Sportievelingen wel, die royals.

Dat Charlene ooit Olympisch zwemster was, wist je waarschijnlijk al. Maar er schuilen nog veel meer topsporters in de koninklijk huizen van Europa. Een overzichtje.

Charlene van Monaco: zwom in 2000 in Sydney voor Zuid-Afrika met het estafetteteam. Ze werden vijfde.

Article continues after the ad

Prinses Anne: de dochter van koningin Elizabeth deed mee aan de Spelen van 1976 in Montreal, met het paard van haar moeder. Ze won geen medaille. Haar eerste echtgenoot Mark Phillips won wel drie medailles op de Spelen: twee keer goud in München, en een zilveren plak in 1988 in Seoel.

Zara Tindall: de appel viel niet ver van de boom, want de dochter van Anne en Mark kwalificeerde zich voor de Olympische Spelen van 2004 en 2008. Uiteindelijk ging ze beide keren niet omdat haar paard geblesseerd raakte. In 2012 deed ze mee aan de Spelen in Londen, waar ze met een team een zilveren medaille won uit handen van haar trotse moeder.

Op links Anne, op rechts dochter Zara

Prinses Nathalie of Sayn-Wittgenstein-Berleburg: dit nichtje van koningin Margrethe ging in 2008 wél naar Peking met haar paard, en won met haar team een bronzen medaille. In 2012 was ze ook weer van de partij, maar daar greep ze net naast het brons.

Voormalig koning Olav van Noorwegen: toen hij nog kroonprins was, deed hij mee aan de Olympische Spelen in Amsterdam (1928) als zeiler. Hij won een gouden medaille.
Koning Harald van Noorwegen: Harald deed net als zijn vader mee aan het zeilen, tijdens de Olympische Spelen van 1964, 1968 én 1972. Hij won geen medailles.

Heel sportief: de Spaanse royals deden bijna allemaal mee


Kroonprins Felipe van Spanje: maakte in 1992 in Barcelona deel uit van het Spaanse zeilteam. En dat had hij niet van een vreemde want…
Koningin Sofia van Spanje: …zijn moeder Sofia deed in 1960 ook mee met het zeilen, zij voor Griekenland.
Koning Juan Carlos van Spanje: …en ook papa Juan Carlos is een OIympiër. Hij deed in 1972 mee met het zeilteam van Spanje (dat op de 15e plek eindigde).
Infanta Cristina van Spanje: Felipe’s zusje wou niet achterblijven en heeft ook een liefde voor de zeilsport. Zij zat in 1988 in het zeilteam van Spanje.

Albert van Monaco: Charlene is niet de enige sportieveling in het prinselijk paleis van Monte Carlo. Albert deed zelf maar liefst vijf keer mee aan de Spelen, als deel van het bobsleeteam. Hij was in 1988, 1992, 1994, 1998 en 2002 deelnemer.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in