We maken prins George al vier jaar mee, en een ding valt op: hij draagt altijd een korte broek. Ook in december. 

Het weer moet wel heel bar en boos zijn voordat de Britse prins een lange broek aan mag trekken. Maar waarom?

Geen modestatement
Etiquette-experts laten weten dat er een goede reden voor is: en die heeft niets te maken met mode, maar eerder met een aristocratische traditie. 

Ook altijd in korte broek: George' vader William, hier bij de doop van prins Harry.

Upper class
"Het is erg Engels om een jongen shorts aan te trekken", laat etiquette-kenner William Hanson weten. "Een lange broek is bestemd voor oudere jongens. Dat jongetjes een korte broek horen te dragen, is een ongeschreven regel van de upper class, hier in Engeland."

Lees ook: Deze koninklijke regel brak prins William voor zijn zoontje George

"Hoewel de tijden langzaam aan het veranderen zijn, wordt het gezien als iets uit de middenklasse als een kleine jongen een lange broek draagt - als iets provinciaals", vertelt Hanson. "En geen enkele zichzelf respecterende aristocraat wil zo worden gezien."

Pas als ze acht jaar zijn
De traditie bestaat al lang in de Britse koninklijke familie: ook prinsen William en Harry waren voornamelijk te zien in kort broek, tot de twee oud genoeg waren om een lange broek te dragen. Hanson: "Meestal gebeurt dat rond hun achtste jaar."

De eerste jaren in een jurk
In de zestiende eeuw droegen jongens de eerste twee jaar van hun leven een jurk (die nu nog tevoorschijn wordt gehaald voor een doopplechtigheid), daarna werden ze gekleed in iets wat steeds meer op een broek begon te lijken.

In het geval van William en Kate is het waarschijnlijker, aldus Hanson, dat ze helemaal het 'klasse-verschil' niet willen benadrukken, maar dat ze vooral een traditie in ere willen houden.

Meghan heeft heel wat outfits nodig voor haar Australische tour, en zal dus ongetwijfeld op zoek zijn gegaan naar royal inspiratiebronnen. Inclusief Máxima, zo lijkt het nu.

De duchess of Sussex verscheen vorige week ten tonele in een prachtig design van het Brits/Servische Roksanda. Enne... dat merk kennen wij in Nederland natuurlijk heel goed.

Onze eigen koningin Máxima heeft veel succes gehad met haar ontwerpen van Roksanda Ilinčić. Niet alleen was dit prachtige jumpsuit dat Máxima vorig jaar droeg van haar makelij, misschien wel Máxima's beroemdste outfit komt uit handen van Roksanda.

Dan hebben we het over de blauwe jurk met klokmouwen (sowieso Máxima's ding) die de koningin onder andere droeg tijdens een bezoek aan Mexico. Het is ook deze jurk die haar vorig jaar samen met man Willem-Alexander op de best dressed couples-lijst van Vanity Fair zette. Dat wil Meghan natuurlijk óók wel.

Beeld: ANP/Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Ons koningspaar voegt zich morgen (dinsdag) bij koningin Elizabeth, en het paleis duikt speciaal voor die gelegenheid in de oude doos. Prachtig.

Het beloven een paar heerlijke royaldagen te worden, want Willem-Alexander en Máxima gaan dinsdag en woensdag op bezoek bij koningin Elizabeth, premier Theresa May én prins Charles en Camilla. Daarmee wordt ons huidige koningspaar de derde generatie Oranjes die op bezoek gaat bij Buckingham Palace.

In maart 1958 reisden de queen en prins Philip af naar Nederland, en in 1972 staken koningin Juliana en prins Bernhard (met twee van hun dochters) op hun beurt de Noordzee over. In 1982 vond het laatste officiële Oranje staatsbezoek aan Groot-Brittannië plaats: toen gingen koningin Beatrix en prins Claus op bezoek. Het koninklijk huis heeft er uiteraard prachtige foto's van.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vanaf dinsdag brengt het Koningspaar een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk! 🇬🇧🇳🇱Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn de derde generatie die een bezoek brengt aan Queen Elizabeth. In maart 1958 brachten Queen Elizabeth en Prince Philip een staatsbezoek aan Nederland. Een tegenbezoek van Koningin Juliana en Prins Bernhard volgde in 1972 en tien jaar later reisden Koningin Beatrix en Prins Claus naar het Verenigd Koninkrijk voor een staatsbezoek. Benieuwd naar het programma van volgende week? Zie link in bio. #tbt #throwbackthursday #koning #koningin #queen #prins #prinses #NLUK #staatsbezoek #NorthSeaNeighbours 📸 ANP

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis) op

Vlak na zijn kroning gingen koning Willem-Alexander en koningin Máxima wel langs bij koningin Elizabeth (toen op Windsor Castle), maar daar ging het niet om een officieel staatsbezoek. Wat dat betreft is deze week een primeur. Wij hebben er zin in!

Beeld: Koninklijk Huis

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in