"Het was de gelukkigste periode op Kensington", herinnert Darren McGrady zich de vier jaar dat hij werkte als prinses Diana's privé chef-kok op Kensington Palace. Hij had al elf jaar Queen Elizabeth II op Buckingham Palace voorzien van culinaire hoogstandjes, toen Diana hem vroeg om voor haar en de prinsen William en Harry te koken.

De drie woonden op Kensington Palace nadat Diana en prins Charles uit elkaar waren gegaan. Darren McGrady verliet daarmee naar eigen zeggen "de formele Downton Abbey-achtige sfeer" en maakte kennis met de wereld van Diana, die volgens de kok een 'warmere, meer persoonlijke' manier van leven - en eten - had.

Gewoon eten in de keuken
Weg waren de lange tafels die werden gebruikt voor grootse diners. Diana gaf de voorkeur aan een ronde tafel, waaraan maximaal tien personen konden zitten, zodat ze contact kon maken met iedereen. En soms at ze gewoon in de keuken. Darren: "Dan praatten we over van alles en nog wat, terwijl ik opruimde."

'Ik maak het zelf wel even'
Zoiets is hoogst ongebruikelijk voor leden van het koningshuis. Darren: "Niemand anders deed zoiets. Als op Buckingham Palace de koningin de keuken betrad, moest het keukenpersoneel direct stoppen met datgene waar ze mee bezig waren, de pannen aan de kant schuiven, drie stappen naar achteren doen en buigen. Terwijl Diana op Kensington Palace de keuken in kon stormen en zei: 'Ik heb zo'n zin in koffie! O, je bent druk, ik maak het zelf wel even. Wil je ook koffie?'"

Lees ook: Prins William lijkt meer op zijn moeder dan hij denkt

Prinses Diana volgde een strict dieet
Diana heeft jarenlang geworsteld met de eetziekte boulimia. In de tijd die daarna volgde, bleef de haat-liefdeverhouding met eten. Ja, ze at, maar wel zo light mogelijk - en daar mocht niemand van op de hoogte zijn. Darren: "Op een dag zei ze tegen me: 'Ik wil dat jij korte metten maakt met de vetten in mijn eten, dan maak in korte metten met de koolhydraten in de sportschool."

'We wisten van niets'
"We veranderden álles", vertelt Diana's voormalige culinaire steun en toeverlaat. "Ik gooide mijn Buckingham Palace-receptenboek weg en stortte me helemaal op de gezonde maaltijden. Toen Diana nog woonde op Buckingham Palace, was haar boulimia absoluut iets wat verborgen werd gehouden. We wisten van niets."

Gek op vis
"Pas toen ze ervoor uitkwam, viel bij de koks ook het kwartje en zagen we dat ze heel gezond ging eten. Ze was bijvoorbeeld gek op gevulde paprika, gevulde aubergine en vis." Maar rood vlees ging in de ban. "Het enige rode vlees dat Diana at, was lamsvlees. En alleen als ze die avond de gastvrouw was, anders niet."

Ze at stiekem de light-versie
Diana vroeg voor een diner altijd de vetvrije variant van een gerecht aan Darren. "Zij kreeg dan als ze gasten had steevast de light-versie, terwijl de rest van de mensen de 'vette' variant at. Die zag er precies hetzelfde uit, niemand merkte het verschil."

Harry en William waren gek op fastfood
Maar Diana mocht dan nog zo gezond eten, haar zoons hadden een heel andere voorkeur: Harry en William wilden, net als 'gewone kinderen', ook een keer naar de McDonald's. "Ik weet nog dat prinses Diana een keer tegen me zei: 'We lunchen niet hier, ik neem de jongens mee naar de McDonald's. Ik antwoordde: 'O mijn hemel, koninklijke hoogheid, ik kan dat ook: hamburgers bakken. 'Nee', zei ze, 'ze willen dat speeltje.'"
"Ja, de jongens waren gek op de McDonald's, of ze aten ergens lekker pizza of Amerikaanse potato skins. Het zijn dan wel prinsen, maar qua eten hadden ze dezelfde voorkeuren als alle andere kinderen."

Ons koningspaar is de komende dagen op staatsbezoek in Luxemburg. En werd daar vanochtend groots onthaald.

Het programma van de eerste dag in gezelschap van groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa is stevig. Na de welkomstceremonie bij het Groothertogelijk Paleis in Luxemburg-Stad leggen Willem-Alexander en Máxima (alweer prachtig in zijde!) een krans bij het nationale oorlogsmuseum.

In de middag ontmoeten ze de voorzitter van het parlement, de minister-president en de minister van Buitenlandse Zaken. Ook staat er een meeting met de burgemeerster van Luxemburg op de planning. En een mooie stadswandeling door de werelderfgoedstad.

Daarna is het hop, naar het hotel, waar Máxima en Willem-Alexander geen tijd hebben om met de voetjes omhoog te gaan. 's Avonds verschijnen ze namelijk alweer bij een staatsbanket in het paleis. Wij hebben nu alvast zin in de foto's van die glamourous avond. En alle andere outfits die Máxima gaat dragen tijdens haar drie dagen in Luxemburg natuurlijk.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

Meghan en Harry hebben gisteren (dinsdag) hun eerste evenement bijgewoond als de Duke and Duchess of Sussex: de newlyweds maakten hun debuut op een tuinfeestje ter gelegenheid van de 70e verjaardag van prins Charles.

De toekomstige koning is pas in november jarig, maar dat wordt nu her en der al gevierd. Met een garden party bij Buckingham Palace bijvoorbeeld. Waar naast Charles en Camilla ook het nieuwste royal stel, Harry en Meghan dus, op de gastenlijst stond.

Dat zag er nog een beetje onwennig uit voor Meghan (die vast liever op huwelijksreis was gegaan dan naar dit niet zo spannende fuif), maar de kop is er nu af: haar eerste officiële duchess-taak zit erop. Bovendien: nadat Charles haar naar het altaar liep, was ze hem wel een tegendienstje verschuldigd, toch?

Beeld: ANP