More content below the advertising
van Loon

Museum Van Loon in Amsterdam voegt een geschilderd portret van Martine van Loon-Labouchère toe aan de collectie. Zij was jarenlang grootmeesteres van (toen nog koningin) Beatrix. Het portret is gemaakt door Nederlandse portrettist Sam Drukker ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag. Ze onthulde het portret donderdag zelf, samen met de kunstenaar.

Het schilderij is toegevoegd aan de portretcollectie van Museum Van Loon, die bestaat uit ruim 150 portretten. Het portret werd onthuld in de Blauwe Salon. Op dit moment is het werk te zien naast het portret dat Hans Bayens schilderde van professor jonkheer Maurits van Loon (1923-2006).

De feestelijke onthulling maakt onderdeel uit van 'Het Weekend van het Portret'. In Loods 6 zullen op 28, 29 en 30 oktober maar liefst 108 hedendaagse portretten worden tentoongesteld. Het doel van de stichting en van dit weekend is deze kunstvorm te stimuleren in Nederland. Dit weekend is ook de start van de competitie voor de Nederlandse Portretprijs.

Tevens was het portret een goed cadeau, omdat het geslacht van Loon viert dat het 600 jaar geleden (in 1416) is dat de naam voor het eerst werd vermeld. Het huis aan de Keizersgracht is in 1672 ontworpen door de architect Adriaen Dortsman. De familie stelt haar huis al jaren open voor publiek. Er zijn ook meubilair, zilverwerk en porselein uit verschillende eeuwen te zien en een tuin in de stijl van de 17e eeuw.

De expositie is vanaf 20 oktober te zien in Museum van Loon te Amsterdam. Koop hier je kaarten.

Bewaren

Volgend weekend vertrekt de koninklijke familie naar de besneeuwde bergtoppen van het Oostenrijkse Lech. Daar staat maandag 25 februari ook meteen de winterse fotosessie op het programma. Door de jaren heen hebben we kroonprinses Amalia zien opgroeien in de sneeuw. Hier de leukste foto's.

De foto hierboven is in 2018 genomen. over het algemeen vermaakt Amalia zich opperbest tijdens de jaarlijkse fotosessies.

More content below the advertising

Alleen het eerste jaar moet ze nog even een beetje wennen aan alle aandacht.

Dat vind de kroonprinses maar zozo.

In de jaren daarna, mag ze zelf ook op de latten. Eerst voorzichtig aan papa's hand (kijk die geconcentreerde blik)

Maar al snel krijgt ze de smaak te pakken.

En vermaakt ze zicht opperbest in de sneeuw.

Gelukkig is er ook altijd wel iemand in de buurt om even te helpen. Zoals Prinses Mabel hier.

Over het algemeen zijn de fotosessies uiterst zonnig!

En dat levert leuke foto's van de Amalia en haar ouders op.

In 2017 zien we heel de familie in actie op de piste. Amalia als middelste tussen haar ouders en zusjes in.

Volgende week is er weer een nieuwe fotosessie in Lech. Natuurlijk lees je op Nouveau.nl het laatste nieuws en zie je de leukste foto's van Máxima, Amalia, Willem-Alexander, Ariane en Alexia op de ski's.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Erwin Olaf is verantwoordelijk voor de prachtige portretserie die vorig jaar geschoten werd van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en Amalia, Ariane en Alexia, spreekt openhartig over de samenwerking met de koninklijke familie.

Begin 2018 werd Olaf gevraagd om de Oranjes op de gevoelige plaat vast te leggen voor hun kerstkaart én een portretserie.

More content below the advertising

"Ik ben trots op het koningshuis, omdat het een verbindend element is, binnen een af en toe zeer verdeelde democratie", aldus de fotokunstenaar.

Een sessie in het Paleis op de Dam had "iets magisch. Het overkomt je maar een paar keer in je carrière als fotograaf dat alles op zijn plek lijkt te vallen: de techniek, het licht, het poseren, de composities, maar ook de sfeer."

Verder laat de talentvolle fotograaf weinig los. Veel meer dan dat het "leuk" was om met de Oranjes te werken, verklapt hij niet.

Olaf toont ,behalve veel eerder werk, een klein aantal foto's die hij in opdracht maakte waaronder de spraakmakende recente platen van koning Willem-Alexander en zijn gezin. 

Meer werk van Erwin Olaf zien? Zijn dubbeltentoonstelling in het Gemeentemuseum en het Fotomuseum in Den Haag is vanaf vandaag geopend. In Nouveau van deze maand lees je alvast een groot portret van de fotograaf. 

Nu in de winkel!

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in