Jachtpartijen, de kleuren van de herfst en de naderende decemberfeesten: de Queen geniet van het seizoen op haar buitenverblijf Sandringham, in Norfolk.

Het jaar van koningin Elizabeth is grofweg in te delen in drie fasen. Het voorjaar en de vroege zomer verblijft ze op Windsor Castle en Buckingham Palace. De zomer trekt ze door tot eind september op haar Schotse landgoed Balmoral. En in het najaar en de winter is Sandringham in Norfolk de plek waar ze zich privé graag terug trekt. Het is wel twee uur reizen – ze gaat vaak met de ↓ trein naar Kings Lynn en dan het laatste stukje per auto - maar het is te doen.

Privé-residentie

© Norfolk Tours

© Norfolk Tours

 

Wat haar er vooral aan bevalt is dat het net als Balmoral privébezit is. Het is geen kroondomein, ze kan er doen en laten wat ze wil. En dat is wandelen, paardrijden (dat doet ook op haar 90ste nog!), eindeloos tea'en (ze heeft een zwak voor jam pennies, sandwiches met confiture in de vorm van een oude ronde penny) en de kerstboom net zo lang laten staan als ze wil.

Familiehuis van de Windsors

© Wikimedia

© Wikimedia

 

Het connectie tussen Sandringham en de Windsors begint in 1862. Prins Albert, de man van koningin Victoria, zocht een buitenplaats voor de 21ste verjaardag van hun oudste zoon Albert Edward, de toenmalige prins van Wales. Zijn plan was 'een gezonde plek' te vinden, ver weg van alle verleidingen van de grote stad. Opvallend aan Sandringham is dat de gezamenlijke ruimtes, zoals de salons en de balzaal, heel groot zijn, maar de slaapkamers juist vrij klein. Het stimuleert om niet op de eigen kamers te blijven hangen, maar naar buiten te gaan of met andere gasten in de bibliotheek of een van de salons te converseren.

Epicentrum van de adel

© The Royal Family

© The Royal Family

 

Prins Albert Edward trouwde op 10 maart 1863 met prinses Alexandra van Denemarken. Achttien dagen later installeerden ze zich op Sandringham, dat met de komst van de kroonprins het epicentrum van de society werd. Het werd bezocht door bevriende staatshoofden en het was de plek waar de familie privéfeesten hield. Nergens werd meer gedanst door de adel dan in de balzaal op het platteland van Norfolk. Waar Alexandra goed aardde: ze vond dat het een beetje op haar geliefde Denemarken leek. Koning George VI (de vader van Elizabeth) was al even dol op het landgoed. "Het is de plek waar ik liever ben dan waar ook ter wereld," zei hij, bracht er vele gelukkige maanden door en blies er in 1952 zelfs zijn laatste adem uit.

Landelijk geluk

© Sandringham Estate

© Sandringham Estate

 

Sandringham is inmiddels al vier generaties een thuis voor de monarch van het Verenigd Koninkrijk. De Queen Mum liet zich er tot op hoge leeftijd rondrijden in een golfkarretje en noemde dat hardnekkig 'wandelen'. Prins Charles is medecurator van het museum op het terrein, dat vol met royal prullaria staat. De Queen laat de eindeloze landerijen bebouwen door pachters. Ook fokt ze er Labradors en Cocker Spaniëls. Rond het terrein heeft ze in de jaren zestig talloze bomen en struiken laten planten, die voor ongekende privacy zorgen.

Drukke boel

© Sandringham Estate

© Sandringham Estate

 

In het najaar nodigt de Queen er vrienden uit voor het ultieme 'weekend in the country'. Er wordt dan gewandeld, bijgepraat en gedineerd, maar niemand mag naar bed voor de koningin is afgehaakt, meestal rond half twaalf. Familie ontvangt ze alleen op afspraak, met uitzondering van prins William die met zijn gezin vlakbij woont op Anmer Hall en ook met even een belletje vooraf welkom is bij 'granny'. Het schilderij is een impressie van de Windsors op het landgoed in 2000.

Jachtpartijen

Kerst is voor de familie onderling: ze gaan naar de St. Mary Magdalene kerk en proberen elkaar af te troeven in malle, goedkope cadeautjes. Charles kreeg ooit een toiletovertrek van wit kunstleer van zijn zus Anne. Prins Harry schonk zijn oma een badmuts met de tekst ' Ain't life a bitch?!'  En Harry kreeg van zijn schoonzus een 'build-your-own-girlfriend'  bouwpakket, omdat hij nog altijd geen serieuze relatie heeft. Ze kijken samen naar de kersttoespraak van Hare Majesteit die zich daarvoor even terugtrekt omdat ze het ongemakkelijk vindt in hun bijzijn te kijken. En de liefhebbers nemen deel aan de traditionele Boxing Day jachtpartij die prins Philip organiseert.

Eindeloze kerst

De Queen blijft er tot de sterfdag van haar vader (6 februari) is verstreken, om daar George VI te herdenken én het feit dat ze op die dag koningin werd. Tot die tijd blijft de kerstboom er staan. Het landgoed is deels geopend voor het publiek, als de koninklijke familie er niet is, meestal tussen eind maart en eind oktober.

Tijdens haar bezoek aan Drachten werd de koningin gevraagd om een reactie op het vreselijke treinongeluk in Oss vanmorgen waarbij vier kinderen om het leven kwamen. 

"Onze gedachten gaan uit naar alle families die hun kinderen hebben verloren door een verschrikkelijk ongeluk in Oss'', laat koningin Máxima weten. Ze voegt eraan toe dat zij en koning Willem-Alexander enorm meeleven. "We hebben geen woorden'', aldus Máxima vanmorgen tijdens een bezoek aan Drachten.

Donderdagochtend kwamen vier kinderen om het leven toen de elektrische kar waarin zij zaten werd aangereden door een trein bij een spoorwegovergang in Oss. Nog een kind en een volwassene, de bestuurster van de zogeheten stint, liggen volgens de politie in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Bron en beeld: ANP

Nu Prinsjesdag erop zit, gaan we Máxima weer meer en meer zien. Vandaag (donderdag) ging ze op bezoek in Drachten. En daar droeg ze een wel heel opvallend sieraad.

De koningin was in Drachten bij ondertekening van het convenant Méér Muziek in de Klas, een stichting waar ze erevoorzitter van is. Het doel van de stichting is dat alle 1,6 miljoen basisschoolkinderen van Nederland structureel muziekonderwijs krijgen.

We zien Máxima regelmatig aan het werk voor Méér Muziek in de Klas, en inmiddels is het zo'n beetje een zekerheidje geworden dat onze koningin een opvallende outfit aantrekt voor haar ochtenden omringd door schoolkinderen. In juni koos ze bijvoorbeeld voor haar inmiddels bekende jumpsuit van Natan, en afgelopen december straalde ze in een geweldige Natan met veren.

Wat dat betreft stelde ze ook deze donderdag niet teleur met een bekende kleurige rok en een wel heel opvallende oranje ketting met bijpassende oorbellen (ook allemaal van Natan). Die ze ook al eerder combineerde met deze outfit, zoals op dit kerstportret uit 2016.

UPDATE: Máxima besteedde in Drachten ook aandacht aan het vreselijke bakfietsongeluk dat vanochtend plaatsvond in Oss, waarbij vier kinderen om het leven kwamen.

Beeld: ANP/RVD - Jeroen van der Meyde

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in