Koning Willem-Alexander is vanmorgen samen met koningin Máxima in Rome begonnen aan een staatsbezoek aan Italië. Gastheer is president Sergio Mattarella, die de Nederlandse gasten ontvangt in het Palazzo del Quirinale.

Het Palazzo del Quirinale is het presidentieel paleis, dat vroeger dienstdeed als onderkomen van de Italiaanse koningen en daarvoor van de pausen.

Lees ook: Nieuwsgierig: zo ziet de broer van Máxima eruit

Druk program
Op deze eerste dag heeft het koningspaar gesprekken met de president, maar ook met voorzitters van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, de burgemeester van Rome en premier Paolo Gentiloni, die ook zorgt voor de lunch. Tussendoor is er een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat en de dag wordt afgesloten met een staatsbanket.

Het koningspaar werd ontvangen door de Italiaanse president Sergio Mattarella en zijn dochter Laura

Koning Willem-Alexander bij het begin van het staatsbezoek aan Italië, waar een welkomstceremonie plaatsvond bij het Palazzo del Quirinale

Mooie herinneringen aan de zomervakantie
Willem-Alexander keek uit naar het staatsbezoek en zijn terugkeer naar Rome, zo heeft hij de Italiaanse pers al laten weten. Van jongs af aan kwam hij er tijdens de zomervakantie. Belangrijker nog dan het weerzien met Rome is echter op de tweede dag het bliksembezoek aan Palermo: "Om solidariteit te betuigen aan Sicilië”, aldus de koning, vanwege de opvang van de duizenden bootmigranten. Dit zal bij het bezoek ook uitgebreid aan de orde komen.


Kranslegging bij het Altare della Patria in Rome door koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Bron: Nieuws.nl
Bron beeld: Hollandse Hoogte

Een drukte van jewelste op Paleis Noordeinde, waar twee avonden op rij hoogwaardigheidsbekleders werden ontvangen door een stralend koningspaar.

Ons koningspaar ontving vanavond (dinsdag) de voormalig secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon en zijn echtgenote op Paleis Noordeinde. Daarbij droeg Máxima opvallend genoeg (en lekker down to earth) dezelfde outfit van Claes Iversen die ze vandaag droeg in Zeeland.

Het was druk op Noordeinde deze week: maandagavond verwelkomden Willem-Alexander en Máxima ook al de Chinese premier Li Keqiang en zijn vrouw. Die ontmoeting stond in het teken van de goede betrekkingen tussen China en Nederland. De Oranjes gaan zelf ook geregeld naar China voor een bezoekje. Voor die gelegenheid koos de koningin voor een Natan.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen vanavond Ban Ki-moon, de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, op Paleis Noordeinde. Hij neemt zijn vrouw Yoo Soon-Taek mee.

Ban Ki-moon is in Nederland vanwege de lancering van de Global Commission on Adaptation. Deze internationale klimaatcommissie, opgericht op initiatief van Nederland, gaat met landen wereldwijd in gesprek zich te wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

Ban Ki-moon is voorzitter van de commissie.

Het koningspaar kent Ban Ki-moon goed. Willem-Alexander had met hem te maken als voorzitter van de VN-adviesraad water- en sanitatie en Máxima als pleitbezorger voor betere toegang tot financiële diensten.

In 2016 werd Ban Ki-moon ook al eens met zijn vrouw ontvangen op Noordeinde, toen voor een diner.

Bron en beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in