We maken prins George al vier jaar mee, en een ding valt op: hij draagt altijd een korte broek. Ook in december. 

Het weer moet wel heel bar en boos zijn voordat de Britse prins een lange broek aan mag trekken. Maar waarom?

Geen modestatement
Etiquette-experts laten weten dat er een goede reden voor is: en die heeft niets te maken met mode, maar eerder met een aristocratische traditie. 

Ook altijd in korte broek: George' vader William, hier bij de doop van prins Harry.
Ook altijd in korte broek: George' vader William, hier bij de doop van prins Harry.

Upper class
"Het is erg Engels om een jongen shorts aan te trekken", laat etiquette-kenner William Hanson weten. "Een lange broek is bestemd voor oudere jongens. Dat jongetjes een korte broek horen te dragen, is een ongeschreven regel van de upper class, hier in Engeland."

Lees ook: Deze koninklijke regel brak prins William voor zijn zoontje George

"Hoewel de tijden langzaam aan het veranderen zijn, wordt het gezien als iets uit de middenklasse als een kleine jongen een lange broek draagt - als iets provinciaals", vertelt Hanson. "En geen enkele zichzelf respecterende aristocraat wil zo worden gezien."

Pas als ze acht jaar zijn
De traditie bestaat al lang in de Britse koninklijke familie: ook prinsen William en Harry waren voornamelijk te zien in kort broek, tot de twee oud genoeg waren om een lange broek te dragen. Hanson: "Meestal gebeurt dat rond hun achtste jaar."

De eerste jaren in een jurk
In de zestiende eeuw droegen jongens de eerste twee jaar van hun leven een jurk (die nu nog tevoorschijn wordt gehaald voor een doopplechtigheid), daarna werden ze gekleed in iets wat steeds meer op een broek begon te lijken.

In het geval van William en Kate is het waarschijnlijker, aldus Hanson, dat ze helemaal het 'klasse-verschil' niet willen benadrukken, maar dat ze vooral een traditie in ere willen houden.

Zelden zagen we Prinses Charlène van Monaco zo ontspannen. Na de overwinning van Daniel Ricciardo op het stratencircuit van Monaco (Formule 1) feliciteerde de prinses hem met een grote fles champagne.

Of ze ook een slokje wilde? Ja hoor! Zonder pardon zette ze de fles Cabbon champagne aan haar mond.

De coureur, Prins Albert, Andrea Casiraghi en Pierre Casiraghi zien de humor er ook wel van in. Santé!

Beeld: ANP.

Koningin Máxima straalde tijdens het gala voor de vijftigste verjaardag van Kroonprins Frederik van Denemarken in een jurk van één van haar favoriete ontwerpers: Jan Taminiau.

Bijzonder was dat de jurk tot eerder deze week werd vertoond op de expositie van Taminiau's werk op Utrecht Centraal. Toen de jurk uit de collectie werd verwijderd, wist iedereen wel hoe laat het was en inderdaad: Máxima droeg 'm met verve tijdens het gala-diner.

Máxima droeg de jurk ook al tijdens een feestelijk diner voor de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander vorig jaar.

Japanse zaal

Taminiau liet zich voor de jurk inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De bamboe en kersenbloesem die daarop te zien zijn, brachten de ontwerper op het idee voor de stengels en dwarrelende bloemen op de japon.

Máxima zat zaterdagavond tijdens het galadiner vlakbij de jarige Frederik. Ook de Deense koningin Margrethe, de Noorse kroonprins Haakon, koningin Mathilde van België en de Zweedse koning Carl Gustaf zitten aan tafel met Frederik.

Koning Willem-Alexander zat bij Frederiks echtgenote kroonprinses Mary, de Zweedse koningin Silvia en groothertog Henri van Luxemburg, waar hij deze week op Staatsbezoek was.

Het was een feestelijke dag in Denemarken.

Beeld: Hollandse Hoogte/ANP. Bron: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in