Ooit hintte Lady Di al in een interview: "Er waren drie mensen in ons huwelijk, dat was te veel." Daarmee doelende op de affaire tussen Charles en Camilla Parker Bowles.

Maar in de documentaire die National Geographic gisteravond uitzond, laat Diana zich écht heel duidelijk en uitgebreid uit over de huwelijkscrisis en over haar 'korte gesprek' met Camilla. 

In her own words
In Diana: in her own words vertelt Diana voor het eerst hoe ze Camilla confronteerde met de verhouding die uiteindelijk tot de spraakmakende scheiding leidde. De affaire tussen Charles en zijn jeugdliefde Camilla begon al kort na de bruiloft. In 1996 ging het royal paar definitief uit elkaar.

Lees ook: Best of Diana: de 'revenge dress'

Schokkend
Bijzonder en tegelijk schokkend om Diana nu zelf aan het woord te horen. Niet in de laatste plaats omdat ze beeldend vertelt welke drama's zich hebben afgespeeld tussen de drie. Op een feestje in 1989 waar Diana ("Ik wilde haar niet langer begroeten met een kus") voor het eerst alleen de hand van Camilla schudt ("Ik was blij dat dat achter de rug was"), mist Diana ineens Charles en Camilla.

'Ik wil even met je praten'
Ze gaat naar hen op zoek - al wordt ze tegengehouden door andere gasten: "Ze zeiden: 'Diana, ga niet naar beneden.'" Maar dat doet de prinses toch, en in een kamer treft ze Charles, Camilla en een - voor Diana onbekende - vriend van de twee. "Ik zei tegen Camilla: 'Ik wil graag even met je praten als dat kan. Camilla voelde zich heel ongemakkelijk, liet haar hoofd zakken en zei: 'Ja, goed.'"

Doodsbang voor haar rivale
Diana: "Ik zei tegen de twee mannen: 'Oké jongens, ik heb even een kort gesprekje met Camilla. Ik kom straks weer naar boven.' Ze renden naar boven als kippen zonder kop en ik vóelde dat daar de hel was losgebroken. Camilla en ik gingen zitten, ik was doodsbang voor haar. Ik zei: 'Camilla, ik wil dat je weet dat ik precies doorheb wat er gaande is.' Ze antwoordde dat ze niet wist waar ik het over had. Ik zei: 'Ik weet wat er tussen jou en Charles aan de gang is. Ik wil dat je dat weet.'"

'Je hebt alles wat je hartje begeert'
Het antwoord van Camilla noemt Diana "heel interessant". "Camilla zei: 'Je hebt alles wat je hartje begeert. Alle mannen in de wereld worden verliefd op jou. Je hebt twee mooie kinderen, wat wil je nog meer?' Ik zei: 'Ik wil mijn man.'"

Beluister hier het openhartige fragment waarin Diana in haar eigen woorden de geschiedenis vertelt:

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Queen Elizabeth weet wel wat ze cadeau geeft: ze schonk prins Harry en zijn Meghan het prachtige York Cottage voor hun huwelijk.

De cottage staat op de gronden van haar landgoed Sandringham in Norfolk, waar de koningin zelf ook graag veel tijd doorbrengt. Zo’n geschenk is koninklijke traditie: Will en Kate kregen ook een buitenverblijf na hun jawoord.

Het idee is dat de newlyweds een plekje hebben waar ze naartoe kunnen gaan om te genieten van hun rust, zonder nieuwsgierige toeristen (die ze bij Kensington Palace natuurlijk volop hebben) en fotografen.

Ook als er straks eventueel babynieuws aankomt, kan zo’n huis goed van pas komen. Will en Kate kozen er bijvoorbeeld voor om hun kinderen de eerste jaren van hun leven te laten opgroeien op het platteland.

Zij keerden pas afgelopen september definitief terug naar Londen, omdat prins George daar naar de basisschool gaat.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in