Door de eeuwen heen zijn honden altijd zeer geliefd geweest binnen koninklijk huizen overal ter wereld.

De Franse Marie-Antoinette stond erom bekend onafscheidelijk te zijn van haar mopshondje, Mops. Over de Britse Charles I werd wel gezegd dat hij meer bezig was met zijn vele King Charles spaniëls dan met het land regeren. En Rainier van Monaco liet door Cartier een poedel van diamant maken om de liefde van prinses Grace voor haar hond Oliver te vereeuwigen.

De koninklijke viervoeters
Het hebben van honden is een traditie die door de huidige generatie nog steeds met liefde wordt voortgezet. We maken een rondje langs de koninklijke viervoeters die vandaag de dag in de paleistuinen hun poot oplichten.

De corgi’s en dorgi’s van Elizabeth

Article continues after the ad

Al sinds haar vroege jeugd zijn corgi’s de steun en toeverlaat van de vorstin van Engeland. Tijdens de viering van haar 90ste verjaardag bevestigde zij het belang van de kortpotige hondjes in haar leven opnieuw door zich met haar belangrijkste corgi’s, Willow en Holly, en dorgi’s (een kruising tussen een Corgi en een dachshund), Vulcan en Candy, te laten vastleggen door topfotografe Annie Leibovitz. Op landgoed Sandringham is er een speciaal hoekje ingericht als begraafplaats voor alle koninklijke honden.

De Chihuahua van Charlene

Prinses Charlene van Monaco is een bekend dierenrechtenactiviste en heeft haar hele leven al honden gehad. Haar chi-pin (kruising tussen een chihuahua en een dwerg pincher), Monte, mag zo nu en dan mee als zij haar opwachting maakt bij een event.

De labradors van Willem-Alexander en Máxima

Sinds 2015 prijken er op het familieportret van onze koning niet één maar twee zwarte labradors: Skipper en Nala. Skipper, de oudste, raakte in 2012 ernstig gewond tijdens een eendenjacht langs de Dinkel. Hij sloeg daarbij over de kop en raakte in coma. Drie weken lang was hij onder intensieve verzorging van een dierenarts waarna de hond weer voldoende was hersteld om terug te keren naar Wassenaar. Hoezeer de Oranjes begaan waren met hun huisdier, bleek een jaar later, toen Skipper zijn debuut maakte bij de fotosessie op de Eikenhorst als volwaardig gezinslid.

De labradoodles van Haakon en Mette-Marit

Bij de Noorse kroonprins- en prinses maken twee zwarte labradoodles het gezin compleet. De oudste, Milly Kakao, beviel een paar jaar geleden van maar liefst negen pups, waarvan zij er eentje hielden die zij Muffin Krakebolle noemden.

De shiba inu van Naruhito en Masako

De kroonprins- en prinses van Japan houden honden van het Japanse hondenras shiba inu. De shiba behoort tot de zes inheemse Japanse spitsrassen. Nadat hun geliefde shibu Mari een aantal jaar geleden overleed, verwelkomde zij nieuwe hond Yuri in het gezin.

De cocker spaniël van William en Kate

Lupo, de Engelse cocker spaniël van de Britse prins William en Kate, was een huwelijkscadeau van James Middleton, de broer van Kate. De hond was een pup van de hond van de ouders van Kate en James. Zes jaar later is de koninklijke hond zo populair dat er in Engeland zelfs een stijging was in de diefstal van het ras.

De border collie van Frederik en Mary

 

En søndag morgen i Fredensborg Slotshave med Grace. ? H.K.H. Kronprinsessen ©

Een bericht gedeeld door DET DANSKE KONGEHUS (@detdanskekongehus) op

Afgelopen zomer breidden kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken hun gezin uit met de border collie Grace. De pup bracht weer nieuwe vreugde, nadat Frederik, Mary en hun vier kinderen in april afscheid moesten nemen van de 12-jarige Ziggy. Grace is een border collie uit dezelfde familie als Ziggy.