"Het was de gelukkigste periode op Kensington", herinnert Darren McGrady zich de vier jaar dat hij werkte als prinses Diana's privé chef-kok op Kensington Palace. Hij had al elf jaar Queen Elizabeth II op Buckingham Palace voorzien van culinaire hoogstandjes, toen Diana hem vroeg om voor haar en de prinsen William en Harry te koken.

De drie woonden op Kensington Palace nadat Diana en prins Charles uit elkaar waren gegaan. Darren McGrady verliet daarmee naar eigen zeggen "de formele Downton Abbey-achtige sfeer" en maakte kennis met de wereld van Diana, die volgens de kok een 'warmere, meer persoonlijke' manier van leven - en eten - had.

Gewoon eten in de keuken
Weg waren de lange tafels die werden gebruikt voor grootse diners. Diana gaf de voorkeur aan een ronde tafel, waaraan maximaal tien personen konden zitten, zodat ze contact kon maken met iedereen. En soms at ze gewoon in de keuken. Darren: "Dan praatten we over van alles en nog wat, terwijl ik opruimde."

'Ik maak het zelf wel even'
Zoiets is hoogst ongebruikelijk voor leden van het koningshuis. Darren: "Niemand anders deed zoiets. Als op Buckingham Palace de koningin de keuken betrad, moest het keukenpersoneel direct stoppen met datgene waar ze mee bezig waren, de pannen aan de kant schuiven, drie stappen naar achteren doen en buigen. Terwijl Diana op Kensington Palace de keuken in kon stormen en zei: 'Ik heb zo'n zin in koffie! O, je bent druk, ik maak het zelf wel even. Wil je ook koffie?'"

Lees ook: Prins William lijkt meer op zijn moeder dan hij denkt

Prinses Diana volgde een strict dieet
Diana heeft jarenlang geworsteld met de eetziekte boulimia. In de tijd die daarna volgde, bleef de haat-liefdeverhouding met eten. Ja, ze at, maar wel zo light mogelijk - en daar mocht niemand van op de hoogte zijn. Darren: "Op een dag zei ze tegen me: 'Ik wil dat jij korte metten maakt met de vetten in mijn eten, dan maak in korte metten met de koolhydraten in de sportschool."

'We wisten van niets'
"We veranderden álles", vertelt Diana's voormalige culinaire steun en toeverlaat. "Ik gooide mijn Buckingham Palace-receptenboek weg en stortte me helemaal op de gezonde maaltijden. Toen Diana nog woonde op Buckingham Palace, was haar boulimia absoluut iets wat verborgen werd gehouden. We wisten van niets."

Gek op vis
"Pas toen ze ervoor uitkwam, viel bij de koks ook het kwartje en zagen we dat ze heel gezond ging eten. Ze was bijvoorbeeld gek op gevulde paprika, gevulde aubergine en vis." Maar rood vlees ging in de ban. "Het enige rode vlees dat Diana at, was lamsvlees. En alleen als ze die avond de gastvrouw was, anders niet."

Ze at stiekem de light-versie
Diana vroeg voor een diner altijd de vetvrije variant van een gerecht aan Darren. "Zij kreeg dan als ze gasten had steevast de light-versie, terwijl de rest van de mensen de 'vette' variant at. Die zag er precies hetzelfde uit, niemand merkte het verschil."

Harry en William waren gek op fastfood
Maar Diana mocht dan nog zo gezond eten, haar zoons hadden een heel andere voorkeur: Harry en William wilden, net als 'gewone kinderen', ook een keer naar de McDonald's. "Ik weet nog dat prinses Diana een keer tegen me zei: 'We lunchen niet hier, ik neem de jongens mee naar de McDonald's. Ik antwoordde: 'O mijn hemel, koninklijke hoogheid, ik kan dat ook: hamburgers bakken. 'Nee', zei ze, 'ze willen dat speeltje.'"
"Ja, de jongens waren gek op de McDonald's, of ze aten ergens lekker pizza of Amerikaanse potato skins. Het zijn dan wel prinsen, maar qua eten hadden ze dezelfde voorkeuren als alle andere kinderen."

Ons koningspaar gaat komende week op bezoek bij de Britse royals. En hoewel die elkaar natuurlijk nog wel eens tegenkomen, is zo'n officieel bezoek al best even geleden.

Voor royalliefhebbers wordt volgende week een feest: Willem-Alexander en Máxima gaan op tweedaags staatsbezoek naar Londen, logeren op Buckingham Palace en treffen naast koningin Elizabeth óók Charles en Camilla én premier Theresa May. Op Nouveau.nl doen we er uiteraard uitgebreid verslag van.

De Oranjes waren in 2013 voor het laatst op Buckingham Palace, toen om als nieuwe koning en koningin kennis te maken met queen Elizabeth. Eerder dat jaar werden ze nog samen gezien met Charles en Camilla, die naar onze troonwisseling kwamen.

In 2014 trof Máxima Camilla nog een keer, tijdens de Franse herdenking van de 70e verjaardag van D-Day. Een jaar later vloog Máxima naar Londen om samen met Kate Middleton deel te nemen aan de Britse Dodenherdenking.

Of de Oranjes Will en Kate ook deze ronde treffen is nog niet bekend: er is dinsdagavond wel een staatsbanket op het paleis, dus wie weet...

Meghan en Harry zijn dan uiteraard nog in Australië. Op die ontmoeting zullen we dus gewoon moeten blijven wachten.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Prinses Charlene vloog deze week naar New York voor de Princess Grace Awards. Zonder man Albert, maar mét maatpak.

De Monegaskische royal was aanwezig bij de chique prijsuitreiking in restaurant Cipriani aan Broadway. De Princess Grace Award wordt elk jaar uitgereikt aan artistiekelingen die zich in het afgelopen jaar onderscheiden hebben. Een hele eer dus, zeker als je het beeldje (een bronzen Grace) ook nog eens uit handen van haar schoondochter krijgt.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

GOSTARAM? A #princesaCharlene de #Monaco participou da Festa de #Gala Princesa Grace 2018, realizada na #NewYork #Cipriani 25 Broadway. O evento de caridade foi criado pelo príncipe Rainier III de Mônaco há 36 anos, para honrar o legado da Fundação #GraceKelly, que apoia talentos no mundo do teatro, dança e cinema, dando doações em forma de bolsas de estudo. (O #principeAlbert não pôde participar este ano porque está na Albânia para uma visita oficial de dois dias). Linda de viver, Charlenne escolheu #smoking da #RalphLauren com #scarpin da #Louboutin e #joias da #Cartier. Gostaram? 👍🏻 ou 👎🏻? 📸Getty (Confira outros posts e marque aqui quem você acha que vai gostar do nosso perfil!) #princessCharlene

Een bericht gedeeld door Francisco Campelo (@colunadocampellooficial) op

Charlene trok voor de gelegenheid een pak van Ralph Lauren uit de kast. Prins Albert was op het moment van de uitreiking in Albanië voor een staatsbezoek. Gelukkig staat Charlene prima haar mannetje.

Beeld: Getty Images

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in