonrede. En daar waren zoals elk jaar alle ogen gericht op de prachtige Máxima en haar modekeuzes. Zou ze net als vorig jaar voor een sobere kleur gaan? Of juist knallend aan het het nieuwe werkjaar van de Staten-Generaal willen beginnen?

Het bleek eigenlijk allebei een beetje waar te zijn, want de koningin straalde in een geweldige japon van mousseline, in meerdere pasteltinten en jawel: met opvallende mouwen. Niet knal, maar ook zeker niet sober dus.

Geen Natan of Jan Taminiau, en zelfs geen Claes Iversen - Máxima laat zich zoals altijd niet zo gemakkelijk voorspellen. Josine Droogendijk van modekoninginmaxima.nl had de primeur: het gaat om een creatie van de Italiaanse designer Luisa Beccaria. Een pláátje. En wat een prachtige derde dinsdag van september is het ook!

Wat de boel nóg leuker maakte: het feit dat mama Zorreguita en Máxima's broer Juan aanwezig zijn op Prinsjesdag, mama zelfs in een Prada-jurk van haar dochter. De Zorreguita's hebben een zwaar jaar achter de rug met het verlies van Máxima's vader Jorge en zus Inés, en lijken vastberaden elkaar als gezin te steunen.

Meer van Máxima op Prinsjesdag zien? Check vanmiddag Nouveau.nl voor de beroemde balkonscène.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in