Zonder gaan ze ab-so-luut niet op reis. En dat geldt niet alleen voor de leden van ons koningshuis, elke royal heeft dit in zijn of haar koffer - alles om vervelende situaties te voorkomen.

Voor leden van het koningshuis gelden tal van etiquette - bijvoorbeeld dat zíj beginnen met de conversatie, niet de persoon aan wie ze worden voorgesteld. Maar er zijn ook situaties waarin bepaalde regels wel logisch zijn. 

Respect
Bijvoorbeeld dat leden van het koninklijk huis - waar ook ter wereld - reizen met zwarte kleding in hun bagage. Voor het geval dat er een naaste sterft als zij in het buitenland zitten en zij toch direct hun respect kunnen tonen door zwart te dragen. Of als er een prominent sterft in het land waar zij op bezoek zijn; ook dan is het de norm om vanaf de bekendmaking zwart te dragen.

Lees ook: 10 Afternoon tea regels volgens Downton Abbey (en waarom je nooit meer 'high tea' mag zeggen)

Zelfs in 'Downton Abbey'
Toen de vader van prinses Diana stierf op het moment dat de Britse koninklijke familie in de Alpen op ski-vakantie was, werd in geen tijd de zwarte kleding tevoorschijn gehaald en ging de reis direct terug naar Engeland. En op het moment dat de vader van The Queen overleed, terwijl zij en prins Philip de big five vereeuwigden in Kenia - ver weg van hun vakantiebasis en hun koffers - filmden de aanwezige cameramannen hen niet; om zo hun respect te tonen en te wachten tot de koningin en haar eega zich in het zwart hadden gehuld.

Soms gaat het mis
Zelfs in tv-serie Downton Abbey stond dit onderwerp centraal. Maar het is niet alleen een heel belangrijke regel bij koninklijke families, ook staatshoofden leven deze etiquette na: óf je pakt een zwart ensemble standaard in, óf je zorgt dat je heel snel zwarte kledingstukken kunt kopen als dat nodig mocht zijn.
Het komt heel soms voor dat staatshoofden daar niet van op de hoogte zijn, zoals de toenmalige Turkse president Abdullah Gül in 2013. Hij en zijn vrouw Hayrünnisa hadden een ontmoeting met de Zweedse royals de dag nadat de Zweedse prinses Lilian (97) was overleden. In plaats van sobere kleding te dragen - zoals de leden van het Zweedse koninklijk huis - droeg de vrouw van Gül een felblauwe creatie tijdens hun bezoek aan het Scandinavische land, terwijl zij volgens de regels juist haar meest sobere ensemble had moeten kiezen. Pas op dag drie van het bezoek waren het Turkse staatshoofd en zijn eega van top tot teen gehuld in zwart.

Zo blijkt wel weer: als royal én staatshoofd moet je overal op voorbereid zijn.

Bron beeld: Hollandse Hoogte

Dat ze gezinsuitbreiding on the brain hadden, wist iedereen. Dat het zo snel zou gaan, was voor velen een verrassing. Hoewel de voortekenen er achteraf best wel waren.

Heel veel hoeraatjes voor Harry en Meghan, die in het voorjaar van 2019 (in april volgens de eerste bronnen) hun eerste kindje verwachten. De twee lieten er na hun bruiloft halverwege mei geen gras over groeien en kondigden vanuit Australië aan blij nieuws te hebben. Een perfect getimede boodschap, want a) ze gunden nichtje Eugenie zo lekker de spotlights tijdens haar royal wedding en b) als hun tour morgen van start gaat, is er toch geen ontkennen meer aan.

Dat ontkennen gaat trouwens al een paar weken heel lastig. Op deze vier momenten roken we al onraad.

  1. De verdachte snit van de Jason Wu-jurk die ze begin september droeg in Londen.

     

  2. Mama Doria die haar enthousiasme niet kon bedwingen - de moeder van Meghan werd op een babycursus gespot in Los Angeles. Zij zou nog voor baby Windsor er is naar Londen willen verhuizen. 
  3. Die eeuwige jas bij de wedding van Eugenie. Ze trok 'm pas binnen uit, en de manier waarop-ie dichtgeknoopt was, was ook best bijzonder: alleen de bovenste twee knoopjes.
  4. De Australische multomappen: Meghan stapte met twee grote mappen voor haar middenrif een auto in na aankomst in Sydney. Alsof er geen assistent is voor dat soort draagwerk.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Ja hoor! Babynieuws in Kensington Palace. Harry en Meghan verwachten, nog geen vijf maanden na hun sprookjesbruiloft, een kindje!

Het was het nieuws waar eigenlijk de hele wereld al op zat te wachten... wanneer zouden Harry en Meghan werk maken van hun grote kinderwens? Zo snel mogelijk, bleek het antwoord. Kensington Palace maakte het nieuws vanochtend (maandag) bekend, onder andere via Instagram.

"De Duke and Duchess of Sussex maken met veel blijdschap bekend dat de duchess een baby verwacht in voorjaar 2019", valt te lezen op de officiële kanalen van Kensington Palace. "Ze waarderen de steun die ze sinds hun huwelijk hebben mogen ontvangen, en zijn dolgelukkig dat ze dit blije nieuws nu met het publiek kunnen delen."

De geruchten gingen al een tijdje. De afgelopen weken liet Meghan zich meer en meer in donkere en losvallende kleding zien. Ook haar lokken paste ze aan, volgens velen een teken aan de wand.

En nu is het dus echt zover: er komt een prinsje of prinsesje bij. Een neefje of nichtje voor George, Charlotte en Louis, en nóg een achterkleinkind voor koningin Elizabeth. Heeeeerlijk.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in