‘Een paar weken na de bruiloft sneed ik mijn polsen door’

Ze was zó ongelukkig in haar huwelijk, dat ze er al na een paar weken een einde aan probeerde te maken. Diana’s verhaal wordt – ook bijna twintig jaar na haar dood - tragischer en tragischer.

In de aanloop naar het twintigste jubileum van de sterfdag van prinses Diana (op 31 augustus) komen er veel details vrij over haar ongelukkige huwelijk met Charles. Ze deelde haar verhaal in de jaren ’90 met biograaf Andrew Morton via top secret bandopnames die nu alsnog het levenslicht zien. En waarop Diana pijnlijk openhartig was.

In het boek, dat in 1992 gepubliceerd werd, was al te lezen over Diana’s meerdere zelfmoordpogingen. ‘Vrienden’ van de prinses zouden er openhartig over verteld hebben. Maar pas nu het boek opnieuw uitkomt met transcripties van de bandjes die Diana speciaal voor Andrew opnam, blijkt dat Diana zelf sprak over haar eerste zelfmoordpoging.

Lees ook: Prins Harry bekent dat hij bijna een zenuwinzinking had na de dood van Diana

“Ik had enorm veel hoop voor onze huwelijksreis”, zei Diana op de tapes. “Op dat punt had ik vreselijke boulimia. Ik at alles wat ik kon vinden, en gaf twee minuten daarna over. En ik was zo moe, om alle verkeerde redenen. Ik droomde elke nacht over Camilla, zij was echt mijn obsessie. Ondertussen werd ik dunner en dunner.”

Na de huwelijksreis verbeterde de situatie geenszins. “Mensen begonnen commentaar te hebben op mijn figuur. Het ging steeds slechter met me. In oktober was ik zó depressief dat ik mijn polsen probeerde door te snijden met een scheermesje. Het bleef maar regenen. Ik ging naar Londen om in behandeling te gaan. Daar kwam elke psychiater die ze maar konden bedenken langs om me Valium en wat nog meer te geven.”

Niet veel later raakte Diana zwanger, en werd ze ook een stukje gelukkiger. Maar dat geluk, zo weten we nu, was van korte duur.
Het boek Diana: Her True Story – In Her Own Words komt op 17 juni uit.

Zelden zagen we Prinses Charlène van Monaco zo ontspannen. Na de overwinning van Daniel Ricciardo op het stratencircuit van Monaco (Formule 1) feliciteerde de prinses hem met een grote fles champagne.

Of ze ook een slokje wilde? Ja hoor! Zonder pardon zette ze de fles Cabbon champagne aan haar mond.

De coureur, Prins Albert, Andrea Casiraghi en Pierre Casiraghi zien de humor er ook wel van in. Santé!

Beeld: ANP.

Koningin Máxima straalde tijdens het gala voor de vijftigste verjaardag van Kroonprins Frederik van Denemarken in een jurk van één van haar favoriete ontwerpers: Jan Taminiau.

Bijzonder was dat de jurk tot eerder deze week werd vertoond op de expositie van Taminiau's werk op Utrecht Centraal. Toen de jurk uit de collectie werd verwijderd, wist iedereen wel hoe laat het was en inderdaad: Máxima droeg 'm met verve tijdens het gala-diner.

Máxima droeg de jurk ook al tijdens een feestelijk diner voor de vijftigste verjaardag van Koning Willem-Alexander vorig jaar.

Japanse zaal

Taminiau liet zich voor de jurk inspireren door het behang in de Japanse Zaal van Paleis Huis ten Bosch. De bamboe en kersenbloesem die daarop te zien zijn, brachten de ontwerper op het idee voor de stengels en dwarrelende bloemen op de japon.

Máxima zat zaterdagavond tijdens het galadiner vlakbij de jarige Frederik. Ook de Deense koningin Margrethe, de Noorse kroonprins Haakon, koningin Mathilde van België en de Zweedse koning Carl Gustaf zitten aan tafel met Frederik.

Koning Willem-Alexander zat bij Frederiks echtgenote kroonprinses Mary, de Zweedse koningin Silvia en groothertog Henri van Luxemburg, waar hij deze week op Staatsbezoek was.

Het was een feestelijke dag in Denemarken.

Beeld: Hollandse Hoogte/ANP. Bron: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in