We maken prins George al vier jaar mee, en een ding valt op: hij draagt altijd een korte broek. Ook in december. 

Het weer moet wel heel bar en boos zijn voordat de Britse prins een lange broek aan mag trekken. Maar waarom?

Geen modestatement
Etiquette-experts laten weten dat er een goede reden voor is: en die heeft niets te maken met mode, maar eerder met een aristocratische traditie. 

Ook altijd in korte broek: George' vader William, hier bij de doop van prins Harry.
Ook altijd in korte broek: George' vader William, hier bij de doop van prins Harry.

Upper class
"Het is erg Engels om een jongen shorts aan te trekken", laat etiquette-kenner William Hanson weten. "Een lange broek is bestemd voor oudere jongens. Dat jongetjes een korte broek horen te dragen, is een ongeschreven regel van de upper class, hier in Engeland."

Lees ook: Deze koninklijke regel brak prins William voor zijn zoontje George

"Hoewel de tijden langzaam aan het veranderen zijn, wordt het gezien als iets uit de middenklasse als een kleine jongen een lange broek draagt - als iets provinciaals", vertelt Hanson. "En geen enkele zichzelf respecterende aristocraat wil zo worden gezien."

Pas als ze acht jaar zijn
De traditie bestaat al lang in de Britse koninklijke familie: ook prinsen William en Harry waren voornamelijk te zien in kort broek, tot de twee oud genoeg waren om een lange broek te dragen. Hanson: "Meestal gebeurt dat rond hun achtste jaar."

De eerste jaren in een jurk
In de zestiende eeuw droegen jongens de eerste twee jaar van hun leven een jurk (die nu nog tevoorschijn wordt gehaald voor een doopplechtigheid), daarna werden ze gekleed in iets wat steeds meer op een broek begon te lijken.

In het geval van William en Kate is het waarschijnlijker, aldus Hanson, dat ze helemaal het 'klasse-verschil' niet willen benadrukken, maar dat ze vooral een traditie in ere willen houden.

Het klinkt bijna als een sprookje: prinses draagt broek van klein jeansbedrijfje die íedereen nu wil hebben, waardoor er een wachtlijst van drie maanden is.

Het gaat om de zwarte jeans die Meghan Markle droeg toen ze op 18 januari samen met Harry Cardiff Castle in Wales bezocht. Maker van die jeans is de firma Hiut Denim, een klein bedrijfje dat de aanvraag sinds die beruchte dag niet meer aan kan.

Wereldwijd

Die aanvragen komen overigens niet alleen van de Britten, maar ook uit Parijs en New York. David Hieatt die het bedrijfje runt met zijn vrouw Claire: ‘Sinds die dag is het gekkenhuis op onze site. De bestellingen hebben nu een wachttijd van drie maanden. We hebben meer mensen aangenomen en gaan verhuizen naar een nieuwe fabriek. Het Meghan effect is opmerkelijk.’ Op de wachtlijst voor een jeans van 175 pond… Go Hiut! En dank je, Meghan!

De jeans, zoals je 'm vindt op https://hiutdenim.co.uk/products/the-dina

 

 

Bron: Daily Mail Beeld: Getty Images, Hiut Denim

 

 

Menig royal houdt wel van een goede recycle, maar prinses Anne neemt dat wel héél serieus: zij droeg van de week een outfit van bijna veertig jaar oud.

De Princess Royal (de dochter van koningin Elizabeth) kwam naar de viering van Commonwealth Day  in een prachtige mantel met matchende hoed, tas, schoenen en handschoenen.

Een bekend ensemble voor Anne-watchers, want deze look heeft ze al veel vaker gedragen. Ze werd er voor het eerst in gespot tijdens de Royal Ascot van 1980, maar droeg ‘m ook in 1985, 1990 (weer bij de Ascot) en 2015.Met haar decennia-oude recycle volgt Anne helemaal de trend van dit moment: tijdens de Oscaruitreiking verscheen actrice Rita Moreno (West Side Story) ook al in een look van vele jaren geleden: 56 in haar geval.

Beeld: Getty Images