van Loon
van Loon

Museum Van Loon in Amsterdam voegt een geschilderd portret van Martine van Loon-Labouchère toe aan de collectie. Zij was jarenlang grootmeesteres van (toen nog koningin) Beatrix. Het portret is gemaakt door Nederlandse portrettist Sam Drukker ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Ze onthulde het portret donderdag zelf, samen met de kunstenaar.

Het schilderij is toegevoegd aan de portretcollectie van Museum Van Loon, die bestaat uit ruim 150 portretten. Het portret werd onthuld in de Blauwe Salon. Op dit moment is het werk te zien naast het portret dat Hans Bayens schilderde van professor jonkheer Maurits van Loon (1923-2006).

De feestelijke onthulling maakt onderdeel uit van 'Het Weekend van het Portret'. In Loods 6 zullen op 28, 29 en 30 oktober maar liefst 108 hedendaagse portretten worden tentoongesteld. Het doel van de stichting en van dit weekend is deze kunstvorm te stimuleren in Nederland. Dit weekend is ook de start van de competitie voor de Nederlandse Portretprijs.

Tevens was het portret een goed cadeau, omdat het geslacht van Loon viert dat het 600 jaar geleden (in 1416) is dat de naam voor het eerst werd vermeld. Het huis aan de Keizersgracht is in 1672 ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De familie stelt haar huis al jaren open voor publiek. Er zijn ook meubilair, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen te zien en een tuin in de stijl van de 17e eeuw.

De expositie is vanaf 20 oktober te zien in Museum van Loon te Amsterdam. Koop hier je kaarten.

Bewaren

De Britse koningin Elizabeth heeft haar laatste corgi laten inslapen. De bijna vijftienjarige Willow was volgens de Daily Mail ziek en Elizabeth wilde niet dat de hond zou lijden.

Door de dood van Willow komt er een einde aan een tijdperk van corgi's aan het Britse hof.

Elizabeth heeft er gedurende haar koningschap tientallen gehad, maar maakte in 2015 bekend dat er geen nieuwe meer zouden komen omdat ze bang was dat ze er over zou struikelen en dan maanden zou zijn uitgeschakeld door ernstig letsel.

Elizabeth heeft nu nog twee dorgi's (kruising tussen een Corgi en een dachshund) Candy en Vulcan. De twee viervoeters zijn allebei op leeftijd, waardoor hun gedrag wat meer voorspelbaar is.

Willow was samen met Holly, de corgi die in het najaar van 2016 stierf, een van de hoofdrolspelers in de James Bond-sketch die speciaal voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen werd gemaakt.

Daarin was te zien hoe de viervoeters vrolijk door het paleis tippelden terwijl acteur Daniel Craig als Bond de koningin ophaalde per helikopter.

Het Britse hof wil niet op het nieuws reageren omdat het een privékwestie is, maar insiders vertellen de Daily Mail dat koningin Elizabeth diep bedroefd is vanwege het verlies van Willow.

Een romantisch afspraakje voor ons koningspaar: Willem-Alexander en Máxima schoven woensdagavond aan bij de première van Gurre-Lieder.

Het was de tweede première in een week tijd voor Máxima, die maandagavond ook al bij de eerste voorstelling van de musical The Color Purple was.

Ook dit keer weer straalde ze, met haar man aan haar zijde. In De Nationale Opera in Amsterdam genoot het koppel van de romantische voorstelling.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in