Alsof het nog niet onverwacht genoeg was dat prins Charles brieven schreef aan Nancy Reagan, blijken zijn ontboezemingen aan de voormalig first lady ook nog eens buitengewoon openhartig.

Het is niet altijd gemakkelijk om bekend te zijn. Bij wie durf je je diepste geheimen echt kwijt? Nou, bij iemand die in dezelfde situatie zit bijvoorbeeld. Voor prins Charles was dat de echtgenote van Ronald Reagan, die hij in 1974 leerde kennen via haar man. Er ontpopte een hechte vriendschap van decennialang. Nancy overleed vorig jaar, maar een deel van hun briefwisseling door de jaren heen is nu openbaar gemaakt als deel van een publiek archief.

Lees ook: Opmerkelijke brieven van Diana, die ‘flink wat slaap inhaalde’ op huwelijksreis

“Niemand begrijpt hoe het is, tot het je zelf overkomt”, schreef hij in 1992 over alle geruchten rondom hem, Diana en Camilla. Nancy begreep dat wel: in 1991 kwam er een tell all boek over haar uit. “Mensen scheppen zelf maximale controverse door de wildste dingen te claimen, om daar geld aan te verdienen”, aldus Charles. "Het gaat van kwaad naar erger."

In de archieven is niet terug te vinden of Charles ooit wél de waarheid over zijn huwelijk deelde met Mrs. Reagan. Niet in briefvorm waarschijnlijk, maar de kans dat de twee er samen over hebben gesproken is groot. Ook te lezen in de briefwisseling: "Ooit zal ik je mijn hele verhaal vertellen. Het is een Griekse tragedie, je kunt er een prachtig toneelstuk van maken.”


Tweeënnegentig kaarsjes blaast ze vandaag uit, en om dat te vieren trekken de Britten alles uit de kast voor hun koningin.

Normaliter viert de koningin haar verjaardag privé, en worden er om twaalf uur ’s middags alleen wat schoten gelost om haar nieuwe leeftijd te vieren. Maar om onduidelijke redenen, is 2018 anders. Dat brengt natuurlijk het gerucht met zich mee dat het Elizabeths laatste verjaardag als vorst is, maar dat ontkent het paleis nog altijd met klem.

Vandaag (zaterdag) viert de queen haar verjaardag met haar landgenoten in de Royal Albert Hall, waar een groot concert wordt gegeven dat om 21.00 uur ’s avonds (Nederlandse tijd) ook te zien zal zijn op de BBC.

En voor Elizabeth komen niet de minste artiesten opdraven: Sting, Shaggy, Kylie Minogue, Tom Jones, Shawn Mendes en Ladysmith Black Mambazo behoren tot de gelukkigen die de koningin in levende lijve een happy birthday mogen wensen.

Harry en Meghan zijn zeker van de partij, net als Harry’s nichtjes en naar verluidt ook Charles en Camilla, maar Will en Kate laten vermoedelijk verstek gaan. Die hebben wel iets anders aan hun hoofd.

The Queen’s Birthday Party is op 21 april live te zien, om 21.00 uur op BBC One.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in 

Ben jij net als wij helemaal in de ban van Dutch design en de modekeuzes van Máxima? Dan is dit boek over designer Jan Taminiau echt iets voor jou.

Met het vijfde jubileum van koningsdag in de kijker, komen er heel wat boeken uit over koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Maar het nieuwe boek over Jan Taminiau is misschien wel de mooiste van allemaal.

In het boek wordt aan de hand van tientallen topstukken van de Nederlandse designer de rijkdom en diepte van zijn werk getoond. Klassiek, vrouwelijk, conceptueel en experimenteel: een Taminiau heeft het allemaal. En dat levert vanzelfsprekend prachtige plaatjes en verhalen op.

Jan Taminiau is vanaf dinsdag overal verkrijgbaar.

Beeld: Uitgeverij Waanders/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in