Jachtpartijen, de kleuren van de herfst en de naderende decemberfeesten: de Queen geniet van het seizoen op haar buitenverblijf Sandringham, in Norfolk.

Het jaar van koningin Elizabeth is grofweg in te delen in drie fasen. Het voorjaar en de vroege zomer verblijft ze op Windsor Castle en Buckingham Palace. De zomer trekt ze door tot eind september op haar Schotse landgoed Balmoral. En in het najaar en de winter is Sandringham in Norfolk de plek waar ze zich privé graag terug trekt. Het is wel twee uur reizen – ze gaat vaak met de ↓ trein naar Kings Lynn en dan het laatste stukje per auto - maar het is te doen.

Privé-residentie

© Norfolk Tours
© Norfolk Tours

© Norfolk Tours

 

Wat haar er vooral aan bevalt is dat het net als Balmoral privébezit is. Het is geen kroondomein, ze kan er doen en laten wat ze wil. En dat is wandelen, paardrijden (dat doet ook op haar 90ste nog!), eindeloos tea'en (ze heeft een zwak voor jam pennies, sandwiches met confiture in de vorm van een oude ronde penny) en de kerstboom net zo lang laten staan als ze wil.

Familiehuis van de Windsors

© Wikimedia
© Wikimedia

© Wikimedia

 

Het connectie tussen Sandringham en de Windsors begint in 1862. Prins Albert, de man van koningin Victoria, zocht een buitenplaats voor de 21ste verjaardag van hun oudste zoon Albert Edward, de toenmalige prins van Wales. Zijn plan was 'een gezonde plek' te vinden, ver weg van alle verleidingen van de grote stad. Opvallend aan Sandringham is dat de gezamenlijke ruimtes, zoals de salons en de balzaal, heel groot zijn, maar de slaapkamers juist vrij klein. Het stimuleert om niet op de eigen kamers te blijven hangen, maar naar buiten te gaan of met andere gasten in de bibliotheek of een van de salons te converseren.

Epicentrum van de adel

© The Royal Family
© The Royal Family

© The Royal Family

 

Prins Albert Edward trouwde op 10 maart 1863 met prinses Alexandra van Denemarken. Achttien dagen later installeerden ze zich op Sandringham, dat met de komst van de kroonprins het epicentrum van de society werd. Het werd bezocht door bevriende staatshoofden en het was de plek waar de familie privéfeesten hield. Nergens werd meer gedanst door de adel dan in de balzaal op het platteland van Norfolk. Waar Alexandra goed aardde: ze vond dat het een beetje op haar geliefde Denemarken leek. Koning George VI (de vader van Elizabeth) was al even dol op het landgoed. "Het is de plek waar ik liever ben dan waar ook ter wereld," zei hij, bracht er vele gelukkige maanden door en blies er in 1952 zelfs zijn laatste adem uit.

Landelijk geluk

© Sandringham Estate
© Sandringham Estate

© Sandringham Estate

 

Sandringham is inmiddels al vier generaties een thuis voor de monarch van het Verenigd Koninkrijk. De Queen Mum liet zich er tot op hoge leeftijd rondrijden in een golfkarretje en noemde dat hardnekkig 'wandelen'. Prins Charles is medecurator van het museum op het terrein, dat vol met royal prullaria staat. De Queen laat de eindeloze landerijen bebouwen door pachters. Ook fokt ze er Labradors en Cocker Spaniëls. Rond het terrein heeft ze in de jaren zestig talloze bomen en struiken laten planten, die voor ongekende privacy zorgen.

Drukke boel

© Sandringham Estate
© Sandringham Estate

© Sandringham Estate

 

In het najaar nodigt de Queen er vrienden uit voor het ultieme 'weekend in the country'. Er wordt dan gewandeld, bijgepraat en gedineerd, maar niemand mag naar bed voor de koningin is afgehaakt, meestal rond half twaalf. Familie ontvangt ze alleen op afspraak, met uitzondering van prins William die met zijn gezin vlakbij woont op Anmer Hall en ook met even een belletje vooraf welkom is bij 'granny'. Het schilderij is een impressie van de Windsors op het landgoed in 2000.

Jachtpartijen

Kerst is voor de familie onderling: ze gaan naar de St. Mary Magdalene kerk en proberen elkaar af te troeven in malle, goedkope cadeautjes. Charles kreeg ooit een toiletovertrek van wit kunstleer van zijn zus Anne. Prins Harry schonk zijn oma een badmuts met de tekst ' Ain't life a bitch?!'  En Harry kreeg van zijn schoonzus een 'build-your-own-girlfriend'  bouwpakket, omdat hij nog altijd geen serieuze relatie heeft. Ze kijken samen naar de kersttoespraak van Hare Majesteit die zich daarvoor even terugtrekt omdat ze het ongemakkelijk vindt in hun bijzijn te kijken. En de liefhebbers nemen deel aan de traditionele Boxing Day jachtpartij die prins Philip organiseert.

Eindeloze kerst

De Queen blijft er tot de sterfdag van haar vader (6 februari) is verstreken, om daar George VI te herdenken én het feit dat ze op die dag koningin werd. Tot die tijd blijft de kerstboom er staan. Het landgoed is deels geopend voor het publiek, als de koninklijke familie er niet is, meestal tussen eind maart en eind oktober.

Waarom wij onze koningin zo geweldig vinden? Ze is geïnteresseerd, warm en spontaan. En ze kan heel geregeld zo ontzettend hard lachen. Zo maar wat (ontzettend leuke) beelden van afgelopen weken.

Tijdens een bezoek aan zorginstelling Nieuw Unicum:

Op de Pabo van de Hogeschool Leiden:

Ook op de Hogeschool Leiden:

Bij de opening van de Week van het Geld:

Met de Olympische medaillewinnaars op Noordeinde:

Na afloop van het Koningsdagconcert in Groningen:

Bij de première van Gurre-Lieder van het Nationale Opera & Ballet:

Beeld: ANP

 

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in https://www.nouveau.nl/artikel/schrijf-je-nu-voor-de-nouveau-nieuwsbrief

Tweeënnegentig kaarsjes blaast ze vandaag uit, en om dat te vieren trekken de Britten alles uit de kast voor hun koningin.

Normaliter viert de koningin haar verjaardag privé, en worden er om twaalf uur ’s middags alleen wat schoten gelost om haar nieuwe leeftijd te vieren. Maar om onduidelijke redenen, is 2018 anders. Dat brengt natuurlijk het gerucht met zich mee dat het Elizabeths laatste verjaardag als vorst is, maar dat ontkent het paleis nog altijd met klem.

Vandaag (zaterdag) viert de queen haar verjaardag met haar landgenoten in de Royal Albert Hall, waar een groot concert wordt gegeven dat om 21.00 uur ’s avonds (Nederlandse tijd) ook te zien zal zijn op de BBC.

En voor Elizabeth komen niet de minste artiesten opdraven: Sting, Shaggy, Kylie Minogue, Tom Jones, Shawn Mendes en Ladysmith Black Mambazo behoren tot de gelukkigen die de koningin in levende lijve een happy birthday mogen wensen.

Harry en Meghan zijn zeker van de partij, net als Harry’s nichtjes en naar verluidt ook Charles en Camilla, maar Will en Kate laten vermoedelijk verstek gaan. Die hebben wel iets anders aan hun hoofd.

The Queen’s Birthday Party is op 21 april live te zien, om 21.00 uur op BBC One.

Elke week het laatste nieuws ontvangen in je mailbox? Het beste van Nouveau.nl, Máxima en cultuur voor leuke vrouwen met stijl. Schrijf je in