Koning Willem-Alexander is vanmorgen samen met koningin Máxima in Rome begonnen aan een staatsbezoek aan Italië. Gastheer is president Sergio Mattarella, die de Nederlandse gasten ontvangt in het Palazzo del Quirinale.

Het Palazzo del Quirinale is het presidentieel paleis, dat vroeger dienstdeed als onderkomen van de Italiaanse koningen en daarvoor van de pausen.

Lees ook: Nieuwsgierig: zo ziet de broer van Máxima eruit

Druk program
Op deze eerste dag heeft het koningspaar gesprekken met de president, maar ook met voorzitters van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, de burgemeester van Rome en premier Paolo Gentiloni, die ook zorgt voor de lunch. Tussendoor is er een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat en de dag wordt afgesloten met een staatsbanket.

Het koningspaar werd ontvangen door de Italiaanse president Sergio Mattarella en zijn dochter Laura
Het koningspaar werd ontvangen door de Italiaanse president Sergio Mattarella en zijn dochter Laura

Koning Willem-Alexander bij het begin van het staatsbezoek aan Italië, waar een welkomstceremonie plaatsvond bij het Palazzo del Quirinale
Koning Willem-Alexander bij het begin van het staatsbezoek aan Italië, waar een welkomstceremonie plaatsvond bij het Palazzo del Quirinale

Mooie herinneringen aan de zomervakantie
Willem-Alexander keek uit naar het staatsbezoek en zijn terugkeer naar Rome, zo heeft hij de Italiaanse pers al laten weten. Van jongs af aan kwam hij er tijdens de zomervakantie. Belangrijker nog dan het weerzien met Rome is echter op de tweede dag het bliksembezoek aan Palermo: "Om solidariteit te betuigen aan Sicilië”, aldus de koning, vanwege de opvang van de duizenden bootmigranten. Dit zal bij het bezoek ook uitgebreid aan de orde komen.


Kranslegging bij het Altare della Patria in Rome door koning Willem-Alexander en koningin Máxima
Kranslegging bij het Altare della Patria in Rome door koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Bron: Nieuws.nl
Bron beeld: Hollandse Hoogte

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP