Kroondomein Het Loo is ook dit najaar weer gesloten voor publiek, zodat leden van de koninklijke familie er kunnen jagen. Dit tegen de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer in. Maar hoe zit het nou eigenlijk?

Een groot deel van landgoed Het Loo is tijdens het jachtseizoen, in het najaar dus, gesloten voor publiek. De Partij voor de Dieren maakt zich al jaren hard voor volledige openstelling – en dus een einde van de plezierjacht van de Oranjes. Maar ondanks een Kamermeerderheid gaat dat niet gebeuren: de koning beheert het landgoed, en hij bepaalt ook wat hij ermee doet.

Article continues after the ad

Dat wil echter niet zeggen dat Willem-Alexander met familieleden en vrienden zomaar aan het jagen kan, op de Veluwe. Al in 1996 werd de jacht stevig verminderd na stevige kritiek vanuit het Nederlandse volk. Prins Bernhard, de grootste jager van het stel, schoot toen zijn laatste trofee.

Sindsdien wordt er nog wel gejaagd op Het Loo, maar echte ‘hofjachten’ worden niet meer gehouden. Als een van de Oranjes nog op jacht gaat, is het samen met een boswachter of een jachtopzichter.

Bron en beeld: ANP