Hij is verkocht op The European Fine Art Fair (TEFAF) in Maastricht: de prachtige tiara die eens toebehoorde aan de familie van prinses Diana. Het sieraad, dat werd aangeboden voor 185.000 pond, zo'n 213.000 euro, trok veel belangstelling.

De tiara, versierd met diamanten die een totale waarde hebben van 48 karaat, is wederom het bewijs dat Diana's stijl nog altijd - zij het zijdelings - een enorme impact heeft.

Gewild juweel
Het gewilde item werd verkocht op de eerste dag (10 maart) van het tien dagen durende evenement. Hancock, een juwelier uit de Londense wijk Mayfair, stelde het sieraad tentoon en vertelde dat de aandacht enorm was - met dank aan zijn beroemde eerdere eigenares: Lady Delia Spencer, prinses Diana's oudtante.

Deze beeldschone tiara herbergt drie sieraden in één
Deze beeldschone tiara herbergt drie sieraden in één

800 diamanten
Maar het 'koninklijke' juweel is dan ook adembenemend: de tiara is bezet met 800 diamanten en was oorspronkelijk een cadeau aan Lady Delia Spencer; Delia kreeg het sieraad van haar vader Charles voor haar bruiloft op 18 februari 1914.

Lees ook: 8 Beautyrituelen waar prinses Diana zich altijd aan hield

Drie sieraden in één
De Edwardiaanse (1901-1910) tiara heeft bovendien nog een paar verborgen kanten. Het sieraad is aan het frame bevestigd met minuscule schroefjes, die ervoor zorgen dat de drie centrale delen van het erfstuk kunnen veranderen in een choker-ketting. De twee overige delen aan de zijkant kunnen samen een armband vormen. Volgens Guy Burton van juwelier Hancocks is het "een prachtig voorbeeld van voortreffelijk vakmanschap met een unieke herkomst."

Dat blijft geheim
De juwelier heeft niet bekendgemaakt wie de tiara kocht of voor welk bedrag deze van de hand is gegaan. Maar als we afgaan op de prijzen van items die recent zijn verkocht en die eigendom waren van prinses Diana, dan is deze tiara voor ver boven de vraagprijs van eigenaar gewisseld. 

Miljoenenopbrengst
Vorige maand werd bekend dat een ketting met parels en diamanten, gedragen door Diana tijdens een van haar publieke optredens vlak voor haar dood in 1997, het nieuwste stuk is dat zal worden geveild. Er wordt nu al gezegd dat het sieraad 11,2 miljoen euro zal opleveren.

Het staatsbezoek in Luxemburg was natuurlijk een officieel gebeuren met veel statige foto's. Maar deze instapic laat zien dat het ook erg gezellig was.

Inmiddels hebben Máxima en Willem-Alexander Luxemburg ingeruild voor Denemarken om bij de vijftigste verjaardag van kroonprins Frederik te zijn. Een meer luchtige aangelegenheid dan het staatsbezoek, zou je denken. Want ook al zijn onze koning en koningin goed bevriend met groothertogelijk paar Henri en Maria Teresa, het is toch een serieuze bedoening. Zie onderstaande foto. 

Maar dat beeld klopt toch niet helemaal. Tussen de bezoeken, banketten en ontmoetingen door is er ook ruimte voor ontspanning. En blijkt zo'n koninklijk bezoek ineens fun! (En vragen wij ons stiekem af wat vooral Henri hier zo doet schateren.)

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in!

 

De Deense kroonprins is generatiegenoot van onze eigen Willem Alexander. Op diverse officiële en officieuze gelegenheden wordt duidelijk dat beide koningshuizen het goed met elkaar kunnen vinden. 

Frederik André Henrik Christian wordt op 26 mei 1968 geboren in Kopenhagen als oudste zoon van koningin Margrethe II van Denemarken en haar echtgenoot, de eerder dit jaar overleden, prins Henrik van Denemarken.

Prins Frederik is heel sportief en een fervent zeiler.

In zijn jonge jaren is het een behoorlijke wildebras wat hem de bijnaam 'Fast Freddy' oplevert, omdat hij enorm snel van vriendin wisselt. Tot de Olympische Spelen van Sydney waar hij wordt voorgesteld aan Mary.

Net als Máxima, komt zij niet uit het land van herkomst van haar prins en is ze ook niet van adel. Beide dames kunnen elkaar ook de hand schudden als het op stijl aankomt.

In oktober 2005 wordt hun eerste zoon, Christian, geboren. in 2007 volgt het tweede kindje. Dit keer een meisje: Isabella (hier op de foto). In 2011 bevalt Mary van een gezonde tweeling: Vincent en Josephine.

Ook in Denemarken heeft het Koningshuis een afspraak met de pers. In ruil voor een zomerse en winterse (in hun geval in Verbier) fotosessie wordt het gezin verder met rust gelaten door de media.

Tijdens een staatsbanket in Denemarken zien we dat Frederik en Máxima even een onderonsje hebben.

Frederik was vorig jaar voor het laatst in Nederland om het Deense Damesvoetbalelftal aan te moedigen in de finale tegen Nederland. Helaas voor hem, weten wij hoe dat afliep!

Op 26 mei wordt een groot gala georganiseerd ter ere van Frederik's 50ste verjaardag. Koningin Máxima en Koning Willem Alexander zullen daarbij aanwezig zijn wat de warme banden tussen beide koningshuizen weer verder onderstreept.

Beeld: ANP.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in