Kroonprinses Elisabeth van België vertrok deze week naar Wales voor haar nieuwe schooljaar. Een kijkje in de royal opleidingskeuken.

Royals, het zijn net mensen. Dus gaan ze ook allemaal anders om met de educatie van hun kinderen. De een kiest een luxe privéschool, de ander ziet heil in openbaar onderwijs. De een houdt de kinderen het liefst dichtbij, de ander vindt een plekje buiten de nationale spotlights juist wenselijk. Voor elk is er wat wils, qua koninklijke kindjes.

More content below the advertising

Kostschool

William en Harry moesten, net als papa Charles, allebei naar een kostschool: Eton. Diana schijnt het vreselijk te hebben gevonden, maar zo doen de Britse royalmannen het nou eenmaal. Al lijkt het sterk de vraag of Will en Harry hun eigen kinderen te zijner tijd ook van huis zullen sturen.

Openbaar onderwijs

Prinses Estelle van Zweden begon vorige week haar schooljaar op een nieuwe school: een openbare school in Stockholm. Dat is voor de Zweden heel normaal, want ook mama Victoria ging naar een openbare basisschool. Al schijnt die van Estelle wel een stuk meer eliteleerlingen te hebben.

Private schools

Will en Kate verhuisden vorig jaar terug van het platteland naar Londen, zodat George specifiek daar naar school zou kunnen. De toekomstige koning van Engeland zit op een privéschool, en zusje Charlotte op een privékleuterschooltje.

Internationale school

Prinses Ingrid van Noorwegen wordt ooit koningin, en daar is haar opleiding ook alvast op ingericht. De dochter van Haakon en Mette-Marit zit op de Internationale School van Oslo. Een privéschool, maar dus ook nog eens met een extra randje. Voor de vergelijk: haar jongere broertje zit wel gewoon op een openbare Montessori-school.

Naar een ander land

Elisabeth van België meldt zich deze week bij Atlantic College in het zuiden van Wales voor haar internationale opleiding. De kroonprinses spreekt al Frans, Engels en Duits, maar zou zich nog verder willen specialiseren in verschillende talen. Het is de bedoeling dat ze tot 2020 op de school, dichtbij het Britse Cardiff, blijft.

 

Leaving for @UWCAtlantic college! #backtoschool2018 !

Een bericht gedeeld door Belgian Royal Palace (@belgianroyalpalace) op

Die school is wel een royal of twee gewend: onze eigen koning Willem-Alexander studeerde er in de jaren ;80, en ook prinses Raiyah bint Al Hussein van Jordanië studeerde er af.

Het zou dus maar zomaar kunnen dat Elisabeth in de komende jaren gezelschap krijgt van een van onze eigen prinsessen. Geruchten dat kroonprinses Amalia naar China wil werden eerder dit jaar ontkracht, maar het is niet ondenkbaar dat zij na het gymnasium ook een tijdje naar het buitenland vertrekt.

Beeld Willem-Alexander: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Koningin Máxima was vanochtend in het Zeeuwse Vlissingen. En werd daar omringd door honderden kinderen.

In de Lasloods in Vlissingen werd het lokale samenwerkingsconvenant muziekonderwijs ondertekend, waar Máxima erevoorzitter van is. En daar waren natuurlijk ook héél veel blije kinderen bij. En de band Bløf, want het is tóch Zeeland. Máxima zong uiteraard meteen lekker mee.

More content below the advertising

In het convenant staan afspraken over het vormgeven van muziekonderwijs in Zeeland de komende jaren. Momenteel krijgen kinderen op veertig procent van alle basisscholen in Zeeland structureel muziekles, in 2021 moet dat tachtig procent zijn.

Máxima droeg een top uit de collectie van Natan.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Koningin Letizia van Spanje neemt een stijlvoorbeeld aan onze eigen koningin Máxima. Pied-de-poule is een ideale print, voor royals.

Letizia kent haar klassiekers, dat toont ze keer op keer. Deze week verscheen ze ten tonele in een prachtige pied-de-poule-design van Hugo Boss. Een jurk die zo bij Máxima in de kast had kunnen hangen.

More content below the advertising
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Queen Letizia (with King Felipe) presiding over the awarding ceremony of the Gold Medals of Merit in the Fine Arts 2017 {Palacio de la Merced Real | Córdoba, Spain | 18 February 2019}. ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ 👗 : Hugo Boss 🧥 : Hugo Boss 👠 : Magrit 👜 : Hugo Boss 💎 : Earrings - Unknown ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ . . . . . . . . #SpanishRoyals #SpanishMonarchy #SpanishRoyalFamily #FamiliaRealEspañola #CasaReal #QueenLetizia #ReinaLetizia #Letizia #LetiziaOrtiz #QueenOfSpain #ReinaDeEspaña #Queen #Royalty #Spain #España #OOTD #LOTD #Fashion #StyleOfTheDay #Style #Moda #FashionInspiration #Stylish #Magrit #HugoBoss #Houndstooth

Een bericht gedeeld door 🇪🇸Spanish Royal Family🇪🇸 (@spanish.royals) op

Onze eigen koningin is namelijk ook dól op de klassieke print, in meerdere kleuren. Hangt hij bij jou al in de kast?

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in