Hij is verkocht op The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht: de prachtige tiara die eens toebehoorde aan de familie van prinses Diana. Het sieraad, dat werd aangeboden voor 185.000 pond, zo'n 213.000 euro, trok veel belangstelling.

De tiara, versierd met diamanten die een totale waarde hebben van 48 karaat, is wederom het bewijs dat Diana's stijl nog altijd - zij het zijdelings - een enorme impact heeft.

Gewild juweel
Het gewilde item werd verkocht op de eerste dag (10 maart) van het tien dagen durende evenement. Hancock, een juwelier uit de Londense wijk Mayfair, stelde het sieraad tentoon en vertelde dat de aandacht enorm was - met dank aan zijn beroemde eerdere eigenares: Lady Delia Spencer, prinses Diana's oudtante.

Deze beeldschone tiara herbergt drie sieraden in één

800 diamanten
Maar het 'koninklijke' juweel is dan ook adembenemend: de tiara is bezet met 800 diamanten en was oorspronkelijk een cadeau aan Lady Delia Spencer; Delia kreeg het sieraad van haar vader Charles voor haar bruiloft op 18 februari 1914.

Lees ook: 8 Beautyrituelen waar prinses Diana zich altijd aan hield

Drie sieraden in één
De Edwardiaanse (1901-1910) tiara heeft bovendien nog een paar verborgen kanten. Het sieraad is aan het frame bevestigd met minuscule schroefjes, die ervoor zorgen dat de drie centrale delen van het erfstuk kunnen veranderen in een choker-ketting. De twee overige delen aan de zijkant kunnen samen een armband vormen. Volgens Guy Burton van juwelier Hancocks is het "een prachtig voorbeeld van voortreffelijk vakmanschap met een unieke herkomst."

Dat blijft geheim
De juwelier heeft niet bekendgemaakt wie de tiara kocht of voor welk bedrag deze van de hand is gegaan. Maar als we afgaan op de prijzen van items die recent zijn verkocht en die eigendom waren van prinses Diana, dan is deze tiara voor ver boven de vraagprijs van eigenaar gewisseld. 

Miljoenenopbrengst
Vorige maand werd bekend dat een ketting met parels en diamanten, gedragen door Diana tijdens een van haar publieke optredens vlak voor haar dood in 1997, het nieuwste stuk is dat zal worden geveild. Er wordt nu al gezegd dat het sieraad 11,2 miljoen euro zal opleveren.

Petje af voor de hoeden die koningin Máxima afgelopen weken koos bij verschillende gelegenheden. Groot, klein, lekker opvallend, soms een beetje bijzonder en een grote favoriet kwamen allemaal voorbij.

Wij zetten ze op een rijtje.

Hoedje van...

Willem-Alexander en Máxima brachten de afgelopen week drie dagen een bezoek aan de Duitse deelstaten Rijnland-Palts en Saarland. Voor elke gelegenheid koos de koningin een bijzonder hoofddeksel.

1. Dol op deze

De koningin maakte een grappige en ook wel een beetje opvallende keuze tijdens een bezoek aan een wijngaard in Bernkastel-Kues. Ze koos ten eerste voor een hoed die ze al tien keer eerder droeg, maar de zwarte vilten relevé van Fabienne Delvigne droeg ze ook nog eens twee keer eerder bij een bezoek aan Duitsland.

2. Vandaag is rood

Tijdens de tweede dag van het werkbezoek wilde de koningin lekker knallen en dus koos ze een lipstick rode turban (een kleintje deze keer) van wederom Fabienne Delvigne. Ja, het is echt haar favoriete hoedenmaakster.

3. Flaphoed

Op de derde dag van het werkbezoek aan Duitsland kwam er 'een flapper' tevoorschijn, een bordeaux rode. Ook deze hoed zagen we al eerder voorbij komen vorig jaar. En ja de maakster, het wordt eigenlijk een beetje saai zo, is ook deze keer Fabienne Delvigne. Never change a winning team. 

4. Lekker bol

Eenmaal teruggekomen in Nederland stond er een streekbezoek aan Schouwen-Duiveland en Tholen in de provincie Zeeland gepland. Ook daar werd weer een hoofddeksel tevoorschijn getoverd. De rode turban (een bolle) komt uit het atelier van Fabienne Delvigne.

5. Bibi

Een dag na het streekbezoek was de koningin aanwezig bij de jubileumviering van het 40-jarig bestaan van het Verbond van Verzekeraars in Den Haag. Haar hoed, die de prachtige naam bibi kreeg, is van fluweel en voile. En ja, ook deze maakte Fabienne Delvigne.

3 vragen aan dé hoedenmaakster van Máxima

Koningin Máxima draagt vaak een hoed, dus waarom wij eigenlijk niet? We stelden drie vragen aan Fabienne Delvigne, hoedenontwerpster voor menig Europees koningshuis, ook voor Máxima.

Wanneer draag je nu wel of geen hoed?
‘Een hoed kun je elke dag dragen! Om jezelf tegen zon of regen te beschermen, maar ook om een outfit extra in de verf te zetten.’

Wanneer draag je zelf een hoed?
‘Zo vaak als mogelijk. Ik grijp ook elke verschijning op cocktailparty’s of sociale bijeenkomsten aan om mijn creaties te laten zien.’

De hoedentrend voor dit seizoen
Urban chic, vertaald in verfijnde materialen zoals fluweel, vilt, leer en hoogpolig vilt. De kleuren: nuances van blauw en cognac, gemengd met poederroze. ‘Die staan voor de eenvoud en elegantie van het Huis Fabienne Delvigne.’

Bron: Modekoninginmaxima en Nouveau. Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in

 

Ons koningspaar gaat komende week op bezoek bij de Britse royals. En hoewel die elkaar natuurlijk nog wel eens tegenkomen, is zo'n officieel bezoek al best even geleden.

Voor royalliefhebbers wordt volgende week een feest: Willem-Alexander en Máxima gaan op tweedaags staatsbezoek naar Londen, logeren op Buckingham Palace en treffen naast koningin Elizabeth óók Charles en Camilla én premier Theresa May. Op Nouveau.nl doen we er uiteraard uitgebreid verslag van.

De Oranjes waren in 2013 voor het laatst op Buckingham Palace, toen om als nieuwe koning en koningin kennis te maken met queen Elizabeth. Eerder dat jaar werden ze nog samen gezien met Charles en Camilla, die naar onze troonwisseling kwamen.

In 2014 trof Máxima Camilla nog een keer, tijdens de Franse herdenking van de 70e verjaardag van D-Day. Een jaar later vloog Máxima naar Londen om samen met Kate Middleton deel te nemen aan de Britse Dodenherdenking.

Of de Oranjes Will en Kate ook deze ronde treffen is nog niet bekend: er is dinsdagavond wel een staatsbanket op het paleis, dus wie weet...

Meghan en Harry zijn dan uiteraard nog in Australië. Op die ontmoeting zullen we dus gewoon moeten blijven wachten.

Beeld: ANP

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in